Jump to content

brutto plaća ugovor


kahi

Preporučene objave

Molim pomoć.Dala sam otkaz u firmi gdje sam radila 3,5 godina jer sam našla novi posao.U zadnje isplaćenoj plaći iz te firme nisu dobro obračunali tj manje su obračunali nego što su trebali.To nije prvi put da sam se žalila na krivu isplatu plaće..Međutim u ugovoru mi nije uopće navedena brutto plaća ,tj nemam uopće navedenu koji mi je iznos plaće.Samo je navedeno sljedeće:

 

 

Za obavljene poslove iz članka 3.ovog ugovora za puno radno vrijeme,poslodavac će radniku isplaćivati plaču utvrđenu člankom 75.pravilnika o radu ,koeficijent složenosti poslove 1,00 .

 

Stimulativni dio plaće utvrđuje poslodavac ovisno od ostvarenih rezultata rada,sukladno članku 76.pravilnika o radu.

 

Nikakav pravilnik o radu ja nisam vidjela niti točno koja je moja osnovica.Da li je protuzakonito?I što mogu napraviti ,da li se imam pravo žaliti sadkad sam dala otkaz ili je prekasno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kahi,

poslodavac je OBVEZAN dati Vam na uvid pravilnik o radu prema:

MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOGA SUSTAVA

2734

Na temelju članka 27. stavka 5. Zakona o radu (»Narodne novine« broj 93/14) ministar rada i mirovinskoga sustava donosi

PRAVILNIKU O NAČINU OBJAVE PRAVILNIKA O RADU

Članak 1.

(1) Ovim se Pravilnikom uređuje način objave pravilnika o radu kojeg donosi poslodavac u skladu s člankom 27. Zakona o radu.

(2) Izrazi koji se koriste u ovom Pravilniku, a imaju rodno značenje, koriste se neutralno i odnose se jednako na muški i ženski rod.

Članak 2.

Poslodavac može donijeti pravilnik o radu koji se primjenjuje na sve radnike zaposlene kod toga poslodavca, odnosno može donijeti posebne pravilnike za pojedina poduzeća i dijelove poduzeća poslodavca, odnosno pojedine skupine radnika.

Članak 3.

(1) Pravilnik i posebne pravilnike poslodavac je dužan objaviti.

(2) Poslodavac je dužan na zahtjev i o trošku radnika, omogućiti izradu preslike pravilnika.

Članak 4.

(1) Pravilnik se mora objaviti na način da bude dostupan na uvid radnicima i izložen na vidljivom mjestu u prostorijama u kojima oni redovito borave tijekom radnog dana.

(2) Pravilnik se može učiniti dostupnim radnicima i njegovom objavom na internim mrežnim stranicama, odnosno na zahtjev radnika, dostavom elektroničkom poštom.

Članak 5.

Posebni pravilnici mogu se objaviti na način propisan člankom 4. ovoga Pravilnika, a obvezno se objavljuju na način da budu dostupni na uvid radnicima kojima su važna pitanja uređena na poseban način tim pravilnicima i izlažu se na vidljivom mjestu u prostorijama u kojima ti radnici redovito borave tijekom radnog vremena.

Članak 6.

Poslodavac koji radi opravdanih razloga ne može pravilnik i posebne pravilnike objaviti na način utvrđen člancima 4. i 5. ovoga Pravilnika dužan je, odmah po njihovom donošenju, obavijestiti radnike o donošenju pravilnika pisanom objavom na vidljivom mjestu u svojim prostorijama ili putem osobe koja rukovodi pojedinom skupinom radnika, te odrediti osobu ili osobe kod kojih radnici tijekom radnog vremena mogu iste dobiti na uvid, a može ih objaviti i putem internih mrežnih stanica.

Članak 7.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o načinu objave pravilnika o radu (»Narodne novine« broj 67/10).

Članak 8.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-01/14-01/124

Urbroj: 524-03-01-01/2-14-22

Zagreb, 27. studenoga 2014.

Ministar

prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med., v. r.

 

prema gornjem: sve je jasno kao dan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kahi,

Pravilnik o radu služi tome, da sva pitanja od važnosti za radnika, regulira ukoliko ona nisu regulirana Ugovorom o radu ili Zakonom o radu. U tom Pravilniku u čl.75 kaže se da je Vaš koeficijent 1. To određuje Vašu osnovnu plaću za puno radno vrijeme. Negdje mora pisati i koliki je bruto ili neto iznos za taj koeficijent i za to radno mjesto. Dakle mora biti vidljiv način preračunavanja obično bodova u plaću tog radnog mjesta. Problem je što vrijednost tih bodova počesto nije svaki mjesec ista, pa se onda iznos plaće razlikuje od mjeseca do mjeseca. Često je to vezano za plansku realizaciju u poduzećima (trgovačkim,špediterskim i sl).. Kako bilo i parametri o kojim ovisi vrijednost bodova moraju negdje u Pravilniku biti vidljivi.

Možete kod poslodavca tražiti(najbolje pismeno)da Vam,ukoliko se ne čete moći snaći, pokaže kako je on utvrdio Vašu zadnju plaću.

Vi svakako možete zatražiti Obračune plaća za sve mjesece. Poslodavca Vam to mora dati.Osim toga prema propisima Ministarstva rada obračun plaće mora ima propisanu formu i mora biti "transparentan". Mora se vidjeti kako je Vaša plaća "nastala".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija