Jump to content

KUPNJA STANA Da li prije uplatim novac prodavaču pa u gruntovnicu ili obrnuto


trelise cooper

Preporučene objave

Molim Vas objasnite mi koja bi bila uobičajena praksa?

Dala sam depozit za stan, napravljen je ugovor između mene kao kupca i prodavatelja stana sa datumom u budućnosti koji će tek biti potpisan kod javnog bilježnika .U ugovoru je ugrađena Tabularna izjava, znači prodavač svojim potpisom daje meni pravo uknjižbe kao vlasnika u zemljišne knjige i svojim potpisom potvrđuje da je ukupan iznos plaćen u cjelosti. Da li nakon javnog bilježnika idemo u banku gdje ja uplaćujem preostali iznos, pa u gruntovnicu ili prvo u gruntovnicu pa na banku?

 

Koji bi bio redosljed ,nekako mi i jedan i drugi ima nedostatke.

 

Ako ja prvo uplatim novac pa kod bilježnika(znači računam na poštenje prodavatelj), pa gruntovnica

Ili prvo bilježnik ,gruntovnica, banka( onda prodavatelj ovisi o mom poštenju)

 

Molim pomoć, hvala puno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sastavite ugovor bez tabularne izjave, potpišete ga kod bilježnika, odete u banku i transferirate novac na račun prodavatelja (poželjno je da oboje imate račun u istoj banci) da se transfer ovbavi odmah) i nakon toga se vratite kod JB gdje prodavatelj potpiše tabularnu ispravu kojom izjavljuje da je u potpunosti isplaćen, i da semožete uknjižiti.

 

Jednostavnija varijanta je da potpišete odmah ovaj ugovor, a sve primjerke zadrži prodavatelj dok mu u banci ne transferirate novac.

 

Svakako to jutro prije potpisivanja ugovora izvadite kopiju vlasničkog lista da imate potvrdu da na nekretnini u trenutku kupnje nije bilo tereta. Nakon transakcije odmah kopiju ugovora predajte na gruntovnicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Koji bi bio redosljed ,nekako mi i jedan i drugi ima nedostatke.

 

ugovor ima nedostataka.

ne sadrži odredbu po kojoj prodavatelj odgovara za pravne nedostatke.

provjeri vlasnički list (ili bolje u gruntovnici izvadi novi vlasnički list) da vidiš dali je upisan kakav teret. ovjeri se ugovor.prodavatelj zadržava ugovore dok se ne izvrši plaćanje po ugovoru. nakon uplate na racun ili isplate na ruke prodavatelju on predaje ovjerene ugovor(najmanje tri) kupcu.

ako je moguće isti dan(ili što prije) u gruntovnicu i podnijeti prijedlog za upis vlasništva. priložiti jedan primjerak ugovora. platit 250,00kuna sudske pristojbe. u policiju prijavit prebivalište temeljem ugovora (ili novog vlasničkog lista ako ga možete dobiti u roku od 20-ak dana (radi porezne povlastice ako je možete koristiti). u roku od 30 dana morate u poreznu podnijeti prijavu poreza (niko ga nećeplatiti pa imate vremena) za što vam treba jedan primjerak ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija