Jump to content

Bračna stečevina


Angelina1980

Preporučene objave

Poštovani!

U braku sam 15 godina i imam 2 maloljetne djece. Tjekom tih 15 godina sa suprugom smo uredili gornji kat roditeljske kuce u gradu (njegovih roditelja), i kupili smo jednu manju derutnu kucu na selu koju smo kompletno obnovili, dogradili i uredili sa naravno sa svim dozvolama tj. legalno. E ono sto mene sad muci naime roditeljska kuca stoji na njegove roditelje, a kuca na selu kad se radio ugovor sa prodavateljem moj suprug je upisao svoju majku kao vlasnika kuce ( sto sam ja saznala tek kad su papiri za legalizaciju stigli). Moje pitanje je kako dokazati da smo nas dvoje svu svoju ustedevinu ulozili u te dvije nekretnine? Koji je postupak dokazivanja prilikom rastave braka koju zelim cim prije podnjeti jer vise s djecom ne mogu ovu tiraniju supruga i njegove mamice podnjeti ( vrijedanje, zastrasivanje, omalovazavanje itd).

Lp.Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje pitanje je kako dokazati da smo nas dvoje svu svoju ustedevinu ulozili u te dvije nekretnine? Koji je postupak dokazivanja prilikom rastave braka koju zelim cim prije podnjeti jer vise s djecom ne mogu ovu tiraniju supruga i njegove mamice podnjeti ( vrijedanje, zastrasivanje, omalovazavanje itd).

Lp.Hvala

 

teško ako nemaš svjedoka ili uplatnica iz kojih se vidi ko je koliko plaćao i za što.

kod ulaganja u tuđu nekretninu trebala si tražiti izjavu o namjeri ulaganja ili potvrdo o zajmu. kod kupnje nekretnine trebala si provjeriti kupoprodajni ugovor. poklonila si svoj novac.

 

imovina koju ste naveli nije bračna stečevina nego tuđe vlasništvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, vezano uz ulaganje u uređenje kata na kući suprugovih roditelja definitivno možete zaboraviti i zbog zastarnog roka i zbog jedne presude VSRH, koja vem ne ide u prilog.

 

Što se kupnje nekretnine tiče, kako Bovu kaže - trebali ste provjeriti kupoprodajni ugovor, a sada šanse za dokazivanjem su vam slabe. Imate li kakve svjedoke, koji mogu potvrditi vaše navode, možda sam prodavatelj, ako je pregovarao s vama i suprugom o kupoprodaji? Imate li kakve uplatnice, izvatke iz banke, potvrdu o prijenosu novca na račun prodavatelja, ako je isplata cijene išla preko računa?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opče je poznato svima tko je kupio kuću, i tko je uredio tako da svjedoka ima koliko hoću samo je problem da kad bi i došlo do suda bojim se da bi svi svjedočili krivo. Zanima me još jedno, naime moja svekrva je godinama na burzi do penzije i ima primanja manja od 1000 kn. Ona se kao tih i još nekih nekretnina domogla tj kupila baš u vrijeme kad je na burzi (napominjem da je i svekar u penziji i ima mala primanja). E sad moje pitanje glasi, koje institucije se mogu pozabaviti činjenicom da jedna gospođa sa primanjima koja nisu dostatna ni za režije može kupovati i uređivati nekretnine ko neki tajkun. Napominjem i to da kad je i radila radila je za minimalac .

Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opče je poznato svima tko je kupio kuću, i tko je uredio tako da svjedoka ima koliko hoću samo je problem da kad bi i došlo do suda bojim se da bi svi svjedočili krivo.

Možda biste mogli ići sa tužbom za utvrđivanje bračne stečevine, staviti zabilježbu otuđenja u nadi da izvučete bar nešto u kakvoj nagodbi. Naglasak je da pristanete na tek dio vrijednosti, pogotovo ako nećete imati svjedoke na svojoj strani. Ali rizik je da izgubite spor.

 

 

 

naime moja svekrva je godinama na burzi do penzije i ima primanja manja od 1000 kn. Ona se kao tih i još nekih nekretnina domogla tj kupila baš u vrijeme kad je na burzi (napominjem da je i svekar u penziji i ima mala primanja).

 

Kad na sudu to budu pitali vašu svekrvu, ona može reći:

 

- "Znate , gospon sudac, ja vam moram nekaj priznati. Moj pokojni otac, Bog da mu dušu prosti, znate... on vam je bil takva lopina da to ni bilo normalno! On se tolko nakral u onom komunističkom režimu ( rušio je režim = treba mu dati orden !) i sve je nofce skril, i nama je na samrti to ostavil ! I mi smo od toga i kuću digli, i ovu drugu kuću kupili...!"

 

I ne biste vjerovali - to na sudu može proći! U stvari, tko mi je to pričao tvrdio je da se nešto takvo stvarno na sudu dogodilo.

A znamo kakvi su nam sudovi ....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa u tome i baš je fora, znači kad bi ja pokrenula bilo kakav spor definitivno nebi uspjela ništa dokazati, ali kad bi eto upozorila nadležne institucije o njezinoj imovini e tu bi možda bilo uspjeha jer ako neko drži do ugleda to je onda ona pa bi naravno i priznala čija je to zapravo imovina i tko je ulagao u nju. Sad koje institucije posjetiti? S obzirom da je to sad in da se provjerava sve i svašta to joj neče biti sumnjivo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali kad bi eto upozorila nadležne institucije o njezinoj imovini e tu bi možda bilo uspjeha ...

...

Sad koje institucije posjetiti? S obzirom da je to sad in da se provjerava sve i svašta to joj neče biti sumnjivo.

 

Nemam dojam da se radi o tako ogromnoj imovini da bi to baš privuklo pažnju porezne uprave.

Da su svekar i svekrva uhvaćeni u dilanju droge, onda bi morali dokazivati otkud im imovina.

Ovako ... pročitajte moj prethodni post.

 

jer ako neko drži do ugleda to je onda ona pa bi naravno i priznala čija je to zapravo imovina i tko je ulagao u nju.

 

A kada je točno ta druga kuća kupljena? Koliko je vremena prošlo od tog ulaganja, kao i od ulaganja u onu drugu kuću ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Veče poslove na uređenju gornjeg kata obavili smo prije 15 godina , pod tim mislim mjenjanje krovišta, zidovi,stolarija itd. No činjenica je da tu živimo tih 15 god i da se u taj stan konstantno ulaže.

To će se gledati kao da ste dobrovoljno uložili u kuću roditelja/svekra i svekrve.

I zato ste dobili dio kuće na korištenje.

Zastara za takva potraživanja je 5 godina.

 

 

 

Kuća na selu kupljena je 2009 a dogradnja, legalizacija i sve ostalo 2012g.

 

Tu ste u mnogo boljoj situaciji. Čak i ako se pođe od pretpostavke da je svekrva kupila staru kuću, u kuću su nedavno uložena velika sredstva, i vjerojatno biste mogli dokazati da su to ulaganja vaša i suprugova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Evo samo da se javim u svezi ove teme!

Što dublje ulazim u analizu financija to više propadam. Naime ne smo da je sve što je stečeno u ovom braku prepisano na g. svekrvu nego je i dio ušteđevine stavljen na racun mog supruga u banci ali je njegova mama opunomocena na taj racun. Što se tiče rastave i tu sam nemočna, radim za minimalac, imam dvoje školaraca, od kupnje karata za autobus, plačanje školarine za sina (privatna gimnazija), davanje novaca za pauzu, oblačenje tj cjelokupna skrb oko djece, pada na moja leđa. On ne da neda ništa (plača mu je cca 10000kn)nego još i očekuje od mene da sve namirujem. Htio bi opran i čisti veš a nikad grama praška kupio nije, želi kompletan ručak na stolu a nikad neda ni lipe za ništa. Godinama su djeca dobivala novce za božić umjesto darova u njegovoj firmi ( to sam sad otkrila cca 400kn po djetetu) nikad im nije dao ništa. Financijski sam na nuli, živim iz mjeseca u mjesec pokušavajuči barem djeci omogučiti ono najpotrebnije . Željela sam pokupit prnje i s djecom otići mami jer joj je potrebna pomoć s obzirom da je bolesna ali s njom je moj brat (30g , neoženjen, nezaposlen), napravio takve dugove da če najvjerovatnije i ona na cesti završiti, i sad sam pred zidom. Nemam mogučnosti za ništa samo šuti, trpi. Iskreno več sam došla na ideju da supruga prijavim za financijsko zlostavljanje jer ovo nikud ne vodi , dok on trpa lovu na svoju hrpu ja i djeca neznamo hočemo li preživjet mjesec. I da naravno on vozi skupi auto kojeg ja mogu samo gledati, ja i djeca vozimo bicikle...........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija