Jump to content

razlika plaće


kantajz

Preporučene objave

pretrpio sam ozljedu na radu i rješenjem invalidske komisije utvrđena mi je neposredna opasnost od nastanka invalidnosti.premješten sam na drugo radno mjesto u čemu je sudjelovao i centar za profesionalnu rehabilitaciju gdje su u dogovoru s poslodavcom utvrđeni uvjeti rada da nebi došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja.znači podizanje tereta do 10 kg,prenošenje tereta ne većeg od 100 kg za vrijeme osmosatnog radnog vremena itd.vraćam se na posao i sve gore navedeno poslodavac ne poštuje te završavam na operaciji kralježnice.ZANIMA ME DALI MOGU TRAŽITI ODŠTETU OD POSLODAVCA JER SE NISU DRŽALI PREPORUKA CENTRA ZA PROFESIONALNU REHABILITACIJU A NA ISTE SU PRISTALI.DALI SE OVA OGRANIČENJA ODNOSE DA NEBI DOŠLO DO INVALIDNOSTI I NA DRUGE DIJELOVE TIJELA(KRALJEŽNICA) ILI DA NEBI DOŠLO DO INVALIDNOSTI NA DIJELU TIJELA(NOGA) ZBOG KOJE MI JE INVALIDSKOM KOMISIJOM I UTVRĐENA NEPOSREDNA OPASNOST OD NASTANKA INVALIDNOSTI.NADALJE PREBAČEN SAM NA SLABIJE PLAĆENO RADNO MJESTO A KOLEKTIVNIM UGOVOROM MI JE ZAJAMČENO AKO JE ZBOG OZLJEDE NA RADU RJEŠENJEM INVALIDSKE KOMISIJE UTVRĐENA NEPOSREDNA OPASNOST OD NASTANKA INVALIDNOSTI IMAM PRAVO ZADŽATI PROSJEK PLAĆE KOJU SAM OSTVARIVAO DO PREBACIVANJA NA SLABIJE PLAĆENO RADNO MJESTO.POSLODAVAC SE I NA OVO OGLUŠUJE.MOLIM SAVJET POGOTOVO UZ OVAJ DIO O NASTANKU INVALIDNOSTI.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

......NADALJE PREBAČEN SAM NA SLABIJE PLAĆENO RADNO MJESTO A KOLEKTIVNIM UGOVOROM MI JE ZAJAMČENO AKO JE ZBOG OZLJEDE NA RADU RJEŠENJEM INVALIDSKE KOMISIJE UTVRĐENA NEPOSREDNA OPASNOST OD NASTANKA INVALIDNOSTI IMAM PRAVO ZADŽATI PROSJEK PLAĆE KOJU SAM OSTVARIVAO DO PREBACIVANJA NA SLABIJE PLAĆENO RADNO MJESTO.

 

Što znači "prebačen sam na novo radno mjesto"? Da bi Vas poslodavac mogao prebaciti na novo radno mjesto mora imati Vaš pristanak. Naravno u vidu novog ugovora o radu. Ako toga nema,ne može Vam umanjiti plaću. Toga ni ne može biti, jer Vas štiti Kolektivni ugovor. Dakle, Poslodavac Vam mora vratiti dio neisplaćenih plaća po starom ugovoru. Tražite to Zahtjevom za zaštitu prava.

MOLIM SAVJET POGOTOVO UZ OVAJ DIO O NASTANKU INVALIDNOSTI.

Koliko je meni poznato, ukoliko invalidnost nije nastupila, ne možete tražiti odštetu. Za odštetu će biti potrebno novo invalidsko vještačenje nakon operacije i ukoliko Vam se ustanovi stupanj tjelesnog oštećenja. ( Moglo bi se dogoditi i da završite u Invalidskoj mirovini,što je odvojeni postupak). O stupnju tjelesnog oštećenja ovisit će i naknada po osnovi istog koji će Vam naknadu plaćati država. Što se tiče odštete od poslodavca? Tu mi nije jasna ta Vaša situacija. Kažete :da se poslodavac dogovorio sa centrom za prof,reh. o radnom mjestu. U nastavku pak kažete: da to, što je dogovoreno,poslodavac nije ispoštovao. Moje je pitanje:ako je tako, zašto niste odbili raditi na mjestu koje za Vas nije adekvatno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rješenjem invalidske komisije utvrđena mi je neposredna opasnost od nastanka invalidnosti.malo da pojasnim:radio sam na poslovima šumskog radnika sjekača na kojima sam i pretrpio ozljedu na radu(posjekotina motrnom pilom po nogi).ozljeda je uredno prijavljena i poslan sam nakon završetka liječenja na procjenu radne sposobnosti na invalidsku komisiju.tamo su utvrdili gore navedeno i donijeli zaključak da moram promjeniti radno mjesto da nebi došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja i invalidnosti.invalidska komisija me šalje u centar za profesionalnu rehabilitaciju i oni sudjeluju u pregovorima s poslodavcem oko promjene radnog mjesta jer za sjekača više nisam sposoban.na dogovoru oni pitaju dali za radnika ima posla s obzirom na zdravstveno stanje te utvrđuju uvjete pod kojima poslodavac mora organizirati posao s obzirom na gore navedeno.donesen je zaključak da mogu raditi i :40%osmostnog radnog vremena ,poslovi koji se obavljaju u stojećem položaju,30%vremena u sjedećem položaju,5%vremena u pognutom i prinudnom položaju te ostalo odmor,te podizanje tereta ne većeg od 10kg odjednom i 100 kg za vrijeme osmosatnog radnog vremena.sve je to na dogovoru poslodavac prihvatio no kad sam počeo raditi to se uopće nije poštivalo te sam prilikom podizanja većih tereta od gore propisanih završio na operaciji kičme.zaboravio sam ti napomenuti da po dogovorenim uvjetima izmjenjen mi je ugovor o radu na slabije plaćeno radno mjesto.prenosim ti u cjelosti članak kolektivnog ugovora koji govori o ovoj temi:RADNIKU KOJEM JE PO KONAČNOJ OCJENI MEDICINSKOG VJEŠTAKA HRVATSKOG ZAVODA ZA MIROVINSKO OSIGURANJE UTVRĐENA PROFESIONALNA NESPOSOBNOST ZA RAD ODNOSNO NEPOSREDNA OPASNOST OD NASTANKA INVALIDNOSTI POSLODAVAC JE DUŽAN PONUDITI SKLAPANJE UGOVORA O RADU ZA OBAVLJANJE POSLOVA KOJI ODGOVARAJU NJEGOVOJ ZDRAVSTVENOJ ODNOSNO PREOSTALOJ RADNOJ SPOSOBNOSTI U SKLADU S POTREBAMA I MOGUĆNOSTIMA POSLA,ODNOSNO POSLOVA ZA KOJE JE SPOSOBAN,A KOJI ŠTO JE VIŠE MOGUĆE MORAJU ODGOVARATI POSLOVIMA NA KOJIMA JE RADNIK PRETHODNO RADIO.U SLUČAJEVIMA KADA JE RADNIKU UTVRĐENA PROFESIONALNA NESPOSOBNOST ZA RAD ODNOSNO NEPOSREDNA OPASNOST OD NASTANKA INVALIDNOSTI,KOJE SU POSLJEDICA PROFESIONALNE BOLESTI ODNOSNO OZLJEDE NA RADU A POSLODAVAC MU,POSTUPAJUĆI SKLADU SA STAVKOM 1.OVOG ČLANKA PONUDI OTKAZ UGOVORA O RADU S PONUDOM IZMJENJENOG UGOVORA NA SLABIJE PLAĆENO RADNO MJESTO,RADNIK IMA PRAVO NA PLAĆU KOJU JE PRIMAO DO TRENUTKA KADA MU JE UTVRĐENA PROFESIONALNA NESPOSOBNOST ZA RAD OD NASTANAK NEPOSREDNE OPASNOSTI OD NASTANKA INVALIDNOSTI ITD.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija