Jump to content

Stečajni zakon i neisplaćene plaće


VedranJJ

Preporučene objave

Da malo pokrenem raspravu.

 

U članku 6. novog zakona piše da je jedan od razloga za pokretanje stečaja nesposobnost za plaćanje. A dužnik je nesposoban za plaćanje:

 

− ako u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi Financijska agencija ima jednu ili više evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u razdoblju dužem od 60 dana koje je trebalo, na temelju valjanih osnova za plaćanje, bez daljnjeg pristanka dužnika naplatiti s bilo kojeg od njegovih računa

− ako nije isplatio tri uzastopne plaće koje radniku pripadaju prema ugovoru o radu, pravilniku o radu, kolektivnom ugovoru ili posebnom propisu odnosno prema drugom aktu kojim se uređuju obveze poslodavca prema radniku.

 

 

 

No u članku Članak 110. piše da je Financijska agencija dužna pokrenuti stečaj samo u prvom od gore dva navedena slučajeva. Nigdje se ne spominje neisplaćivanje plaća.

 

(1) Financijska agencija dužna je podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnoga postupka ako pravna osoba u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u roku od osam dana od isteka toga razdoblja, osim ako su ispunjene pretpostavke iz članka 428. ovoga Zakona.

 

 

 

Dakle zaključujem da stečaj u slučaju neisplaćivanja plaća mogu pokrenuti vjerovnici, odnosno radnici, no Financijska agencija ga neće pokretati po službenoj dužnosti.

 

Da li će ga pokretati netko drugi? U nekoliko novinskih članaka (koji izgleda kopiraju jedan od drugog) piše da će porezna uprava pokretati stečaj po službenoj dužnosti u slučaju neisplaćivanja plaća, no ja to ne mogu naći u zakonu.

 

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Radnik-bez-novca-gazda-bez-tvrtke-Kasni-li-placa-vise-od-30-dana-poduzece-ide-u-stecaj

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

po starom Stečajnom zakonu bilo je tako da su radnici mogli podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u slučaju neisplate plaća, u kojem su slučaju bili oslobođeni obveze podnošenja predujma za podmirenje troškova stečajnog postupka (takva odredba postoji i u novom Stečajnom zakonu, čl.114., iz čega zaključujem da i dalje radnici kao vjerovnici mogu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka)

 

Zakon kaže da su stečajni postupak dužni pokrenuti vjerovnik ili dužnik, i propisuje posebnu dužnost FINE za pokretanje stečajnog postupka, ali to je to. Moguće je da se kod porezne uprave mislilo na poreze i doprinose s osnova plaće, a ne same neto plaće, ali to samo nagađam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija