Jump to content

otkaz i skračeno radno vrijeme


giorgina

Preporučene objave

Poštovani, imam velik problem koji bi morala hitno riješiti. Radim kod obrtnika već dvadesetak godina, a zadnje 4,5 godine bila sam kao staratelj svojim unukama na dopustu radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju i sada kad smo napunile 8. godina dobila sam rješenje na još godinu dana na rad s polovicom punog radnog vremena radi njege djece s težim smetnjama u razvoju.Poslodavac mi se nikako ne može pomiriti sa tim rješenjem i maltretira me riječima.Poslodavac je dao napraviti novi ugovor kod advokata koji još nisam vidjela gdje me namjerava prebaciti na novo degradirano radno mjesto na sasvim drugom kraju koji nema veze sa radnim mjestom na koji sam primljena sve kako bi ja dala otkaz.Ja sam na radnom mjestu prodavača, a htijeli bi me staviti na farmu.Svaki dan mi govori raspored rada za sljedeči dan, a moram raditi i subotu kad nemam kome ostaviti djecu. Pošto mi je prije 5 godina poslodavac aktivirao mirovinu, obrt je prebacila na kćer, a mi nismo imali nikakav prekid. Dali imam pravo na otpremninu i kako se računa? Dali ide 5 godina unatrag ili 20 godina. Dali moram potpisati ugovor za novo radno mjesto, a ako ne potpišem dali dobivam otkaz. Kakva su mi prava i kako da se postavim?Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali imam pravo na otpremninu i kako se računa? Dali ide 5 godina unatrag ili 20 godina.

Imate pravo na otpremninu a računa se kao 1/3prosječne brotto plaće u zadnja tri mjeseca X broj godina staža kode tog poslodavca. Ide 20 godina.

Dali moram potpisati ugovor za novo radno mjesto, a ako ne potpišem dali dobivam otkaz. Kakva su mi prava i kako da se postavim?Hvala.

Ne morate potpisati novi ugovor. Ako ne potpišete novi ugovor, poslodavac može:

-predložiti sporazumni prestanak ugovora o radu,što čete naravno ODBITI potpisati.

-može Vam dati Redoviti otkaz ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih razloga na koji imate pravo žalbe ZZP-om(Zahtjev za zaštitu prava) kojim možete osporavati razloge otkazivanja. U ovom slučaju Vi biste se mogli žaliti i na postupak prije otkazivanja u kojem bi Vam poslodavac morao uručiti REDOVITI OTKAZ UGOVORA O RADU SA PONUDOM NOVOG UGOVORA SA IZMIJENJENIM UVJETIMA,što je propisana procedura i obveza poslodavca prije redovitog otkazivanja ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih razloga. Naravno i na ovu ponudu vi možete uložiti ZZP i ne prihvatiti "nove uvjete". Učinite li tako uslijedit će gore rečeni redoviti otkaz kojim stječete:

-rečeno pravo na otpremninu

-naknadu za nezaposlene sa Zavoda za zapošljavanje

 

To je ono što Vas čeka,otprilike. Kad dođe konkretna situacija,kad dobijete kakav PISANI dokument od strane poslodavaca ili njegova odvjetnika (potpišite samo primitak istog,dokument nemojte potpisivati),onda se javite pa ćemo nastaviti savjetovati vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, nova sam u svemu ovome pa još neznam kako to funkcionira. Malo prije sam pisala, ali ne vidim nigdje. Ukratko jako Vam se zahvaljujem i sigurno ču se javiti i još samo da pitam gdje predajem žalbu za ZZP. hVALA

giorgina,

ZZP se upućuje poštom,preporučeno sa povratnicom!

Rekoh, Vi sad trebate sačekati sljedeći korak poslodavca ili njegova odvjetnika. I to PISANI . Na sve eventualne usmene nagovore ,prijetnje i sl. nemojte odgovarati,one i onako nemaju nikakvu pravnu vrijednost. Bilježite to kronološki pa kad dođe vrijeme pogledati ćemo i eventualno koristiti u ZZP-u. Dakle,sad je došlo vrijeme da sa poslodavcem razgovarate isključivo pismeno,poštom,preporučeno na njegovu adresu i ime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Poštovani, zahvaljujem na informacijama koje su mi pomogle da se izborim za radno mjesto na kojem  sam i ostala do prvog uvjeta za mirovinu.Sada uživam u mirovini i imam vremena voditi brigu o svojim bolesnim i potrebitim unučicama. Vaši savjeti su mi bili vjetar u leđa i dali snagu da se izborim za svoja prava. Hvala i želim Vam sve dobro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija