Jump to content

[HZZ] član nadzornog odbora.


Drol

Preporučene objave

Osoba je od 2013 navedena kao član uprave u d.O.o. - trgovačkom društvu no istovremeno je zaposlenik drugog trgovačkog društva u kontinuitetu 12 mjeseci i nakon toga sljedećeg poslodavca d.O.o. točno 3 mjeseca. Ova zadnja tri mjeseca je ugovor na određeno koji po isteku poslodavac nije produžio (jer poslovanje nije zaživjelo u planiranom volumenu).

Nakon isteka ugovora na određeno osoba je još 7 dana bila vođena kao član uprave onog prvog trgovačkog društva iz 2013, premda u njemu nije radila niti od njega ostvarivala prihod (a suvlasnik je 20%).

Osoba se prijavljuje na HZZ i podnosi zahtjev za novčanu naknadu za nezaposlene.

Iz HZZa dolazi odgovor da se javi u mirovinsko radi reguliranja obaveza tih 7 dana kao člana uprave što je obaveza po sili zakona.

No osoba iz HZZa također kaže da se tih 7 dana prema njenom saznanju vodi kao zaposlenje i da će morati dati očitovanje zašto je nakon 7 dana osoba prestala biti član uprave - kao da se radi o radnom odnosu.

Ja mislim da ovo nije radni odnos kao što nije niti samostalna djelatnost i da tu nema prihoda već se samo radi o obavezi plaćanja davanja prema HZZO i HZMO po sili zakona.

HZZ djelatnik ovih 7 dana pokušava tretirati kao prekid radnog odnosa ne bi li se izbjeglo plaćanje naknade za nezaposlene.

 

Trebam mišljenje stručnjaka. Je li u pitanju tih 7 dana kao član uprave (samo na papiru) radni odnos i može li ovo utjecati na isplatu naknade?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

po mom mišljenju, radni odnos zasniva se ugovorom o radu, a za vođenje poslova društva zasniva se posebni ugovor o vođenju poslova društva, koji nije radni odnos, to je regulirano u čl. 4. Zakona o radu - da se na člana uprave ne odnose odredbe Zakona o radu o prestanku ugovora o radu, otkaznom roku i otpremnini (mada, to bi suprotno značilo da se na takvu osobu odnose odredbe o zasnivanju ugovora o radu)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija