mary99 objavljeno: 9. rujan 2015. Dijeli objavljeno: 9. rujan 2015. Pozdrav, prijatelji su me uputili na portal te se nadam da ću ovdje pronaći bilo kakvu konkretnu pomoć. Dakle, situacija je sljedeća. U srpnju sam na poslu slomila nogu zbog nepostojanja stepenika pri izlazu s radnog mjesta, što je uredno prijavljeno na HZZO i trenutno čekam priznavanje ozljede na radu, što se po mojim saznanjima zbog frakture vodi kao teža ozljeda. Sva dokumentacija je uredno predana u zakonskim rokovima te vjerujem da će se to riješiti u moju korist. Obzirom da je priznavanje ozljede na radu u tijeku, trenutno se moje bolovanje vodi kao obično te mi firma isplaćuje isto, umanjeno za iznose koji će mi biti refundirani po priznavanje ozljede na radu. Ugovor kojeg imam s dotičnom firmom ističe mi sredinom rujna te po njihovom ja od njih više nemam što tražiti. Doktorica opće prakse mi je rekla kako nakon isteka ugovora imam pravo od HZZO-a tražiti naknadu za sljedećih mjesec dana, što mi pripada bez obzira o kakvom se bolovanju radilo. Ono što mene zanima jest, imam li zakonsko pravo od poslodavca tražiti naknadu plaće dok god traje moje liječenje, odnosno nesposobnost za rad, i nakon prestanka radnog odnosa, a po priznavanju ozljede na radu??? Pronašla sam ovaj članak na Internetu, no ne znam koliko je aktualan "Članak 13.(1) Osiguraniku kojemu je za vrijeme trajanja privremene nesposobnosti za rad zbog priznate ozljede na radu, odnosno profesionalne bolesti prestao radni odnos, odnosno obavljanje djelatnosti osobnim radom, pripada pravo na naknadu plaće i nakon prestanka radnog odnosa, odnosno obavljanja djelatnosti osobnim radom sve dok ne bude ponovno radno sposoban, odnosno dok mu nalazom i mišljenjem nadležnog tijela vještačenja mirovinskog osiguranja ne bude utvrđena invalidnost, u skladu s člankom 48. Zakona, pod uvjetom da mu je izabrani doktor privremenu nesposobnost utvrdio najmanje osam dana prije prestanka radnog odnosa, odnosno obavljanja djelatnosti osobnim radom te da je u vrijeme prestanka radnog odnosa odnosno obavljanja djelatnosti osobnim radom imao pravo na naknadu plaće u skladu s odredbama Zakona." Inače, slomila sam petu metatarzalnu kost i oporavak će potrajati mjesecima. Također, rečeno mi je da sam kao radnik osigurana u Croatia osiguranju i da imam pravo na odštetu, no pitanje je o kakvim se iznosima tu radi - koliki je iznos te police, i koliko po svojoj težini ozljede mogu dobiti, no vjerujem kako to nema veze s naknadom plaće nakon isteka radnog odnosa. Hvala unaprijed. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.