nikolo objavljeno: 11. studeni 2015. Dijeli objavljeno: 11. studeni 2015. Poštovani forumaši, zanima me, prije svega koji zakon, pravilnik ili propis uređuje pitanje "namjene objekta"? Koliko se meni čini, nigdje po zakonima nije na jednom mjestu decidirano određeno koje namjene sve može ili mora biti pojedini objekt. Pitanje namjene uglavnom se određuje prostornim planovima kad se svaki dio prostora pokriven prostornim planom označi za određenu namjenu: stambenu, mješovitu, poslovnu, športsko-rekreacijsku, poljoprivrednu, zelene površine itd. I za svaku od tih namjena se određuje da li se na njoj uopće može graditi, ako može koji se i kakav objekt i pod kojim uvjetima može izgraditi. Jasno mi je jedino da u se stanovati može u objektu stambene namjene. U sve drugo nisam siguran Npr. Koje namjene mora biti objekt ako se u njemu namjerava baviti ugostiteljstvom? Ugosititeljstvo je širok pojam, obuhvaća sve od pružanja usluga smještaja do kafića i restorana, zato ću dodatno konkretizirati svoje pitanje. 1. Koje namjene mora biti objekt u kojem se namjeravaju pružati usluge ugostiteljstva - npr. restoran? Da li je to poslovna, gospodarska, ugostiteljsko-turistička ili nešto četvrto? 2. Koje namjene mora biti objekt u kojem se namjeravaju pružati usluge ugostiteljstva - iznajmljivanje kuće turistima? Da li je to stambena, poslovna, gospodarska, ugostiteljsko-turistička ili nešto peto? 3. Koje namjene mora biti objekt u kojem se namjeravaju pružati usluge ugostiteljstva - usluživanje jela i pića ali ovaj puta u seljačkom domaćinstvu (odnosno OPG-u) ? Da li je to stambena (ipak se radi o domaćinstvu), poslovna, gospodarska, ugostiteljsko-turistička, poljoprivredna (ipak se radi o poljoprivrednom gospodarstvu) ili nešto šesto? 4. Koje namjene mora biti objekt u kojem se namjeravaju pružati usluge ugostiteljstva - smještaja u seljačkom domaćinstvu (odnosno OPG-u) ? Koja to mora biti mora odnosno može biti? Možda može biti više namjena, neznam. Molim vas, ako možete navedite koji zakon i koji članak potkrepljuje vaše navode. Pitanje se može činiti kao površno ili nepromišljeno, ali vjerujte mi nije. Čitam već neko vrijeme i tražim odgovore na raznim mjestima ali nitko mi sa sigurnošću ne može dati odgovor. Moja pitanje proizlazi iz činjenice da se prema Zakonu o prostornom uređenju (NN 153/13) članak 153. st.1 na legaliziranoj kući izvan građevinskog područja ne može mjenjati namjena, pošto nova namjena nije u skladu s prostornim planom. Citiram čl. 153. st.1. "Dozvola za promjenu namjene i uporabu građevine izdaje se ako je podnositelj zahtjeva uz zahtjev priložio propisanu dokumentaciju te ako se u postupku utvrdi da je nova namjena građevine, odnosno njezine samostalne uporabne cjeline i/ili lokacijski uvjet koji se namjerava promijeniti, u skladu s prostornim planom i da ista ispunjava uvjete propisane posebnim propisima za novu namjenu i/ili drugi lokacijski uvjet." Unaprijed hvala na odgovorima. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.