Jump to content

Zakon o izvlaštenju i zastara


Terra14

Preporučene objave

Molim za pomoć, neizgrađeno građ.zemljište je 1980g rješenjem o eksproprijaciji oduzeto i uknjiženo na lokalnu samoupravu, a da do danas nije plaćeno. U postupku smo naknade za oduzeto za vrijeme kom.vladavine, kako taj zakon daje naknadu u obveznicama rep.Hrvatske (14.74kn/m2) ili povrat u vlasništvo(što nije moguće), treće nema, kao npr. naknada po tržnoj vrijednosti. Rečeno mi je da sam u 'krivom zakonu'... Dakle: da li postoji ZASTARA kod traženja naknade po Zakonu o izvlašenju??? Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru, službenik državne uprave + pravnik u mojoj firmi spominju 'krivi zakon', s obrazloženjem da po zakonu o oduz.zem.za vrije.kom.vl. naknada može biti u drž.obveznicama ako je privedeno namjeni ili povrat u vlasništvo ako nije privedeno namjeni. Čestica se danas vodi u zemljišniku kao društveno vlasnišvo, nepromjenjenog oblika i kulture, mada je u naravi cesta. Hvala na strpljenju..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, citiram Zakon o naknadi za oduzetu imov.za vrije.kom.vladavine čl.57 'za imovinu koja se po odredbama ovog Zakona ne vraća u vlasnistvo, (zbog privedenosti namjeni op.a.) prijašnjem vlasniku propada pravo na naknadu u obveznicama Republike Hrvatske'. A sto se tiće prekidanja upravnog postupka, jer u njemu ne vidim svoj interes, po Zakonu o općem upravnom postupku po čl.4 toč.1 stoji 'Tijekom postupka stranka može odustati od zahtjeva u pisanom obliku...'.

Evo, ako će ovo nekom poslužit bit će mi drago, hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav! Imam pitanje vezano za izvlaštenje.Naime, dobila sam poziv da sudjelujem na usmenoj raspravi povodom postupka nepotpunog izvlastenja- ustanovljenje prava sluznosti radi izgradnje otcjepnog 10(20) kV dalekovoda za TS 10(20)/0,4 kV i TS 10(20)/0,4 kV. Nisam prisustvovala raspravi,vec samo jedan od suvlasnika kojeg je Organ prihvatio kao zajednickog predstavnika, iako nije imao punomoc.Doneseno je rjesenje o izvlastenju: Korisnik eksproprijacije ima pravo da na navedenom zemljištu izvrši izgradnju i postavljanje otcjepnog 10(20) kV dalekovoda za TS 10(20)/0,4 kV i TS 10(20)/0,4 kV , te trajno pravo pristupa dalekovodu u poslovima održavanja nakon stavljanja istog u upotrebu, prema trasi dalekovoda koja prelazi preko eksproprisanog zemljišta u dužini od 52 m1 sa pojasom eksproprijacije koji u pravcu dalekovoda zauzima površinu od 156 m², te jednim stubnim mjestom na mom zemljištu. Zanima me da li imam pravo na žalbu i po kojem osnovu. Mislim da bi iz sigurnosnih razloga bilo bolje da se uradi podzemni dalekovod, ali nisam sigurna da li to sad mogu zahtijevati s obzirom da i u obrazlozenju rjesenja stoji: "Suvlasnici nekretnina su se putem zajedničkog predstavnika izjasnili, da se ne protive prijedlogu za nepotpunu eksproprijaciju i ustanovljenje služnosti na predmetnom zemljištu, uz isticanje zahtjeva da se dalekovodni stubovi lociraju što bliže granicama parcela koje oni drže u posjedu radi efikasnijeg korišćenja nekretnine". Zaista mi je hitno potreban odgovor. Unaprijed hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija