Jump to content

Alimentacija za dvoje odvojene dijece


aven

Preporučene objave

Molio bi da mi neko odgovori,jedno dijete je kod mene i pohađa redovito srednju školu star 17 godina.Jedno dijete je kod mame i ide u drugi razred srednje iima 16 godina.Majka je zatražila povećanje elementacije za dijete koje je kod nije,Majka ne radi.Kada je majka zatražila povečanje dijeca su bila obodvoje kod majke u među vremenu sin došao kod mene živiti i sudski je i pravomoćno dodijeljen meni.......zanima me dali moram plačati elementaciju jer je i ona dužna uzdržavati jedno dijete i ako ne radi,uskoro imati ćemo raspravu i neznam kako da zauzmem stav......jako vas molim da mi neko odgovori

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zanima me dali moram plačati elementaciju jer je i ona dužna uzdržavati jedno dijete i ako ne radi,uskoro imati ćemo raspravu i neznam kako da zauzmem stav......jako vas molim da mi neko odgovori

 

Koliko točno sada plaćate alimentaciju?

Kako dugo je sin kod vas?

 

Vaš stav:

 

Oba djeteta su jednako vrijedna , i oba imaju pravo na alimentaciju.

To što sud nije odmah vašem sinu odredio alimentaciju od strane majke je propust vaše odvjetnice, ali i suda. Vi još uvijek možete tražiti da majka plati zaostatke alimentacije za sina.

 

Pazite, ako je taj postupak pokrenut prije nego je sin prešao kod vas, možda majka više i ne želi to povećanje. Sigurno su i njoj ovo objasnili.

 

Predlažem vam da budete konstruktivni i predložite neki dogovor.

Vi nećete tražiti zaostatke alimentacije za sina, i dok je majka nezaposlena plaćati ćete neki umanjeni iznos alimentacije. Recimo polovinu sadašnjeg iznosa.

Mislim da je to fer i da bi sud to trebao prihvatiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sin je kod mene već godinu i dva mijeseca,majka je poslije mijesec dana tužbu pokrenula preko odvijetnika za povećanje alementacije za dijete drugo koje je ostalo kod nije i ne odustaje od tužbe i traži 1500 kuna sa zaostatkima ,do sada sam plaćao 700 kuna za svako dijete,kao što sam rekao za sina nije nikakva visina određena zbog navedenog propusta...mene zanima dali će sud uzimati u obzir i sina koji živi kod mene a nije određena joj alementacija....dali će sud prihvatiti i za moga sina jer nije u postupku a odvijetnik bi mogao to iskoristiti i odbaciti za usklađivanje a da bi morao onda posebno tužbom tražiti za sina da i ona dužna plaćati..... za ovo roćište sam ćekao preko godinu dana

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imaš pravo na besplatnu pravnu pomoć (dok je sin maloljetan). obrati se nadležnom uredu državne uprave.

ako je odlukom suda određeno da sin živi kod tebe tada bi svaki roditelj brinu o jednom djetetu. nema svrhe ti plaćati supruzi za uzdržavanje kćerke a ona da vrati istu sumu novca za uzdržavanje sina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije odgovor koji me zanima već ZPP zakon o parnićkom postupku ,Jer sin nije stranka u postupku za elementaciju nego ćerka što je mama pokrenula tužbom za povečanje elementacije.???? dali ću morati ja tužbu pokrenuti za sina alementaciju ili će sud na ovom roćištu balansirati alementaciju za oba dijeteta,,,,obširnije sam napisao,molio bi da proćitate od poćetka,jako sam zabrinut kako će se odvijati rasprava i da se znam pripremiti jer namam odvijetnika

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud će odlučivati u granicama postavljenog zahtjeva, stoga i vi, kao zakonski zastupnik svog malodobnog sina, u njegovo ime morate zatražiti da se i majci odredi plaćanje njegova uzdržavanja sa zaostacima od nastanka njene obveze uzdržavanja (od pravomoćnosti odluke suda kojom je sin dodijeljen da živi s vama).

 

Ali, ako smatrate da će doći do "prebijanja" tih iznosa - neće, jer je to nedopušteno. Paradoksalno, ali ako i vama i bivšoj supruzi bude određen isti iznos uzdržavanja, vi biste u očima zakona doslovce morali svaki mjesec plaćati jedan drugome taj iznos. Naravno da se razumni ljudi dogovore, pa to ne rade, jer nema smisla, ali kada razuma nema...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ona želi jer ide joj u korist jer ne radi tako da ja njoj plaćam a da ona nema od kuda,kada prođe moja tužba za alementaciju prođe kod nas godinu dana a dotle ću ja morati redovito plaćati 1500 kuna koliko ona traži sada,zaostatke isto neće moći vratiti jer ne radi .tako ćujem a i ima odvijetnika ja nemam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije odgovor koji me zanima već ZPP zakon o parnićkom postupku ,Jer sin nije stranka u postupku za elementaciju nego ćerka što je mama pokrenula tužbom za povečanje elementacije.???? dali ću morati ja tužbu pokrenuti za sina alementaciju ili će sud na ovom roćištu balansirati alementaciju za oba dijeteta,,,,obširnije sam napisao,molio bi da proćitate od poćetka,jako sam zabrinut kako će se odvijati rasprava i da se znam pripremiti jer namam odvijetnika

 

 

Postoje samo dva načina da ovo riješite - dogovorom koji će sud prihvatiti, ili sporom.

 

 

Vaši argumenti protiv njenog zahtjeva:

 

1. U trenutku kada je majka podnijela zahtjev, oboje djece je živjelo kod nje.

Mjesec dana nakon toga, sin živi kod vas, i imate sudsku odluku.

Dakle, činjenično stanje ne odgovara navodima tužbe.

 

2. Kad je sin prešao živjeti kod vas, vaše ukupne obveze prema djeci nisu se smanjile (dakle, nije primjerice prestala obaveza uzdržavanja sina) - nego su se zapravo povećale. Vi i dalje imate dvoje djece koje uzdržavate, samo sada jedno dijete živi kod vas.

 

Stoga ne postoji valjani argument za povećanje alimentacije. Vrijede u najboljem slučaju iste okolnosti po kojima ste dobili iznos alimentacije prije ovih promjena.

 

3. Ako vam sud poveća alimentaciju umjesto da uzme u obzir sve okolnosti (da bi i majka trebala sada plaćati alimentaciju) to vas stavlja u situaciju da ste prisiljeni protiv majke pokrenuti spor zbog neplaćanja alimentacije.

Tada ćete tražiti i zaostatke.

Kako su oba djeteta jednako vrijedna, nema nikakvog valjanog argumenta da sud ne odredi da majka mora platiti bar približno jednak iznos, bez obzira što ne radi i nema prihoda. Ako ne bude plaćala, bit ćete prisiljeni pokretati ovrhe i podići kaznenu prijavu protiv majke djece zbog neplaćanaj alimentacije.

 

Stoga apelirate na sud da u svojoj odluci bude razuman, i vodi brigu o interesu oba djeteta jednako, kao i o interesu društva.

Ili neka odbaci tužbu kao neosnovanu zbog izmjenjenog činjeničnog stanja, ili neka prihvati nagodbu ako je majka želi prhvatiti.

 

Kome je u interesu da se vode sporovi, rade ovrhe i trpa roditelje koji ne mogu plaćati u zatvor?

 

Evo, to su vam otprilike argumenti. Samo se još pozovite na odgovarajuće članke Obiteljskog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Jako zahvaljujem gospodinu Felixss na pomoći ali bi želio da mi odgovorite uskoro donešenu presudu o parnici koja je nema dugo se održala.Bivša nije pristala na nagodbu,predlagao sam da za kćer dajem kao do sada 700 kuna i da neću više potraživati i u nazad a da je oslobađam od uzdržavanje od sina koji je kod mene,tražila je puni iznos od 1500 kuna mijesećno,.Presuda glasi da moram plaćati za kćerku 1250 kuna mijesćno i odvijetnićke troškove od 2075 kuna a imala je pravo na besplatno preko državne uprave jer ne radi i nema do sada ni jedan dan staža,Dali mogu se žaliti da malo smanji mijesćni iznos i da odvijetnićke troškove isto smanji.Sin koji kod mene neki dan je navršio 18 godina i dalje je nastavio šlolovati kao redovni ućenik a kćerka je sada u 17 godini i sto ide redovno u školu,Bivša je toliko lagala da me je izbacila iz takta. Molio bi da mi odgovorite dali imam šanse da uložim žalbu da se nešto smanji i na ćega da se opozivam unapred vam zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija