Jump to content

neposten posjednik postao dosjeloscu vlasnik,kako obraniti svoju suvlasnost


jafa12

Preporučene objave

Molio bih vas za savjet kako da se nastavim boriti za svoj suvlasnicki udio na zemljistu koji mi je drugostupanjski Zupanijski Sud potvrdom prvostupanjske presude oduzeo i dao drugom suvlasniku.Suvlasnik je tog zemljista bio vlasnik 1/2 dok je ostala polovina bila suvlasnistvo mene i mojih rodjaka.posto je to zemljiste izvan mog otoka na susjednom kopnu taj suvlasnik je koristio to zemljiste u cijelini jer se mi nismo protivili posto smo mi bili onemoguceni zbog udaljenosti,ali mi se nikada nismo odrekli svoje suvlasnosti tog zemljista i to je znao i taj suvlasnik.Prvi vlasnik 1/1 tog zemljista je bila nasa teta,poslije smrti nase tete1949g. koja nije imala djece polovicu zemlje su dobili njezina najbliza svojta(moji rodjaci)(ja sam suvlasnost stekao ostavstvinom svog oca koji je kupio od svoje rodjake njezin suvlasnicki udio 1958g.)drugu polovicu je dobio njezin muz(njezin muz se je poslije ponovo ozenio,te je poslije njegove smrti 1956g. njegovu zemlju dobila njegova nova zena u cijelosti te je ona tu zemlju dala svojem rodjaku).To je zemljiste poslije smrti nase tete njezin muz u katastru bio upisao na sebe u cijelosti(sigurno znate i sami da se tada u katastar moglo upisivati bez nekog provjeravanja i neke zakonitosti) te se je tako katastar prenio na njegovu novu zenu a onda kasnije na njenog rodjaka i potom na njegovu djecu.U zemljisnoj knjigi je upisan moj otac 1959g. na osnovu kupovine,1976 su upisana djeca suvlasnika od 1/2 poslije smrti njihovog oca i 2006 sam ja upisan poslije smrti svog oca.Suvlasnik je cijelo vrijeme znao da postoju i suvlasnici ostale 1/2 on je cak dosao jednom krajem 60 tih godina kod nas suvlasnika da mu ustupe svoj udio ali mu mi nismo htjeli ustupiti.Sada je taj suvlasnik1/2(njegova braca su mu ustupila udio)je bio tuzio nas suvlasnike sa tuzbom kako je on vlasnik u cijelini te cestice uz dokaz izvoda iz katastra i uz svjedocenje svjedoka kako je on obradivao cijelo vrijeme to zemljiste.Sud je presudio u njegovu korist zbog dosjelosti od vise od 10 godina.Na moju i ostalih suvlasnika zalbu drugostupanjski sud je potvrdio presudu te nas kaznio da moramo podmiriti troskove sudjenja.

Ja bih vas molio da uputstvo kako da odbranim i sacuvam svoj i mojih rodjaka suvlasnicki dio.

Unaprijed zahvaljujem

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Obrazlozenje je da je tuzitelj dosjeloscu stekao zemljiste u cijelini jer da ga koristi vise od 50 godina.

Meni takodjer ovo nema smisla.Napomenuo bih da je tuzitelj bio prije 4 godine takodjer podnio tuzbu ali mu je bila odbijena kao neosnovana,pa je tuzitelj poslije podnio drugu tuzbu posto je bio promijenio svog odvjetnika i sudca te je sada dosla ova presuda koja izgleda kao namjestena,ali sudci su zasticeni imunitetom te su oni uvjek u pravu????.

Molio bih vas da mi objasnite za mogucu reviziju i njezine uvjete jer sam ja pravno samouk.unaprijed vam zahvaljujem od srca za svaki savjet.

 

Mene najvise revoltira cinjenica da ja sada prema presudi moram da platim novcani naknadu tuzitelju za troskove sudjenja,tj.da ga ja jos novcano nagradim sto je uspjesno oteo moj zakonito vlasnicki dio zemljista.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radi o identičnom slučaju, a tužba (ranija) je bila odbijena, onda se ovdje moralo raditi o res iudicati (presuđenoj stvari). To ipak nije tako, jer bi sud sigurno reagirao.

 

Ako nije problem, možete li prepisati dio iz obrazloženja u kojem se sud referira na osnovanost i temelj tužbenog zahtjeva?

 

Glede revizije - najbolja varijanta vam je da vrijednost predmeta spora, dakle ove 1/2 vlasništva prelazi iznos od 200.000,00 kuna - ako da, imate osnovu za podnositi redovnu reviziju, no mora vam je napisati osoba s položenim pravosudnim ispitom i samo ako je doista ima smisla podnositi, a ovako na blef to reći je nemoguće. Zato je bitno kako je sud obrazložio svoju presudu.

 

Troškove postupka uvijek snaša strana koja izgubi, tu ništa nije sporno.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

U roku od 30 dana trebate podnijeti ustavnu tužbu ako su ispunjeni uvjeti i ako ustanovite da vrijednost za reviziju nije dovoljna pa idete direktno na UT.Morate voditi računa da vrijednost predmeta spora je

odlučujuća pored ostalog za izračun troškova postupka .U ustavnoj tužbi ispituje se

da li Vam je povrijeđeno neko od ustavnih prava ,a ne ponavljaju se činjenice iz žalbe.

Pozdrav!

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovorima ,jos bih vas molio za savijet za slijedece.

isti tuzitelj je sada pokrenuo tuzbu da bi sada zgradu (staru kucu) koja je u blizini spomenutog zemljista uknjizio u cijelosti na sebe na isti nacin dosjeloscu,da li je moguce ako mi sada suvlasnici odbijemo tu tuzbu( sada ce mo priloziti sva rijesenja o uknjizbi vlasnosti i svjedocanstva kako je tuziteljev otac prije oko 30 god. trazio od nas suvlasnika da mu ustupimo svoj dio tj.da je znao i da postoje drugi suvlasnici,mi ove dokaze nismo bili prilozili ukao dokaz u prijasnjoj tuzbi koju smo izgubili) tj ako dobijemo ovu novu parnicu da li mozemo da trazimo da se napravi revizija ove presude kojom smo izgubili zemljiste.

unaprijed zahvaljujem

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam puno na savjetu ,moja je greska kao i ostalih suvlasnika sto smo bili uvjereni da nam se ne moze oduzet nasa vlasnost.jer sam naivno i iz neznanja prava vjerovao da ce sud sam provjeriti u vlasnickom listu povjest upisivanja svih suvlasnika i time uvidjeti da je tuzitelj morao znati za nas suvlasnike.

puno vam hvala na odgovorima

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
,moja je greska kao i ostalih suvlasnika sto smo bili uvjereni

Članak 220.ZPP

Dokazivanje obuhvaća sve činjenice koje su važneza donošenje odluke.

Članak 7.

Stranke su dužne iznijeti činjenice na kojima temelje svoje zahtjeve i predložiti dokaze kojima se utvrđuju te činjenice.

Članak 219.

Svaka stranka dužna je iznijeti činjenice i predložiti dokaze na kojima temelji svoj zahtjev ili kojim pobija navode i dokaze protivnika.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

×
×
  • Napravi novi...