Jump to content

suočavanje s policajcem na prekr.sudu- pretjecanje


toni22

Preporučene objave

Poštovani,

 

ljubazno molim za savjet. Prije nekoliko mjeseci zaustavio me policajac koji je vozio ispred mene i kako je rekao, uočio u retrovizoru kako iza njega pretječem drugo vozilo preko pune crte i onda me zaustavio nakon 500 metara. Ja sam mu rekao da je tada počela isprekidana crta (što je zapravo i tako) međutim napisao je OPN i na sudu sam poricao djelo. Sutkinja je zakazala suočavanje s policajcem. Njegov se iskaz temelji na tome da je u retrovizoru uočio kako pretječem preko pune linije, nema slike niti videozapisa. Ja bih i priznao djelo i zatražio opomenu jer je kazna 500 kn i nikad nisam do sada kažnjavan, ali doista sam pretjecao preko isprekidane crte.

 

MOlim Vas za savjet, kako uvjeriti Sud da sam doista pretjecao preko isprekidane crte , a to što je policajac vidio u retrovizoru, ne znam zbog čega mu se nužno mora vjerovati.

 

Ljubazno molim za savjete!

 

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravilu im se vjeruje, sad da li je baš 100% - nije, ali u ovom slučaju doista bih volio čuti obrazloženje policajca koji vozi brzinom od vjerojatno najmanje 60 km/h, još stigne gledati u retrovizor najmanje 15-ak sekundi neprekidno, uočiti točno mjesto prekršaja i postojanje pune linije i kasnije sve to evidentirati, bez da se sam slupao naprijed s nekim. Multitasking kojeg se ne bi posramili ni najbolji.

 

Da se mene pita, vas se oslobađa. Ali odluka je vaša.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala Vam na savjetima. Radi se o ravnoj dionici cca. 1 km. Pola kilomettra je isprekidana crta i prometni znak dozvoljenog pretjecanja, a nakon toga puna crta i stavljen znak zabranjenog pretjecanja. Ja sam pretjecao na dijelu na kojem je dozvoljeno pretjecanje. Policajac temelji svoj iskaz na neposrednom opažanju prekšraja uvidom u retrovizor. Ljubazno molim koja sve pitanja da mu postavim na sučeljavanju?

 

Doista bih priznao prekršaj i zatražio npr. opomenu jer nisam do sada nikad kažnjavan i pazim na to jer mi auto treba zbog posla, ali ne mogu priznati kad znam da sam pretjecao na dijelu isprekidane crte...Molim vas za daljnju pomoć i savjete!

 

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

evo ovih dana mi je zakazano sučeljavanje s policajcem zbog navodnog pretjecanja na punoj liniji. Što je natragičnije policijsko vozilo je bilo par auta ispred mene, pa nisam valjda toliko blesav niti dijete da bih pretjecao njima pred očima i radio prekršaj. Da li policajca vrijedi pitati npr, koliko je auta bilo iza njegovog vozila, koje mi je boje bio auto i sl...Ako imate još kakvo pitanje da mu postavim na sučeljavanju dobro bi mi došlo i puno hvala..

 

lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno. Ali ako se on ne može sjetiti točnog vremena, kako će braniti tezu da se točno sjeća da je Toni baš na punoj liniji išao pretjecati? I to gledajući u retrovizor prilikom vožnje.

 

Treba mu "poljuljati" sigurnost u iskazu, iako po meni, ako on doslovce kaže da je prekršaj uočio u retrovizoru prilikom vožnje, treba automatski donijeti oslobađajuću presudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... ako on doslovce kaže da je prekršaj uočio u retrovizoru prilikom vožnje, treba automatski donijeti oslobađajuću presudu.

 

Zašto automatski?

 

Kao što rekoh, ako se radi o uobičajenom mjestu takve vožnje, onda je i policijsko postupanje najčešće ustaljeno. Npr., na mom terenu je dio ulice s dvije trake, od kojih je desna žuta (za vozila javnog prijevoza) i mi se redovno vozimo u lijevoj dok u retrovizore gledamo tko će doći po desnoj (zabranjenoj). Čak i ako nas ne prođe, nego se prestroji iza nas, bez problema ga možemo izdvojiti i sankcionirati i ne prolazi žalba "gledali su me u retrovizor" jer se radi o sasvim legitimnom načinu utvrđivanja prekršaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovaj slučaj koji si opisao mi je OK, jer tu doista nema spora da se i gledanjem u retrovizor može uočiti prekršaj (ak nisi tramvaj ili bus nemaš kaj raditi tamo, ne), ali u predmetu korisnika Toni, da se točno vidjelo pretjecanje na punoj liniji sa nekoliko auta između, znači udaljenost cca 20 metara, k tome još u vožnji, gdje moraš pratiti promet ispred... :misli: To mi je malo previše, bez uvrede.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma nema uvrede, nego mi se čini da se radi o upravo takvom mjestu gdje se to obično radi (pretječe preko pune crte) i utvrđuje (s bilo koje strane).

 

 

P.S. I kod ovog mojeg žuta traka ne počinje odmah od raskrižja, ali se točno vidi (prema okolini i položaju vlastitog vozila) kada je ciljano vozilo ušlo na nju bez da se na vrijeme prestrojilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala Gman i Drot na konstruktinoj raspravi. Radi se o jednoj dužoj dionici koja je pola dionice isprekidana, a pola puna crta. Ja sam bio 7-8 auta iza njih. Vidio sam ih ispred sebe jer su bili u kombi autu, pa tim više mi ne bi palo napamet pretjecati im skoro pred očima, jer nema 18 godina, već 50. Vozačka mi treba jer sam se vraćao s posla i nisam nikad kažnjavan i nemam namjere raditi prekršaje, pogotovo tako reči, njima pred očima. Zato sam i tražio sučeljavanje jer doista imam čistu savjest jer znam gdje sam pretjecao. Drot, u pravu ste glede dionice. Naravno da je to dionica koja je pogodna za policiju. Pola isprekidana, pola puna linija, pa mi sve to skupa djeluje ako prođe prođe, obzirom da nemaju snimak.

 

Gman, još Vas molim za odgovor kako pribaviti potvrdu o vremenu od Zavoda, obzirom da još nikad nisam to radio ali mi se čini odlična ideja! Još jednom najljepša hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

evo bilo je danas ročište. Osjećam potrebu svima zahvaliti na savjetima. Policajac se nije pojavio. Pethodno sam poslao podnesak sudu da radim kod privatnika i da ne mogu izbivati s posla u slučaju njegovog izostanka i tako nekoliko puta i napisao da ako se ne pojavi donese presudu zbog nedostatka dokaza. Tako je i bilo...Još jednom puno hvala svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija