Jump to content

odricanje od nasljedstva

gonzo-stari

Preporučene objave

Situacija nije moja, ali radi se slijedećem. Osoba je nakon smrti ostavila dug po tekućem računu od 90.000 kuna i od imovine je imao samo automobil. Od užeg dijela obitelji ima dvije kćeri iz razvedenog braka, sestru, oca i majku.Kćerke su se na ostavini odrekle nasljedstva u korist djeda i bake koji nisu bili na ostavini. Da li će se raditi nova ostavinska rasprava jer su ovi sada u gabuli da će morati vratiti dug, a nitko ih nije niti pitao da li prihvaćaju ili se odriču nasljedstva.

Edit: ima tu dosta nepoznanica jer kako sam shvatio da se ne može netko odreći nasljedstva u korist drugoga, a da prethodno ne prihvati nasljedstvo.

Isto tako je pokojnikova sestra imala punomoć na automobil koji je i koristila. Da li to znači da je uživala imovinu pokojnika?

Imam dojam da mi ipak nisu sve činjenice poznate. Zamoljen sam da tražim savjet na portalu pa eto....

Dijeli na drugim stranicama

Da li će se raditi nova ostavinska rasprava jer su ovi sada u gabuli da će morati vratiti dug, a nitko ih nije niti pitao da li prihvaćaju ili se odriču nasljedstva.

Po mom mišljenju, roditelji pokojnog morali bi se pozvati da se izjasne, obzirom prvi puta nisu ni zvani jer nisu spadali u krug nasljednika (prvi krug - bračni drug i djeca).

Edit: ima tu dosta nepoznanica jer kako sam shvatio da se ne može netko odreći nasljedstva u korist drugoga, a da prethodno ne prihvati nasljedstvo.

Nije točno, ali se odricanje u korist drugog nasljednika smatra ustupom nasljednog dijela i takav nasljednik je i dalje odgovoran za dugove ostavitelja. Tako da se kćer jednostavno trebala odreći nasljedstva, a ne odreći se u korist drugog nasljednika.

Isto tako je pokojnikova sestra imala punomoć na automobil koji je i koristila. Da li to znači da je uživala imovinu pokojnika?

Irelevantno za ostavinski postupak, osim ako pristane isplatiti dug da se izbjegne ovrha na automobilu, ali to joj se najvjerojatnije ne isplati (osim ako je u pitanju neki vredniji automobil).

Hvala na odgovorima, sve je riješeno. Sestra pokojnog je malo pretjerala sa zaključcima, a sve na osnovu rekla-kazala. Ispostavilo se da sve ide svojim tokom. Prvo su se izjasnile kćerke, sutra se izjašnjavaju roditelji, a kasnije sestra tako da nitko ne nasljeđuje dugove. Upravo je sestra pokojnog digla buku oko toga, meni je ispričala priču koju sam naveo u prvom postu, a ta priča uopće nije tako išla.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija