Jump to content

Gradsko poglavarstvo, rjesenje HRVI vise ne vazi za dobijanje znaka pristupacnosti


esigente

Preporučene objave

Ovaj mjesec mi istice ZNAK PRISTUACNOSTI, odem do gradskog poglavarstva predati zahtjev za izdavanje znaka pristupacnosti i priloziti dokaz da sam invalid (rjesenje o invalidnosti HRVI sa nalazom i misljenjem lijecnika). Tamo me doceka neugodno iznenadjenje, oni prznaju samo rjesenja o invaliditetu od HZMO-a, Tvrtkova 5, Zareb. Ranjen sam 1991 godine i do sada sam sva prava po osnovi invliditeta ostvarivao sa rjesenjem HRVI-a.

Kako je moguce da sada ne priznaju rjesenje o invalidnosti HRVI, kada je to izdala Drzavna institucija, u lijecnickom povjerenstu (komisiji) su bili mediciski strucnjaci?

Predao sam papire u HZMO, ali se ceka od 2 do 4 mjeseca na njihovo rjesenje o invalidnosti.

Da li sam ja u medjuvremenu prestao biti invalid?

Jer prava ne mogu koristiti u periodu od isteka znaka pristupacnosti do izdavanja novog rjesenja iz HZMO-a, i izdavanja znaka pistupanosti od strane Gradskog ureda za promet.

Sve je to zbog suludog sistema, sporosti administacije itd...

Navodno da nece biti novog vjestacejnja, vec samo trebaju prekucati postojece rjesenje.

Mislim da je ovo bilo nepotrebno, da je to maltretiranje ljudi, ovaj puta najtezih invalida.

Jos je nelogicno da za oslobadjanje od upravnih pristojbi traze presliku RVI iskaznice, koja u praksi ne postoji. Postoje iskaznice raznih udruga, npr HVIDRA-e, ali iskaznice od neke drzavne institucije ne postoje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Osoba s invaliditetom iz članka 2. stavka 1. ovoga Pravilnika podnosi zahtjev za izdavanje znaka pristupačnosti nadležnom tijelu. Uz zahtjev prilaže nalaz i mišljenje ovlaštenog vještaka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, odnosno nalaz i mišljenje drugostupanjskog liječničkog povjerenstva nadležnog za davanje nalazi i mišljenja prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji ili prema Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata."

 

 

http://www.iusinfo.hr/DailyContent/Topical.aspx?id=11538

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam vec dva dana na internetu, procitao sam sve zakone i pravilnike vezane za ovu problematiku. Nasao sam da je zadnji pravilnik o znaku pristupacnosti objavljen u NN 87/14. U njemu isto stoji da se izmedj ostalih moze priloziti rjesenje od ministarsta branitelja (clanak 4).

Dolazim do zakljucka da su djelatnici gradskog ureda za promet svojevoljno i protuzakonito stavili van snage rjesenja HRVI od ministarstva braniteja, cime direktno krse prvilnik o znaku pristupacnosti (NN 87/14). Uz to jos za oslobadjanje od placanja upravnih pristojbi traze presliku iskaznice RVI, koja ne postoji (za oslobodjenje od placanja upravnih pristojbi se koriste potvrde koje izdaje gradski ured za branitelje (temljem clanka 159, stavak 1. Zakona o opcem upravnom postupku - NN 47/09).

Danas opet idem kod njih, nadam se da cu doci do nekog "gore", tj da me nece otkantati vec na salteru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas opet idem kod njih, nadam se da cu doci do nekog "gore", tj da me nece otkantati vec na salteru.

 

podnesi pismeni zahtjev za izdavanjeznakapristupačnosti.

na kopiju zahtjeva traži žig (ako je mogućei potpis)kao potvrda primitka zahtjeva.

na pismeni zahtjev moraju ti dati pismeni odgovor(rješenje) na koji bi trebao imati pravo žalbe. salterskom radniku se neradi ili ima nešto protiv HRVI pa im zagorčava život.

u istoj državnoj upravi postoji i odjel za branitelje. obrati se tom odjelu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovaj mjesec mi istice ZNAK PRISTUACNOSTI, odem do gradskog poglavarstva predati zahtjev za izdavanje znaka pristupacnosti i priloziti dokaz da sam invalid (rjesenje o invalidnosti HRVI sa nalazom i misljenjem lijecnika).

 

u kom si gradu? znak pristupačnosti izdaje državni ured odjel za gospodarstvo a ne gradska uprava.

http://www.udu-vsz.hr/obrasci/gospodarstvo/gosp%2018.pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potrebno je dostavit

 

" nalaz i mišljenje drugostupanjskog liječničkog povjerenstva nadležnog za davanje nalazi i mišljenja prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.."

 

 

http://www.udu-pgz.hr/obrasci.htm točka 9

 

Svuda je to normalno uredjeno, osim u ZG-u.

Na netu nisam nasao njihov primjerak zahtjeva, imam ga kod sebe. Da li ga mogu skenirati i tu priloziti?

 

Ažurirano

 

U ZG-u sam.

Njihov link: http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=658

 

http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=658

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napisao sam zahtjev:

 

Zahtjev za izdavane znaka pristupačnosti

 

Molim da mi se izda Znak pristupačnosti za osobu sa invaliditetom po Pravilniku o znaku pristupačnosti (NN 87/14).

U prilogu dostavljam:

- Rješenje Ministarstva branitelja , KLASA: UP/II-562-02/14-0001/652, URBROJ:522-04/1-1-2-14-7, od 25. O8.2014 godine

-Nalaz i misljenje drugostupanjskog liječničkog povjerenstva nadležnog za davanje nalaza i mišljenja prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

-Potvrdu Gradskog ureda za branitelje za oslobođenje plaćanja upravnih pristojbi

-Fotografiju

Znak pristupačnosti mi ističe 30.09.2015 godine.

Na Vašem formularu za izdavanje znaka pristupačnosti pod točkom a) tražite : Novi Nalaz i mišljenje „ORIGINAL“-HZMO.

Time direktno krsite Pravilnik o znaku pristupačnosti NN 87/14, članak 4.

Rješenje o invalidnosti Ministarstva branitelja niti jednim zakonom, pravilnikom, ili nekim drugim pravnim aktom nije stavljeno van snage (i dalje sam po njemu 90% HRVI za stalno).

Bio sam u HZMO, oni mogu samo prepisati moje postojeće rješenje, ne vrši se novo vještačenje. To bi vremenski trajalo 2 do 4 mjeseca od dana podnošenja zahtjeva. Time bih bio uskraćen za svoja prava zbog sporosti administracije (pravo na Znak pristupačnosti).

Pod točkom d) na Vašem formularu stoji: HRVI su oslobođeni od plaćanja upravne pristojbe, ali uz priloženu presliku RVI iskaznice.

Takva iskaznica ne postoji, postoje iskaznice raznih udruga, npr HVIDRA-e, ali službena iskaznica od neke Državne institucije ne postoji (pa je ne mogu ni priložiti).

Za oslobođenje od plaćanja upravnih pristojbi se koristi potvrda koju izdaje Gradski ured za branitelje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada sam bio predao na uruđbenom zahtjev.

Sluzbenica je pregledavala dokumentaciju, uzela ovaj moj pisani zahtjev, obratila se meni riječima: "Kaj vam je ovo- niš", i taj zahtjev gurnula prema meni da ga uzmem. Na to sam joj rekao da to vrati u spis i zaprimi, sto je i učinila. Sada čekam njihov pisani odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Danas sam na posti podigao preporucenu posiljku sa povratnicom, unutra je Znak pristupacnosti i rjesenje. Cijela zbrka je nastala zbog "strucnjaka" za promet u Gradskom poglavarstvu, koji su ocito zaposljavani po nekoj podobnosti, a manje po strucnosti. Ja sam se izborio za svoje pravo na znak pristupacnosti, ali koliko je nesetnika koji se ne inate kao ja, koji se ne sluze najbolje internetom ili ga nemaju, a nisu prosli dalje od urudzbenog, jer su ih sluzbenice vratile zato sto nemaju "odgovarajuce rjesenje o invaliditetu" i nepostojecu iskaznicu RVI-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

CIRKUS SE NASTAVLJA: Moj kum (90% HRVI) je danas bio da preda zahtjev za izdavanje znaka pristupacnosti, na urudjbenom su odbili zaprimiti spis jer nema "NOVO" rjesenje iz Tvrtkove. Uspio je cak doci do sobe gdje su "strucnjaci" za promet, koji su mu napricali sve i svasta. Nazalost otisao je tamo nepripremljen i nije znao da ih treba pitati da mu onda objasne Pravilnik o znaku pristupacnosti, tj njegov clanak 4, gdje je navedeno da se izmedju ostalih moze priloziti i drugostupanjsko rjesenje ministarstva branitelja sa nalazom i misljenjem.

Sutra ide opet kod njih, ovaj puta pripremljen. Bas me interesira ishod, on nije miran kao ja, eksplozivan je, pa ocekujem da bi moglo biti svasta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

I moj kum se nakon duge i iscrpljujuce borbe sa bahatom administracijom izborio za znak pristupacnosti (90% invalid). Nakon sto je 5-6 puta bio kod "strucnjaka" u gradskom uredu za promet, vise puta u Tvrtkovoj da mu komisija izda "NOVO" rjesenje, Ministarstvo branitelja i Ured za branitelje na trgu Francuske revolucije (nadam se da nisam neku instituciju zaboravio navesti), dobio je znak pristupacnosti. "Strucnjaci" za promet u Gradskom poglavarstvu traze samo rjesenje iz Tvrtkove, ignoriraju rjesenja lijecnicke komisije Ministarstva branitelja, a svi u ostalim institucijama se cude kako to ovi ne prihvacaju. Na kraju su ako sam dobro razumio imali sastanak predstavnici iz ureda za branitelje i predstavnici iz gradskog ureda za promet i rijesili problem, sada je navodno sve po starom (kako i treba biti), po pravilniku o izdavanju znaka pristupacnosti. "Strucnjaci" za promet su krivo tumacili odluku ministra zdravstva o ukidanju svih komisija za utvrdjivanje invalidnosti osim one iz Tvrtkove, mislili su da se ukidaju i sva rjesenja koja su donesena na tim komisijama (veoma glupo od njih, pismen covjek bi trebao uociti da se ukidaju komisije, a ne vec donesena rjesenja). Navodno invalidi vise ne bi trebali naici na ovu vrstu prepreke u ostvarivanju svojih prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija