Jump to content

kako do podjele


giorgina

Preporučene objave

Poštovani, imam problem sa sestrom oko podjele imovine nakon smrti majke gdje smo poslije ostavinske rasprave naslijedile 1/2 kuću (prizemlje) i okučnicu. Kuća nam je dosta izgrađena jer u prizemlju je bila mama, a još prije 30 godina dala mi je 2 sobe na korištenje koje koristim i danas i nastavila sam si dograđivanje kuće odostraga u vrt i to sada čekam legalizaciju. Na katu mi je sestra koja je isto sama izgradila, a iznad nje njen sin ima još kat i potkrovlje, koje nije legalizirano.Po kvadraturi meni bi u prizemlju od mame pripalo još 11m2, a sestri još uvijek ostaje soba, kupatilo, kuhinja. Dali se može djeliti geometrijski i dali imam pravo na pola čestice ispred i iza kuće, ako je njezin sin već sve zauzeo odispred što sa parkom što sa parkingom koje i meni jako treba pošto pored ostalog imam i invalidnu djecu.Sestrić se protivi da se povuče sa moje polovice i dali je u pravu, dali ja imam pravo na tu svoju polovicu bez obzira na sestrića.U rješenju o nasljeđivanju imam pravo i na pola garaže koja je sa druge strane kuće. Dali me za garažu moraju isplatiti ili dobivam polovicu. Cijela kuća se proteže i preko moje polovice terena, pa pitam dali imam pravo na neku zadovoljštinu, pošto ja nisam imala mogučnosti dizati kat, a kasnije su isto dozvolili sinu i kod mene skoro nikad nema sunca pošto sam stražnja strana.Ja i sestra koristimo zajednički prolaz, a njen sin , a može i ona koriste i stepenice sa druge strane kuće, samo tamo joj nisu ucrtane stepenice, a na zajedničkom ulazu jesu. Dali to mora ostati tako ili se mora maknuti sa ulazom.Šta je meni sada činiti i od kuda da krenem da bi došla do svoje polovice.Pošto se nikako ne možemo dogovoriti ko nas mora podijeliti. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, moj dograđeni dio je sada u fazi legalizacije(osim što moram napraviti neke male izmjene)i odmah idem na etažiranje, a dio koji je nasljeđen je legaliziran. Nije legalizirano ono šta je napravio sestrin sin (kat i potkrovlje). Dali mi sestrić ima pravo na nešto zemlje oko kuće( bez obzira što nije nasljednik), ako tu živi?Dali se ja mogu koristiti vrtom koji je ispred kuće koji bi pripadao mojoj polovici tj. dali smijem napraviti parking dok još nismo podjeljene?Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

ako sam ja sve dobro pohvatao, sestra i vi ste jedini upisani suvlasnici legalnog dijela kuće i okučnice.

 

Prema tome, nećak bio imao pravo koristiti se majčinim dijelom (sestrinim) ako mu ona to dopusti.

Što se tiće vrta i parkinga, problem je samo u tome što ste vi i sestra suvlasnici 1/2 neodređenog dijela kuće i okučnice pa bi se prije etažiranja trebali dogovoriti sa sestrom koji bi dio bio vaš.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani , pošto je dogovor nemoguć, jer oni bi dijelili kako njima treba , moram predati razvrgnuće suvlasništva. Moj dograđeni dio i sobe koje koristim su na lijevoj strani kuće, a sve njihovo je na desnoj, osim što na lijevoj strani koristimo zajednički ulaz od 1,3m.Po meni bi bilo normalno da dobijem lijevu stranu, ali oni bi htjeli i prolaze sve naokolo, tako da nebi izlazili van dvorišta za uči u mamin stan i u prizemlju i garažu , koji je cjelina za sebe i ima svoj zasebni ulaz. Dali sam dužna sestri dati prolaz preko mog? terena ili nisam.I dali nećak mora skinuti parking koji je napravio jer jedno 2 metra zalazi u moju polovicu i gdje da se obratim i na koji način za razvrgnuče suvlasništva? Hvala i Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gdje da se obratim i na koji način za razvrgnuče suvlasništva? Hvala i Lp.

 

Poštovana

bilo koji od suvlasnika može pred nadležnim općinskim sudom pokrenuti izvanparnični postupak radi razvrgnuća suvlasničke zajednice nekretnina. No, da se ne zaletite, sud je u tome slučaju vezan strogim pravilima. Ako nema dogovora, ide se na geometrijsku podjelu (koja se odnosi uglavnom samo na zemljište), ako ni ona nije moguća ide se na civilnu diobu (prodaju nekretnine).

 

A što se tiće razvrgnuća etažiranjem, prema odredbi članka 53. Zakona o vlasništvu, koja propisuje razvrgnuće uspostavom etažnog vlasništva, takvo razvrgnuće moguće je samo ako su suvlasnici suglasno (sporazumno) odlučili da će između sebe podijeliti nekretninu koja se sastoji od zemljišta sa zgradom tako da će uspostaviti etažno vlasništvo nekog određenog posebnog dijela suvlasničke nekretnine te ga povezati sa suvlasničkim dijelom jednog ili više suvlasnika.Prema tome, suvlasnik ne može u sudskom postupku, bez suglasnosti (sporazuma) ostalih suvlasnika, zahtijevati razvrgnuće suvlasništva uspostavom etažnog vlasništva, niti sud može bez takve suglasnosti (sporazuma) razvrgnuti suvlasništvo na nekretnini koja se sastoji od zemljišta sa zgradom uspostavom etažnog vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, hvala na odgovoru, ali žao mi je da se tako malo razumijem u te stvari tako da neznam šta bi bilo najbolje da napravim a dogovora nema.Sestri se ne daje zemlja od ispred kuće, oni bi prolaze oko cijele kuće, ne bi dijelila stan koji ima 86m2, a ja koristim 32m2 već 30 godina, jer to ne dozvoljava pošto više nebi ličilo na stan (morala bi raditi preinake, a sada joj je sve renovirano), a za garažu da niti ne govorim jer to meni ne pripada jer je na njenoj strani. Po njoj ja se nisam trebala ni doseliti kod mame i tate prije 30 godina koliko sam u kući, jer je mislila da če sve biti njihovo. Kako bi vi postupili na mom mjestu?Nešto moram pokrenuti, jer njima je svejedno pošto im takva situacija odgovara, jer sve koriste.Šta da predam i koji je prvi korak?Hvala na vašem vremenu i savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, hvala na odgovoru, ali žao mi je da se tako malo razumijem u te stvari tako da neznam šta bi bilo najbolje da napravim a dogovora nema.

Savjetujem vam da angažirate odvjetnika.

 

Sestri se ne daje zemlja od ispred kuće, oni bi prolaze oko cijele kuće, ne bi dijelila stan koji ima 86m2, a ja koristim 32m2 već 30 godina, jer to ne dozvoljava pošto više nebi ličilo na stan (morala bi raditi preinake, a sada joj je sve renovirano), a za garažu da niti ne govorim jer to meni ne pripada jer je na njenoj strani.

 

Pokušajte percipirati da ste pred zakonom vi i sestra suvlasnice cijele kuće - svaka pola. I cijelog zemljišta , i kuće.

I garaže.

Vi i oni (sestra i nećak) ste nešto ulagali i povećali vrijednost nekretnine, ali to ne znači da ti dograđeni djelovi pripadaju graditelju. Dio vrijednosti tog dograđenog djela je i zajednička parcela.

Kada se bude određivalo što je čije, vi bi trebali dobiti veći dio nego mislite, primjerice cijelo prizemlje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, a za garažu da niti ne govorim jer to meni ne pripada jer je na njenoj strani.

 

nema tu njena i moja strana. suvlasnice ste nekretnine u idealnom djelu 1/2i 1/2.

bez obzira što se garaža nalazi na "njemom" djelu i vi ste suvlasnica 1/2 te garaže.

vi ste suvlasnica "njenog stana" u kom živi kao i stana u kom živi nečak. od nečaka možete tražiti plaćanje najma za korištenje 1/2 stana(poslat pismenu ponudu za sklapanje ugovora). i sestra je suvlasnica "vašeg" stana. za svaki zahvat na nekretnini potrebna je suglasnost suvlasnika. dogradnje možete zabraniti (kao i sestra). inspekciji prijaviti radova koji se rade bez dozvole nadležnog tijela. za dozvolu je potrebna suglasnost suvlasnika. tek etažiranjem ili razvrgnućem suvlasništva stičete vlasništvo posebnog dijela nekretnine i tada radove na svom djelu nekretnine možete izvoditi bez suglasnosti bivšeg suvlasnika. sestri je u interesu etažiranje ili razvrgnuće suvlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, malo sam dosadna, ali ne bi htjela pogriješiti, to znači da sutra ja ne smijem bez njene (sestrine) dozvole ( a to sam namjeravala jer mi je građevinski sudski vještak rekao da mogu samo da je obavjestim) sebi od ispred kuće popločati parkirno mjesto.Puno ste mi pomogli i još jednom ču pokušati dogovorno i onda krećem odvjetniku.Hvala Vam najljepša na uputama i Lp.

Još samo da napišem, možda vam je bitno za savjet, jer moj dio kuće je upravo sada u fazi legalizacije (osim da predam neke male preinake)i odmah idem na etažiranje svog dijela i to mi sve prolazi jer kako sam Vam rekla ja sam se sa kućom povukla odostraga u vrt i odvojeni smo tj. dva konstruktivna zida, tako da bi ja jedina bila etažirana od cijele kuće.

uređeno: od giorgina
dodatak koji sam zaboravila
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, malo sam dosadna, ali ne bi htjela pogriješiti, to znači da sutra ja ne smijem bez njene (sestrine) dozvole ( a to sam namjeravala jer mi je građevinski sudski vještak rekao da mogu samo da je obavjestim) sebi od ispred kuće popločati parkirno mjesto.

Pa sad, popločavanje parkirnog mjesta baš i nije neki građevinski zahvat .

Ako sestra to želi osporavati - tim bolje.

 

Puno ste mi pomogli i još jednom ču pokušati dogovorno i onda krećem odvjetniku.

Moj savjet je da nađete kakvog odvjetnika(cu) 'fajtera' (pod tim mislim nekoga tko ima uvjerljiv 'nastup') i dogovorite ozbiljan razgovor sa sestrom i nećakom. Da im vaš odvjetnik objasni kako idu te stvari sa suvlasništvom, i koliko bi oni mogli izgubiti od onoga što misle da je 'njihovo'.

 

Ne znači da ćete tako rješiti spor, ali natjerati ćete drugu stranu da shvati da nije sve onako kako si zamišljaju.

 

 

Još samo da napišem, možda vam je bitno za savjet, jer moj dio kuće je upravo sada u fazi legalizacije (osim da predam neke male preinake)i odmah idem na etažiranje svog dijela i to mi sve prolazi ...

Ništa vam to ne prolazi bez dogovora svih suvlasnika.

To je samo prijedlog. I savjetujem vam da uopće ne pravite prijedlog etažiranja prije dogovora. Tako samo sebi ograničavate opcije, i dajete drugoj strani priliku da vas dodatno ucjenjuju.

Kažem vam, vi mirne duše možete tražiti cijelo prizemlje kuće i garažu. Kako kuću opisujete, to je još uvijek manje od pola nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram Vam pisati da znate da sam sada pričala sa sestrom i brani mi raditi parking bez rješenja, a obznanila je da če i ovu sezonu iznajmljivati apartman za sebe iako bi meni unutra pripadalo još 11 m2, jer dvije sobe koje ja koristim, a još sam uz to dodala i od svog objekta, ljeti izdajem i imam rješenje na svoje ime za iznajmljivanje. Dali mi može zabraniti iznajmljivanje radi te dvije sobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram Vam pisati da znate da sam sada pričala sa sestrom i brani mi raditi parking bez rješenja, a obznanila je da če i ovu sezonu iznajmljivati apartman za sebe iako bi meni unutra pripadalo još 11 m2, jer dvije sobe koje ja koristim, a još sam uz to dodala i od svog objekta, ljeti izdajem i imam rješenje na svoje ime za iznajmljivanje. Dali mi može zabraniti iznajmljivanje radi te dvije sobe.

 

Vi jedna drugoj kao suvlasnice možete raditi svakakve probleme.

 

Već sam napisao - moj savjet vama je da potražite nekog odvjetnika , da mu prezentirate problem, i da dogovorite 'razgovor pred pokretanje spora' sa sestrom. Da njima vaš odvjetnik objasni da bi u sporu izgubili mnogo više nego u nekom dogovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Hvala Vam svima na vrijednim informacijama koje su mi mnogo pomogle. Javljam završetak priče. Našla sam odvjetnika i nakon 2 sastanka i pričanja, objašnjavanja, a sa sestrom je bio i njen odvjetnik našli smo kompromis i rješili problem bez suda. Kuća je napokon etažirana sa time što je nečakov kat morao iči na sestru kojeg mu je ona prepisala, a mamin stan smo podjelile po pola i tako sam ga etažirala plus svoj dograđeni dio kao i ona svoj. Ispred kuće sam malo popustila u njihovu korist radi parkinga, što su me obeštetili iza kuće. Uglavnom priča je gotova i ja Vam se svima puno zahvaljujem .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija