Maxich objavljeno: 29. kolovoz 2015. Dijeli objavljeno: 29. kolovoz 2015. Može li supruga kupiti nekrentinu na svoje ime i ne platiti porez iako suprug ima nasljeđenu nekretninu, staru kuću? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 29. kolovoz 2015. Dijeli odgovoreno: 29. kolovoz 2015. Ovisi o veličini (kvadraturi) te kuće - vidite čl. 11a st. 1. t. 4. Zakona o porezu na promet nekrtenina. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Maxich odgovoreno: 29. kolovoz 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 29. kolovoz 2015. Iz ovoga što tu piše ispada da supružnici idu u paketu, bez obzira tko je što naslijedio odnosno ima na svoje ime. Ali iz ovog primjera: http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/80454-Iz-ve%C4%87eg-u-manji-stan-pravo-na-oslobo%C4%91enje-od-poreza se da zaključiti da se supružnici ne gledaju (uvijek) jednako. Jer u navedenom primjeru je žena platila porez za prvi stan i još za pola novog, zajedničkog stana kojim su zapravo rješavali stambeno pitanje. Ažurirano Ispada da se najjeftinije razvesti i kupiti nekretninu. Baš kao neki naši ministri. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
carkap odgovoreno: 1. rujan 2015. Dijeli odgovoreno: 1. rujan 2015. Zanimljivo, naime imam sličnu situaciju, znači živim kratko vrijeme sa nevjenčanom suprugom u kući kod roditelja, na roditeljskoj kući sam ja upisan kao suvlasnik 1/4 (ostala tri suvlasnika su roditelji i brat), površina upisane zgrade je 153 m2, iz čega ispada da sam ja vlasnik 38,25 m2 kuće ako sam dobro shvatio, a nevjenčana supruga nema ništa na sebi i nije se ni prijavljivala na adresu kod mojih roditelja jer nam je to bio privremeni kratkotrajni smještaj. I šta se dešava, u postupku smo kupnje kuće, 142 m2 je upisana ta nova kuća i praktički nam je to prva nekretnina gdje ćemo živjet skupa, moje pitanje je dali postoji šansa barem da budemo djelomično oslobođeni plaćanja poreza jer se na meni vodi 1/4 kuće ili ćemo sad zbog toga što je to na meni morati platiti puni porez? Ne znam dali ima veze, radi se o Pakracu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 1. rujan 2015. Dijeli odgovoreno: 1. rujan 2015. Mišljenja sam da ćete svakako platiti porez na razliku do 142 m2, obzirom na odredbu čl. 11a st. 3. Zakona. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
carkap odgovoreno: 1. rujan 2015. Dijeli odgovoreno: 1. rujan 2015. Da, čitao sam zakon pa mi je to iskreno sve u magli, ali po tome bi ispalo ako dobro shvaćam da ćemo biti ipak u nekom djelu oslobođeni plaćanja poreza, ne bi trebali platiti cijeli porez nego bi se djelomično moglo priznati kao prva nekretnina a da platimo razliku u nekoj vrijednosti. Makar nešto ds bude povoljnije , hvala Vam puno na odgovoru. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 1. rujan 2015. Dijeli odgovoreno: 1. rujan 2015. ...ako dobro shvaćam da ćemo biti ipak u nekom djelu oslobođeni plaćanja poreza, ne bi trebali platiti cijeli porez nego bi se djelomično moglo priznati kao prva nekretnina a da platimo razliku u nekoj vrijednosti. Tako je. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Maxich odgovoreno: 16. rujan 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 16. rujan 2015. Hm, a što ako: 1. ni supruga ni djeca nikad nisu bili prijavljeni na adresi supruga/oca djece 2. ako je to supruzi PRVA nekrentina koju bi kupila 3. ako bi nekretnina, dakle prva nekretnina, glasila na suprugu iako će svi živjeti skupa Mora li supruga, s obzirom na to da nikad nije iskoristila svoje pravo na kupnju prve nekretnine, platiti porez? Mora li suprug u tom slučaju platiti porez s obzirom na to da neku nekretninu ima na sebe, a ona je nasljeđena i nije adekvatna za život? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 17. rujan 2015. Dijeli odgovoreno: 17. rujan 2015. Mislim da je zakon po tom pitanju jasan, ali možete upit adresirati i na samu Poreznu, pa neće biti dvojbe. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Maxich odgovoreno: 24. rujan 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 24. rujan 2015. Nije mi jasno zašto se u slučaju kupnje nekretnine, nasljeđena nekretnina sa suprugove strane gleda kao zajednička pa se mora platiti porez, a u slučaju razvoda žena ostane na cesti jer je to NJEGOVO NASLJEDSTVO? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 24. rujan 2015. Dijeli odgovoreno: 24. rujan 2015. Jer je jedno porezno pitanje, a drugo vlasničko (stečevina/vlastita imovina). P.S. Nije bilo potrebe za otvaranjem nove teme, ali dozvolit ću je, iako ću ponoviti da je jedini pravi adresat vašeg pitanja Porezna, ukoliko ovdje već niste dobili ono što želite čuti. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Maxich odgovoreno: 24. rujan 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 24. rujan 2015. A dobro, tko pita ne skita. Na poreznoj isto znaju reći svašta. Niti tamo nisu u sve upućeni. I tu po forumima vidim da su neki ljudi dobili krive odgovore. Hvala na strpljenju i odgovorima Može još samo jedno pitanjce? Dakle, s obzirom na kvadraturu koja je propisana zakonom. Postoji li mogućnost plaćanja DJELOMIČNOG poreza s obzirom na to da se: 1. Kupnjom nekretnine rješava stambeno pitanje 2. Kad bi se supruga i djeca prijavili na nasljeđenu nekretninu muža/oca, to bi ispalo 5 članova u istom kućanstvu na 70m2 3. Stan koji se planira kupiti ima 63 i nešto m2 i prva je nekretnina koja se kupuje ? Utječe li na konačan ishod poreza to je li stan na oboje supružnika ili samo na onog jednog koji na sebe nema nikakvu kupljenu/nasljeđenu nekretninu? Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 24. rujan 2015. Dijeli odgovoreno: 24. rujan 2015. Kada kažete neadekvatna kuća (ova naslijeđena)- što točno mislite pod time? Je li u ruševnom stanju? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Maxich odgovoreno: 24. rujan 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 24. rujan 2015. Nije ruševna. Stara je preko 40 godina. Na njoj bi trebalo promijeniti krov, fasadu, stolariju itd. Drugim riječima, srušiti i napraviti novu. Troškovi grijanja su veliki, u kući ima vlage. S obzirom na to da roditelji i djeca svaki dan putuju i da su djeca u gradu prijavljena od rođenja, tamo idu u vrtić i školu, oba roditelja zaposlena u gradu, smatram to rješenjem stambenog pitanja. Također, kvadratura je na knap za 5tero članova od kojih je jedan član baka. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 25. rujan 2015. Dijeli odgovoreno: 25. rujan 2015. Aludirao sam na ruševinu, jer onda vam to ne mogu računati u kvadraturu. Ovako nažalost mogu. I hoće. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.