slavonacpozega objavljeno: 21. listopad 2015. objavljeno: 21. listopad 2015. poštovanje imam jedno pitanje vezano uz naplatu odvjetnika za njihove usluge. naime, protiv mene se vodio kazneni postupak poradi prometne nesreće u kojoj sam sudjelovao kao suvozač ali u vlastitom automobilu. Vozač koji je upravljao mojim vozilom skrivio je prometnu nesreću, a dok je mene hitna odvezla na operaciju on je rekao policiji kako sam ja vozio. Tada je vođen kazneni postupak protiv mene ali je vještačenjem dokazano da je on vozio, na kraju je i priznao. Oslobođen sam krivnje i dobio sam pismo iz suda kako nisam dužan platiti niti sudske troškove niti odvjetnika jer je tu država izgubila i sve troškove snosi država. Istovremeno me odvjetnica kontaktirala i rekla kako smo slučaj dobili i da ne moram njoj ništa platiti jer to će namiriti država. Nakon skoro godinu dana pozvala me odvjetnica k sebi u ured i rekla; hajde ti meni ipak plati jer tko zna kada ću ja dobiti novac od države. I tako sam ja morao 12 000 kn njoj dati za ono što nisam bi dužan platiti. Što u vezi toga mogu učiniti? može savjet hvala! Citiraj
G-man odgovoreno: 21. listopad 2015. odgovoreno: 21. listopad 2015. Spomenuta odvjetnica je angažirana od vas osobno ili postavljena od strane predsjednika suda? Citiraj
slavonacpozega odgovoreno: 21. listopad 2015. Autor odgovoreno: 21. listopad 2015. od mene osobno je angažirana ali sud je pismeno obavijestio da taj iznos će njoj platiiti država te da nisam dužan plaćati to, i to je ona tako i potvrdila ali je nakon godinu dana ipak rekla da platim ja to najbolje a u slučaju ako njoj plate da će vratiti. mogla je on uzeti odrešenu tarifu, a ne njezin dio i sudske troškove. Citiraj
G-man odgovoreno: 21. listopad 2015. odgovoreno: 21. listopad 2015. Sud je odredio da troškovi postupka padaju na teret proračuna, kao što to čini u slučajevima oslobađajuće presude. Vaš "problem" leži u činjenici da se radi o branitelju kojeg ste sami angažirali, i tada vam on može ili naplatiti svaku svoju radnju koju je poduzeo u svrhu vođenja postupka (što 99,99% njih čini) ili čekati da mu sud rješenjem dosudi troškove koji su bili nužni za vođenje postupka. Međutim, valja naglasiti kako nema pravo na oboje, drugim riječima ona je sada naplatila svoje direktno od vas, ali troškovi koje će sud dosuditi (ili je već dosudio) pripadaju vama, ne njoj. Ja bih na vašem mjestu provjerio jesu li moguće troškovi već naplaćeni uvidom u sudski spis. Citiraj
slavonacpozega odgovoreno: 22. listopad 2015. Autor odgovoreno: 22. listopad 2015. Hvala Vam na Vašem odgovoru! Istina da, ona je sada uzela duplo novaca za dva ročišta što su bila i sve je bilo kristalno jasno. I sama je rekla da ako sud plati, da će vratiti novac- prošlo je dugo vremena i ne želi se javiti. Gdje bih ja to mogao provjeriti jeli od suda sjela njoj uplata, kažete u spisima? kome se obratiti za to? Citiraj
G-man odgovoreno: 22. listopad 2015. odgovoreno: 22. listopad 2015. Trebali ste tražiti i dobiti specificirani račun na kojem bi bile vidljive sve radnje koje je poduzela u vašu korist, pa ako se s pojedinim stavkama računa ne bi složili, plaćate ono glede čega prigovora nemate, a s ostatkom nek vas tuži, ako smatra da može dokazati osnovanost svog potraživanja. Jeste li dobili račun? Jeste li dobili kakvu potvrdu o izvršenom plaćanju ili je plaćanje išlo preko računa? Gdje bih ja to mogao provjeriti jeli od suda sjela njoj uplata, kažete u spisima? kome se obratiti za to? Na sudu koji vas je osudio, tražite uvid u spis u Kaznenom kancelu (pisarnici). Citiraj
slavonacpozega odgovoreno: 23. listopad 2015. Autor odgovoreno: 23. listopad 2015. Sada gledam račun koji mi je dala, na njemu samo piše: odvjetnička usluga. Novce sam dao na ruke. U tu pisarnicu na sudu može se slobodno doći i tražiti na uvid spis? Citiraj
G-man odgovoreno: 23. listopad 2015. odgovoreno: 23. listopad 2015. Dobro, barem da imate komad papira izdan s njene strane, da ne bi bilo kasnije. Iako ste dali na ruke, ali dobro. U Kazneni kancel slobodno dođete, predstavite se, dadete im poslovni broj spisa (K-.../..) i zatražite uvid. Citiraj
Tejka19 odgovoreno: 28. listopad 2015. odgovoreno: 28. listopad 2015. Imala bih jedno pitanje vezano za ovu temu. Da li odvjetnici moraju raditi prema tarifama Odvjetnicke komore? Naime odvjetnik mi je rekao iznos po ročištu 4000 kn +pdv, a radi se o kaznenom djelu za koje je predvidena kazna zatvora 6 mj. Prema tabeli bi to iznosilo 100 bodova, sto je 1000 kn.. hvala Citiraj
G-man odgovoreno: 28. listopad 2015. odgovoreno: 28. listopad 2015. Moj savjet vam je da mijenjate odvjetnika, ali odluka je samo vaša. Citiraj
slavonacpozega odgovoreno: 30. listopad 2015. Autor odgovoreno: 30. listopad 2015. kontaktirao sam prijatelja, mladog odvjetnika, i on će drugi tjedan pogledati na sudu spis i vidjeti jeli išla uplata, ali, on tvrdi da su u 12-tom mjesecu prošle godine bile isplate svima, svi zaostatci su uplaceni. eh sada. ako je ona dobila taj novac i od države, što mi predlažete? kako taj novac dobiti nazad? Citiraj
G-man odgovoreno: 30. listopad 2015. odgovoreno: 30. listopad 2015. Ako raspolažete dokazima o ovoj uplati na ruke, tada treba potraživati od nje naplaćeno od strane države plus kamate. Ako neće ići dobrovoljno, ići će tužbom. Citiraj
slavonacpozega odgovoreno: 2. studeni 2015. Autor odgovoreno: 2. studeni 2015. Hvala Vam na informacijama Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.