Jump to content

nevraćanje duga


ivana74

Preporučene objave

poštovani, molim vas za odgovor. kupila sam svojim prijateljima perilicu za rublje na svoju karticu i imam račun. Usmeno smo se dogovorili da će mi vratiti novac za nju kroz 3 mjeseca. Dakle, da svaki mjesec daju po 1000 kn . Prošla su ta tri mjeseca (dakle u lipnju ove godine) i kad ih zovem govore mi da sam im ja tu mašinu kupila kao prijateljski poklon i poklone mi slušalicu. Više mi se čak ni ne javljaju na pozive. Čuvam taj račun da sam mašinu kupila na svoju karticu. MOgu li bilo što poduzeti da mi se perilica vrati ili da mi vrate novaac. Ovo je isključivo bilo usmeno i na povjerenje, jer nisam mogla zamisliti da će me tako prevariti. Ljubazno molim za pomoć i savjet ako se što može. Svjedoka nemamo, ni mi ni oni, već je sve bilo usmeno i "iskreno"dogovoreno.

 

najljepše Vam hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo je grdo da nemate svjedoka, ali pokušajte sa sljedećim - pošaljite im dopis poštom preporučeno s povratnicom, u kojem ih pozivate da vam, u skladu sa postignutim usmenim dogovorom, izvole isplatiti dugovani iznos ili vratiti perilicu u roku od 8/15 dana (i slobodno napomenete da dosadašnji usmeni pozivi nisu rezultirali uspjehom) ili ćete u protivnom biti primorana protiv njih podnijeti kaznenu prijavu zbog kaznenog djela prijevare te tužbu parničnome sudu, u kojem ćete potraživati dugovano i naknadu štete.

 

Ako vam u zadanom roku ne vrate, podnesite kaznenu prijavu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam na odgovoru. već sam im bila poslala dopis da mi vrate novce, odgovorili su mi da sam ja to njima kupila i da nemam dokaza da sam im posudila . Imam prijateljicu koja može posvjedočiti, ali koliko mi je sigurno uopće slati kaz.prijavu odnosno da ću uspjeti ? perilicu sam platila karticom i na moje ime, ali nemamo napismeno da sam to kupila njima, a da će mi oni na rate vraćati?

 

hvala vam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, problem jeste u nedostatku dokaza, ali možete prijateljicu predložiti kao tzv. svjedoka po čuvenju, dakle osobu koja sama nema neposrednih saznanja, ali ima posrednih saznanja o predmetu.

 

Istina jeste da DORH ne voli previše ovakve kaznene prijave, ali šanse su vam 50:50. I dalje bolje nego alternativa koja je 0. Sa podnošenjem kaznene prijave u kojoj ćete detaljno opisati sve, dakle dogovor i kasnija izgovaranja dužnika, ne možete ništa izgubiti, jer vas neće ama baš ništa koštati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija