Jump to content

Jednostavna ili pomoćna zgrada?


Pacifica

Preporučene objave

Poštovani,

 

Osnovna građevina se nalazi na jednoj parceli, a garaža i nadstrešnica na drugoj parceli (obe su parcele spojene, garaža i nadstrešnica su ispred kuće, te su bruto građevinske površine manje od 50m2, a tlocrtne 53m2 ( garaža 25m2, a nadstrešnica tlocrtne površine 28m2) i u funkciji su glavnog objekta koji je legaliziran.

Nadstrešnica se nastavlja na garažu, tj. spojene su garaža i nadstrešnica. Dali se može legalizirati garaža i nadstrešnica kao jednostavna zgrada ili mora biti pomoćna zgrada pošto se nalazi u funkciji osnovne zgrade?

Garaža i nadstrešnica služe kao garaža i parking, te se nalaze na međi sa susjedom koji je legalizirao svoju zgradu od 3 etaže.

Želio bih garažu i nadstrešnicu legalizirati kao jednostavnu zgradu i danas sutra tražiti dozvolu za gradnju druge etaže na toj jednostavnoj zgradi.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

ako sam dobro shvatio objekti se nalaze na dvije kat.čestice?

 

Da ste sve to leglizirali po Zakonu o postupanju s nelegalno izgrađenim građevinama, legaliziralo bi se kao pomočni objekti bez obzira što u na dvije čestice.

 

Po trenutno važečem Zakonu o gradnji i Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima, pomočni objekti moraju biti na građevnoj čestici postojeće zgrade za potrebe te zgrade.

Tako da bi ste to mogli legalizirati na dva načina.

Ili da spojite obe kat.čest u jednu (parcelizirate) pa će biti na jednoj čestici u fukciji osnovne zgrade, ili da legalizirate na posebnoj uz sve potrebne dozvole.

 

No, kako god pokušali, imate 2 problema. Prvo, sve što se sad legalizira mora biti u skladu s prostornim planovima (vaš je objekat na međi), a većina PP dopušta gradnju na 3m od međe, eventualno 1m ako nema prozora prema susjednoj nekretnini. A da ne govorim da su kazne za bespravnu gradnju puno veće od "fleksibilnog" zakona o legalizaciji.

 

Drugo, nadstrešnica vam prelazi 15m2 za koju vam prema Pravilniku ne trebaju ni dozvola ni projekt, dakle ne biste je u tome slučaju morali ozakoniti.

 

Za sve točnije informacije, postavite upit Upravnom odjelu za prostorno planiranje i gradnju općine/grada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru,

 

Dali ste sigurni u to da pomoćna zgrada mora biti na istoj ćestici ? Mislim da to nije uvjet. Ministarstvo graditeljstva daje suprotno mišljenje, tj. da ne mora biti na istoj ćestici : http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=13687 (piše odmah u prvom pitanju)

 

Kažete da nadstrešnica prelazi 15m2. Istina, prelazi u tlocrtu, ali pitanje je kako se gleda? bruto građevna površina( koeficijent 0,25) ili čisti tlocrt? U prvome slučaju ima manje od 15, a u drugome više.

 

 

Ako je garaža i nadstrešnica sagrađena prije 2011 na međi, dali imam pravo graditi na već sagrađenome bez 3 metra odmaka od susjeda ili to nadograđivanje ide po novim uvjetima od 3 metra odmaka? Naravno uz uvjet da legaliziram.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

da (nažalost) sam siguran. Taj odgovor sa stranica MGIPU je na pitanje o legalizaciji po Zakonu o postupanju s nelegalno izgrađenim zgradama, po kojem ste mogli ozakoniti bez obzira na prostorne planove, pomočne objekte na zasebnim česticama, pa čak i osnovnu zgradu iako prelazi na susjednu česticu itd.

 

Što se tiće nadstrešnice, Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima,

Članak 2.

(1) Bez građevinske dozvole i glavnog projekta može se graditi:

1. Pomoćna građevina koja se gradi na građevnoj čestici postojeće zgrade za potrebe te zgrade i to:

 

– cisterna za vodu i septička jama zapremine do 27 m³,

– vrtna sjenica,

– slobodnostojeća ili sa zgradom konstruktivno povezana nadstrešnica, tlocrtne površine do 15 m², izvan tlocrtnih gabarita postojeće zgrade,

 

 

Na zadnje pitanje, kako večina prostornih planova to ne dopušta, odgovor bi također bio ne, bez obzira ako uspijete legalizirati garažu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispričavam se zbog nesporazuma, za sve ovo što sam Vam govorio moj otac je predao na vrijeme zahtjev za legalizaciju jednostavne zgrade 2011. godine po tadašnjem zakonu o bespravno izgrađenim zgradama, te mu je to sada došlo na red za rješavanje.

 

S obzirom da tražimo legalizaciju jednostavnog objekta po zakonu o legalizaciji imam par pitanja:

 

1. S obzirom da garaža i nadstrešnica služe kao garaža i parking za osnovnu zgradu, tj. u funkciji su osnovne zgrade koja je već legalizirana, dali nam susjed može osporiti zahtjev za dobivanjem rješenja za jednostavnu zgradu (garaža + nadstrešnica)? Svi ti objekti su na međi sa susjedom, te susjed ima otvore već 35 godina na toj međi.

 

2. S obzirom da je dio zgrade betonska nadstrešnica dali se ona računa sa koeficijentom 0,25, ili je mjerodavna tlocrtna površina bila to garaža ili nadstrešnica? Susjed inzistira da garaža i nadstrešnica budu pomoćna zgrada.

 

3.Ako uspijemo garažu i nadstrešnicu legalizirati kao jednostavnu zgradu, hoćemo li imati problema kasnije za dobivanje dokumenata za gradnju druge etaže s obzirom da smo na međi prema susjedu, te susjed ima otvore na istoj već 35 godina.

 

Oprostite na ovako puno pitanja, svi smo vam veoma zahvalni na savjetima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E da ste odmah ovako napisali...No, nema veze.

 

Dakle, zatražili ste legalizaciju jednostavnog objekta i predali potrebnu dokumentaciju koja se prilaže zahtjevu za legalizaciju jednostavnog objekta:

-iskaz površina i obračunske veličine zgrade, broj etaža i visina zgrade, te obračunske veličine zgrade prema posebnim propisima kojima se uređuje obračun komunalnog doprinosa i vodnog doprinosa. Izrađeno od ovlaštenog inženjera arhitekture ili ovlaštenog inženjera građevinarstva,

-tri primjerka geodetskog snimka izrađenih po ovlaštenom injženeru geodezije ili kopije katastarskog plana ako je zgrada evidenirana,

-foto dokumentacija svih pročelja zgrade,

-iskazani podatak za obračun naknade za legalizaciju, izrađen od ovlaštenog arhitekta.

 

Ako je to tako,

 

1. Može, svakako će biti pozvan na uvid u spis prije izdavanja Rješenja o izvedenom stanju, gdje može potpisati suglanost ili staviti primjedbu. No, da li će primjedba biti uvažena, sve ovisi o onima koji zahtjev obrađuju. Uglavom, u zavisnosti od mjesta do mjesta, primjedbe susjeda se ne uvažavaju osim ako je podnesena vlasnička ili sl. tužba.

 

 

 

2. Računa se koeficjentom, međutim, nemojte se iznenaditi ako vam nadstrešnicu, kako ste tražili legalizaciju za jednostavni objekat a nadstrešnica tlocrtno prelazi 15m2, računaju kao natkrivenu terasu (koef. 0,5).

 

 

 

3. Vjerovatno da, jer će te dozvole tražiti po Zakonu o gradnji i prostornim planovima, te vam upravni odjel vjerojatno neće izdati dozvolu za nadogradnju.

 

 

 

Moj vam je savjet da odete odmah u Upravni odjel za prostorno planiranje i gradnju te upitate o mogučnosti kasnije nadogradnje, jer ako vam kažu da nije moguće, bacit će te novce za naknadu, komunalije i vodni doprinos a mogli ste oba objekta legalizirati s manje papirologije za pomočne objekte i za naknadu od 500kn, za svaki.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U čl. 6.3. zakona o postupanju s nezakonitim zgradama stoji da se zgrada ne može ozakoniti ako na međi sa drugom građevnom česticom planiranom za građenje zgrade ima otvor.

 

Susjedova kuća je udaljena od nadstrešnice i međe oko pola metra, te je izgrađena prije 50 godina, a naša nadstrešnica prije 5 godina.

 

Dakle, naša nadstrešnica ima otvore na međi sa susjedom, a oko pola metra od međe je susjedova zgrada koja je već dobila legalizaciju.

 

Može li se dogoditi da nam radi otovora ne odobre legalizaciju.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bi trebalo.

Pogotovo ako je zahtjev, kako rekoste, predan 2011. Dakle, po "prvom" Zakonu o postupanju s nelegano izgrađenim zgradama.

 

No, i da je predan po izmjenjenom i dopunjenom Zakonu (NN 86/12, 143/13), mišljenja sam da se to ne odnosi na vas jer i na susjednoj je čestici zatečeno stanje, ne planira se nikakova gradnja.

 

Ali mene pati vaša nadstrešnica. Naime, kako ste je vi dosad opisali to je najmanje nadstrešnica.

Nadstrešnica je građevina na stupovima s pokrovom, samostojeća ili konstruktivno povezana s postojećom zgradom, van gabarita iste, otvorena sa tri strane, osim one kojom se naslanja na zgradu.

 

A vi na svojoj imate otvore?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija