Jump to content

Strucno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa


bubili1

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Molim vas pomoc: kcer je poslala prijavu na natjecaj Ministarstva financija u kojem se uzimaju kandidati na strucno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

U vrijeme trajanja natjecaja, zadovoljavala je sve uvjete (prijavljena na hzz...).

 

Poziv na intervju od strane Ministarstva ili negativan odgovor od istog nije dobila ni nakon 2,5 mjeseca, pa je mislila da od toga ne bude nista :( .

Zapocela je raditi u kaficu, medutim nakon tjedan dana je prekinula (necu o razlozima).

 

E sad: dva dana nakon sto je prestala raditi u kaficu, dolazi joj poziv za intervju od strane Ministarstva. Medutim, na HZZ-u kazu da sad vise nema pravo na strucno jer ne zadovoljava uvjet da mora biti prijavljena 30 dana. Uz to, mora zadovoljavati uvjete i za vrijeme trajanja natjecaja. :(

 

I sad mi ne kuzimo vise nikaj: sto se podrazumijeva pod "trajanje natjecaja" i u kojem roku Ministarstvo poziva kandidate na intervju ili ih obavijestava da nisu zadovoljili uvjete? Ima li ona pravo na to strucno ili ne?

 

Nadam se da je pitanje razumljivo.

 

Hvala unaprijed i lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nigdje ne piše za vrijeme trajanja natječaja.natječaj je završio zadnjim danom roka predaje dokumentacije (po meni).

 

Uz pisanu prijavu kandidati su dužni dostaviti:

-životopis

-dokaz o završenoj stručnoj spremi (presliku svjedodžbe ili diplome)

-dokaz (potvrdu) Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da se kandidat vodi duže od 30 dana u evidenciji nezaposlenih osoba (ne stariju od mjesec dana)

-potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje odnosno ispis elektroničkog zapisa podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iz kojeg će biti vidljiva razina stručne spreme na koju je kandidat bio prijavljen u stažu osiguranja (ne stariju od mjesec dana).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Sivko. Svu tu dokumentaciju je predala kad je natjecaj raspisan i sve je stimalo, te je pozvana da pristupi na intervju. Medutim, sad HZZ ima svoju verziju: ne dolazi u obzir kao kandidat jer nema 30 dana "staza" kod njih kao nezaposlena.

Evo, sad sam malo prolazila ostale postove o temi i nekako stjecem dojam da ima jako puno sivog u cijeloj prici. :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda Vam pomogne moje iskustvo- prijavila sam se na stručno u jedno trgovačko društvo, ali nakon testiranja više mi se nitko nije javio. Taj natječaj sam zaboravila i otpisala, pa sam mislila prihvatiti sezonski posao. budući je uvjet za sezonski bila prijava, automatski bi me brisali sa Zavoda i ne bih imala ispunjen uvjet od minim.30 dana prijave potrebnih za stručno. Bojala sam se ove situacije koju Vi imate, pa posao ipak nisam prihvatila. nakon više od 2 mj. mi javljaju da sam primljena na stručno u to trgov.društvo, traže još neke dodatne podatke a zatim papire šalju na biro, a nakon toga za ZG na odobravanje sredstava.i to sam još dodatno čekala.... sigurna sam da sam prihvatila sezonski posao, ne bi mi odobrili stručno jer bi prilikom provjere vidjeli da je prekinut uvjet duljine prijave. trajanje natječaja za stručno se može rastegnuti mjesecima što ovisi o poslodavcu, vremenu puštanja natječaja itd. i nije pravedno da netko može jedino sjediti i čekati, ali kada sredstva odobrava država, nema nam druge nego igrati po pravilima Zavoda. ako kod njih niste uspjeli nešto riješiti, bojim se da kćer može čekati samo neki drugi natječaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala yanni.

Evo, danas je bila na razgovoru i receno joj je da ce je zvati drugi tjedan da potpise neke formulare za putne troskove.

Da li ce sad jos traziti neke papire sa Zavoda, vidjet cemo :(

Stvarno je apsurdno da das molbu, sjedis doma bez kune u dzepu i cekas kad ce se netko sjetiti da te pozove na razgovor koji moze zavrsiti primitkom na SO ili odbijenicom.

 

Vidjet cemo kaj bu se dalje desilo, svaka skola se placa. Radit ce u meduvremenu na crno (od toga ce valjda svi imati koristi) i javljati se dalje na natjecaje.

 

Hvala svima na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad ju je komisija izabrala, odluka ide na HZZ na odobravanje zajedno sa tim obrascem za prijevoz, HZZ donosi konacnu odluku jer ju HZZ financira (dobiva od HZZ naknadu 2400,00 kn + troskovi prijevoza do 1000,00 kn (za Zagreb 360,00 kn)).

Nisam siguran da cete pozitivno proci, ali vam drzim fige da prodjete.

Odobravanje od HZZ-o zna potrajati dugoooo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Pozdrav,

vidim da se u ovoj temi već raspravljalo o sličnoj situaciji u kojoj sam sada, nažalost, ja. Zamolila bih gospođu koja je započela temu da javi što je na kraju bilo sa situacijom njen kćeri.

 

Po javljanju na javni poziv tijela područne (regionalne) samouprave izabrana sam za polaznicu stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Nakon što je poslodavac HZZ-u podnio zahtjev za provođenje propisanog postupka posredovanja, od strane HZZ-a sam obaviještena da sam izbrisana iz evidencije nezaposlenih osoba u prosincu 2015. godine, jer mi je 30. studenog 2015.g. isplaćena naknada za rad u izbornom povjerenstvu u iznosu od 2000,00 kn.

 

U trenutku prijave na javni poziv bila sam više od 30 dana evidentirana kao nezaposlena osoba. Ponovno pravo na prijavu u evidenciju nezaposlenih osoba steći ću početkom siječnja 2016. godine.

 

Člankom 2. st. 1. toč. 1. ZoPZ propisano je da se nezaposlenom osobom, između ostalog, smatra osoba bez radnog iskustva koja se vodi kao nezaposlena duže od 30 dana u evidenciji HZZ-a, ali se pritom izrijekom ne određuje od kada se taj rok računa, osim što je u javnom pozivu bilo navedeno da polaznik mora ispunjavati taj uvjet u trenutku prijave.

 

Kako u točki III.5. obrasca APZ-SOR HZZ-a rečeno tijelo daje podatak o tome od kada se potencijalni polaznik stručnog osposobljavanja vodi u evidenciji nezaposlenih (što bi u mom slučaju bio 1. listopad 2015.g.), molim Vas mišljenje bih li odmah nakon ponovnog prijavljivanja u evidenciju nezaposlenih osoba (u siječnju 2016.g.) mogla ostvariti pravo na stručno osposobljavanje ili bi bio nužan protek roka od 30 dana od ponovne prijave.

 

Napominjem da, nažalost, nisam znala da kao nezaposlena osoba evidentirana pri HZZ-e ne smijem ostvariti isplatu veću od 1750,33 kn mjesečno, te da mi nije bila nikakva namjera prekršiti Zakon. Zainteresirana sam za rad i sticanje novih znanja i iskustava, te sam u tom cilju prihvatila ponudu za rad u izbornom povjerenstvu pokušavajući vlastitim financijskim doprinosom prebroditi period nezaposlenosti.

 

Zahvaljujem svima na pomoći i želim Vam sve najbolje povodom predstojećih blagdana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti propisuje da Zavod prestaje voditi osobu kao nezaposlenu u evidenciji, ako ta osoba ostvari mjesečni primitak od pružanja usluga prema posebnim propisima ili ostvari mjesečni primitak, odnosno drugi dohodak prema propisima o porezu na dohodak s obzirom na podatak o uplaćenim doprinosima za obvezna osiguranja dobivenim od Središnjeg registra osiguranika (REGOS-a), a koji je veći od prosječne isplaćene novčane naknade u prethodnoj kalendarskoj godini.Prosječna isplaćena novčana naknada u 2014. godini iznosi 1.750,33 kuna.

e sada, meni izleda da mjesečni primitak temeljem kojeg Zavod može brisati iz evidencije, mora biti primitak koji pretpostavlja plaćanje poreza i doprinosa- ili ja griješim? da li je u smislu zakona, primitak ostvaren na izborima opravdani temelj za brisanje, ili se Zavod vodi samo primljenim iznosom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija