Jump to content

Narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora

Pero1822

Preporučene objave

Poštovani,

da prvo ukratko opišem svoj slučaj:

Naručio sam I-phone preko njuškala, međutim nisam dobio u paketu traženi proizvod već komad drveta. Nakon toga sam bio zvao prodavača da mi vrati novac što je on odbio. Nakon par dana sam mu došao pred stan, zvonio ali on nije otvarao vrata, u tom bijesu sam mu nogom razvalio vrata i na njega se izvikao, sve je trajalo manje od minutu. On je bio pozvao policiju i par sati poslije sam otišao u policiju dati iskaz kako je bilo. Sve sam priznao jer nemam potrebu ništa skrivati (policajci su bili maksimalno korektni i sve je trajalo skupa oko pola sata). Rekli su da ću dobiti poziv od ODO da dam tamo iskaz jer me se tereti da sam narušio nepovredivost doma i poslovnog prostora prema članku 141. (Tko neovlašteno prodre u tuđi dom ili poslovni prostor ili zatvoreni ili ograđeni prostor koji pripada tom domu ili poslovni prostor ili se na zahtjev ovlaštene osobe otuda ne udalji, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine).

Ja sam iz Splita a kazneno djelo sam počinio u Zagrebu.

Na OPD i sudu nemam ništa potrebu skrivati nego cu priznati djelo koje sam učinio.

Zanima me sljedeće:

1) Hoću li moći tražiti pošto stanujem u Splitu da dam iskaz u OPD u Splitu a ne u mjestu počinjenja kaznenog djela?

2) Mogu li se Državnom odvjetniku obratiti s pitanjem da u konkretnom slučaju može doći do pregovaranja i sporazumijevanja pošto mislim priznati kazneno djelo? Jer s ovim pregovaranjem mislim bitno smanjiti troškove kaznenog postupka, izbjegavanje rasprave i omogućava se brže rješavanje drugih predmeta, skraćuje očekivano vrijeme trajanja postupka, omogućuje primjenu mjera upozorenja ili zamjenu kazne zatvora radom za opće dobro na slobodi.

3) Mogu li očekivati neke olakšavajuće okolnosti obzirom da nikad do sada nisam ni prekršajno i ni kazneno osuđivan, priznanje, mala šteta koja je počinjena ( šteta je cca 1000 samo oštećena brava od udarca), kajanje zbog učinjenog djela.

4) Može li OPD na osnovu moga pregovaranja i sporazumijevanja s njima tražiti manju kaznu od predviđene pošto sam djelo priznao?

5) Kakva me kazna očekuje? Može li se dobiti uvjetna kazna, rad za opće dobro ili novčana kazna?

6) Na osnovu sporazuma s OPD ako ga sud prihvati može li se očekivati da me se oslobodi od plaćanja troškova kaznenog postupka ili da mi se smanje troškovi?

Hvala!

Dijeli na drugim stranicama

1. U to bi trebalo uključiti i ODO u Splitu. Kada dođe poziv, nazovite zamjenika zaduženog za vaš predmet u ZG i objasnite situaciju, on ako tako odluči može zamoliti za pomoć kolegu u Splitu. Ali i ne mora.

2., 3., 4., 5. i 6.

Ako priznate djelo, sve će riješiti preko izdavanja kaznenog naloga sa najvjerojatnije (99,9999%) uvjetnom osudom, a odluka o troškovima ovisi o vašem financijskom stanju.

G-man zahvaljujem na odgovoru.

Što bi se moglo dogoditi da se oštećena stanka u postupku ne odazove u OPD dati svoju izjavu pošto sam načuo da seli u Njemačku?

Nadam se da će sve završiti brzo sa svega par ročišta pošto nema potrebe za vještačenjima, svjedocima i slično...

Ovo djelo se u biti progoni po prijedlogu ovlaštene (oštećene) osobe, koji je očito izjavljen u zakonskom roku, ta osoba sasvim sigurno je već ispitana od strane policije u tzv. obavijesnom razgovoru i realno, više nije ni potrebna u postupku, u slučaju da vi priznajete djelo u cijelosti, a imovinsko-pravni zahtjev vjerojatno neće postavljati (ili ga je već postavila).

Ako vi priznate, i DORH traži izdavanje kaznenog naloga, to će biti ekspresno riješeno.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

No members to show

• Napravi novi...

Važna informacija