Jump to content

Primanje veće svote novca izvana


Nied

Preporučene objave

Molim za prijedlog najjednostavnijeg i najpovoljnijeg prijema novca od strane firme na moj račun. Pošiljatelj je iz Švicarske i ima registriranu firmu - GmbH, ja nemam ništa - student. Radi se o svoti od 15 000€ i bojim se da bi banka mogla puno uzeti. On će doći tu u Hrvatsku, ali ne želi novac isplatiti u gotovini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Vaš prijatelj može doznakom izvršiti uplatu na Vaš devizni račun kod bilo koje banke,

u doznaci neka naznači "suport" ili drugi stvarni razlog.Banka ne uzima puno kako sumnjate već svega nekoliko eura mislim 2Eura.Ako sada nemate otvoren devizni račun otvorite ga

uplatom recimo 10 Eura.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. I ja sam negdje pročitao da je najbolje otvoriti devizni račun, npr. pbz nudi deviznu štednju: http://goo.gl/ZZPyg7 ili tekući u stranoj valuti: http://goo.gl/svuawO

Dakle kupac mi uplati novac na taj račun i provizija banke je nešto sitno, a što s poreznom? Imaju li oni uvid u moj privatni devizni? Jel bi bilo onda sigurnije da uplata ide na npr. tri različita računa na svaki po 5k€?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

Porez ide samo na kamatu ,buduću . U zapadnoj Evropi plaćen je već porez ,i zato nema dvostrukog oporezivanja .

Dobro je otvoriti račun u banci koju ste naveli .Novac doznačen deviznom doznakom možete podignuti odmah bilo u valuti bilo u kunama .Nitko osim banke i Vas nema uvid u Vaš račun.

Porez se plaća na iznos kamate 12% ,a ne na iznos glavnice + kamata .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U zapadnoj Evropi plaćen je već porez ,i zato nema dvostrukog oporezivanja... Novac doznačen deviznom doznakom možete podignuti odmah bilo u valuti bilo u kunama. Nitko osim banke i Vas nema uvid u Vaš račun....

 

OK, banka mi dakle neće stvarati probleme. Međutim porezna u banci može dobiti uvid u svaki račun. Kakva je onda procedura ako vide priljev od 15 k€, a nisam zaposlen niti imam firmu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PU bi to mogla percipirati kao slučaj porezne evazije (izbjegavanja plaćanja poreza), pa protiv vas inicirati prekršajni postupak sa pozamašnim kaznama. Zato sam spomenuo kako bi bilo potrebno provjeriti "status" novca koji će vam se isplatiti kroz porezni tretman države isplatitelja, kao i činjenicu ima li RH sklopljen kakav bilateralni ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dohotka.

 

Pokušajte ovaj upit postaviti PU direktno, bez preciziranja osobnih podataka.

 

Vidite i link.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

 

Promet koji ostvarujete preko tekućeg računa ne podliježe kontroli porezne uprave. Porezna uprava nema uvida u njaga, niti joj banka dostavlja podatke o prometu putem istog. Znači nema nikakve granice iznosa kojeg možete primiti na njega. To sam u praksi osobno provjerio i iskusio. Zato se i zove tekući račun. Tako zakon (mislim o bankama) propisuje.

 

Za žiro račun priča je potpuno drukčija. O prometu ostvarenog preko žiro računa banka dostavlja poreznoj upravi podatke....

 

 

Sudeći prema ovome, a isto sam čuo od jedne porezne savjetnice te službenice u banci, nema nikakvih rizika ako primam novac na kunski ili devizni tekući račun. Banka nema obvezu prijaviti primitke ispod 200,000 kn tako da Porezna neće ništa znati, jedino ako se sam javim i kažem da sam dobio xy€ i želim platiti porez, tj. ostati bez skoro pola primitka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Poštovani ,

 

Da li može i pod kojim uvjetima hrvatski državljanin nerezident u Hr , živi i radi u SAD , uplatiti starim roditeljima novac za stan na njihov devizni račun. On redovito i uredno plača porez u SAD , što će biti s tim novcem kad legne na devizni račun i stari roditelji ga iskoriste za kupnju stana za sebe. da li netko može na to naplatiti još kakav dodatni porez ili nešto i koliko.

 

hvala

 

lp

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija