Jump to content

Odbacivanje tužbe za neplaćanje alimentacije


TuzniBambi

Preporučene objave

Pozdrav. Nadam se da mi netko može HITNO pomoći oko mog problema, jer imam jako malo vremena.

 

Ja sam samohrana majka, imam sina i kćer, i njihov otac, koji je pred 4 godine pobjegao u inozemstvo, nije niti jednom platio alimentaciju, i nedavno sam podigla tužbu protiv njega.

 

Iako znamo u kojem se gradu nalazi, ne znamo njegovu sadašnju adresu. Lokalna policija ga je tražila 3 puta na adresi na koju je prijavljen, ali gdje odavno ne živi.

 

On redovito posta na facebooku, objavljuje slike sa društvom, ukratko nije propao u zemlju, nego i dalje normalno živi, radi (očito na crno), ali ne znam kako doći do njegove adrese (koliko zaključujem po facebook slikama, ima novu djevojku, i vjerojatno kod nje stanuje).

 

Da i pitam nekog od njegovih facebook prijatelja, sigurno mi ne bi dali novu adresu, jer ne bi odavali prijatelja.

 

E sad veliki problem. Zvao me jučer moj odvjetnik na razgovor, i rekao da bivši ide u zatvor ako ga se privede (osim ako ne plati sve zaostatke), ali pošto se ne zna gdje je, ako do ponedeljka ne dostavim njegovu novu adresu, državno tužilaštvo će odbaciti tužbu (?!), i ja mogu zaboraviti da će biti pravde. Pitala da li nakon toga mogu pokrenuti novu tužbu, a odvjetnik rekao da ne vidi smisao.

 

Kako je moguće da se tužba odbaci ako se ne zna adresa optuženog? Shvatila bi da tjeralica ostane dok ga se ne pronađe, pa makar za 3 godine, ali ovo nema smisla. On jednom-dvaput godišnje dođe vidjeti djecu (ja mu htjela zabraniti, jer ne plaća svoje obveze, ali CZSS je rekao da mu ne mogu zabraniti viđanje djece, jer da jedno ne ovisi o drugome). Zadnji put pred 45 dana. Jer on ne zna da je tužen, pa se ni ne trudi izgubiti tragove. Ali silom prilika, to se sad dogodilo. Teoretski bi mogao opet za Božić doći vidjeti djecu, ali policija ne bi mogla ništa, jer bi tužba u međuvremenu bila odbačena.

 

Što ja sad mogu? Do ponedeljka teško da mogu doći do njegove adrese, i nakon toga sam opet na početku.

 

Mogu li tražiti produljenje roka za tužbu, da dobijem više vremena za ga pronaći (kad već policija ne radi na tome), jer mi ovo nema smisla. Izgleda da ono "zločin ne zastarjeva" nije istina.

 

Bilo kakav savjet bi mi pomogao (odvjetnik mi nije dao nikakav, čak je bio i arogantan, jer očito ne voli raditi "Pro Bono").

 

Ako Vam treba neka dodatna informacija, slobodno me pitate. Vjerojatno sam izostavila neki bitan podatak, jer sam rastresena, i u panici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

obrati se pismeno odvjetništvu sa obvjesti da putem veleposlnastva utvrde adresu sadašnjeg boravka dužnika alimentacije. oni imaju mogućnosti službenim kanalima doznat adresu dužnika a ti ne . pismeno predaj na uruđbeno i traži ovjeru kao potvrdu primitka.

 

dali se radi o tužbi za alimentaciju pred sudom ? ( i sudu možeš predložiti da službenim putem saznaju adresu prebivališta)

ili o prijavi zbog neplaćanja alimentacije odvjetništvu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

E sad veliki problem. Zvao me jučer moj odvjetnik na razgovor, i rekao da bivši ide u zatvor ako ga se privede (osim ako ne plati sve zaostatke), ali pošto se ne zna gdje je, ako do ponedeljka ne dostavim njegovu novu adresu, državno tužilaštvo će odbaciti tužbu (?!), i ja mogu zaboraviti da će biti pravde.

 

državno tužilaštvo nepostoji (u Hrvatskoj)

državno odvjetništvo ne može odbaciti tužbu to može samo sud.

državno odvjetništvo može odbaciti kaznenu prijavu.

 

meni se čini da tvoj odvjetnik nije korektan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Zvao me jučer moj odvjetnik na razgovor, i rekao da bivši ide u zatvor ako ga se privede (osim ako ne plati sve zaostatke), ali pošto se ne zna gdje je, ako do ponedeljka ne dostavim njegovu novu adresu, državno tužilaštvo će odbaciti tužbu (?!), i ja mogu zaboraviti da će biti pravde.

Tužite li vi njega za naplatu alimentacije, ili ga pokušavate kazneno goniti zbog neplaćanja?

 

Pokušajte shvatiti da baš nikom nije u interesu da on ide u zatvor - ni državi, ni vama, a ni djeci.

Taj koncept zatvora zbog dugova je relikt iz nekih davnih vremena. To ima smisla samo u slučaju da on ima sredstva, ali ih skriva i ne želi platiti.

 

 

 

Što ja sad mogu? Do ponedeljka teško da mogu doći do njegove adrese,

U tako kratkom roku i preko vikenda - jako teško.

 

Ako Vam treba neka dodatna informacija, slobodno me pitate. Vjerojatno sam izostavila neki bitan podatak, jer sam rastresena, i u panici.

 

Ima li on žive roditelje?

 

Ima li kakvu nekretnihu u RH? Je li štogod naslijedio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija