Jump to content

Agencija/investitor ne poštuje predugovor


matija1998

Preporučene objave

Bovu, ako ste aludirali na zabilježbu predugovora, Matrix je vjerojatno mislio na sljedeću sentencu ŽS u Varaždinu, broj Gž 1021/2010-2 -

 

„Materijalnopravno stajalište žalbe da za takve slučajeve propisima koji su na snazi nije predviđen upis zabilježbe, odnosno da bi u konkretnom slučaju bilo osnovano podnijeti prijedlog za predbilježbu prava vlasništva na predmetnim nekretninama, umjesto upisa zabilježbe postojanja Predugovora o kupoprodaji nekretnina, kao pravilno prihvaća i ovaj drugostupanjski Sud. (…) Kada se ima u vidu sadržaj odredbe čl. 39. ZZK-a kojom je propisana svrha takvog upisa, to i ovaj Sud smatra da u toj zakonskoj odredbi nema osnove za zabilježbu zaključenog Predugovora o kupoprodaji nekretnina.

Prema ocjeni i ovoga Suda, za pravni posao koji su sklopile stranke, kao što to protustranka ispravno iznosi u žalbi, nije predviđeno zasnivanje takve vrste upisa, kojim se ili čine vidljivim određeni osobni odnosi, a to su osobito ograničenja glede upravljanja imovinom iz različitih okolnosti odnosno da se osnuju učinci koje zabilježba ima po odredbama ovog ili drugih zakona, a što sve nije konkretan slučaj. U predmetnom slučaju sklapanja pravnog posla između stranaka, Predugovora o kupoprodaji nekretnina od 12. srpnja 2010., pri čemu iz sadržaja predmeta proizlazi da su stranke već sastavile i Ugovor o kupoprodaji nekretnina, s time da su u Predugovoru odredile rok za sklapanje glavnog ugovora (do 31. prosinca 2010.), kao i sadržaj odlučnih odredaba kupoprodajnog ugovora te i uvjete za buduću uknjižbu prava vlasništva, to i ovaj Sud smatra da bi se na konkretni pravni odnos trebala primijeniti vrsta upisa, a to je predbilježba."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija