Jump to content

Biciklistički prekršaj,nepotpuna opremljenost bicikla


Karuga

Preporučene objave

Stvar je ovakva,

Prije neka dva i pol sata (dakle oko 21:30) vraćajući se na biciklu doma zaustavila su me dva policajca u službenom vozilu. Prvo sam upitan da li imam osobnu iskaznicu, pošto sam mislio da nije kod mene (zaboravio sam da mi je u novčaniku) odgovorio sam da je nažalost nemam kod sebe. Nažalost, na biciklu nisam imao niti prednja niti stražnja svjetla kao ni mačje oči, a nisam nosio niti reflektirajući prsluk. Službenik me upitao za ime, datum rođenja i adresu te je te informacije i zapisao. Ne mogu se točno sjetiti kako je glasilo zadnje pitanje, ali odnosilo se na to da li mi je ovo prvi put da sam počinio prekršaj pa sam odgovorio sa "da" iako nisam sasvim siguran da li je tome tako. Negdje krajem 2011. godine zaustavljen sam zbog identičnog prekršaja (tada je to uključivalo i vožnju na krivoj strani ceste te vožnju na kolniku, a nisam se bio zaustavio niti na poziv policijskog službenika koji me vidio u prekršaju te me zaustavio nekih 100m kasnije) ali nisam dobio nikakvu kaznu, ne znam da li sam zaprimio opomenu, taj cijeli problem je rješavao moj otac a pošto on trenutačno nije ovdje ne mogu ga zapitati da li je u to vrijeme bio uložio bilo kakvu žalbu te koji je konačni ishod tog slučaja.

Što se tiče pak ovog trenutačnog prekršaja koji sam počinio, policajac koji me ispitivao rekao mi je da će provjeriti informacije, pa ako se radi o mome prvom prekršaju da ću zaprimiti samo opomenu, ako tome pak nije tako da očekujem kaznu.

Nisam upućen u pravo pa bih sve one koji imaju vremena zamolio za pomoć oko ovoga. Zanima me koliko moram čekati da zaprimim tu "opomenu" ili "kaznu" te na koji se način žaliti u slučaju novčane kazne. Isto tako me zanima koliko bi mogla iznostiti kazna te da li je "Imao sam osobnu ali sam zaboravio da je kod mene" bilo kakav iskoristiv argument, makar sumnjam da jest. I još samo da pitam da li postoji način da provjerim jesam li prije kažnjavan. Napominjem da sam punoljetan (19). Svima unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekršaji i "cijene" su:

- svjetla - 300,00 kn;

- reflektirajući prsluk - 300,00 kn;

- osobna iskaznica - 200,00 kn.

 

Ako će te prijavljivati*, na kućnu adresu će ti doći prekršajni nalog s nabrojanim prekršajima i kaznama, pa se na njega možeš žaliti. Da se sad ne zamaraš, nema smisla planirati unaprijed, nego se javi ako ti što dođe.

 

*Možda ti neće pisati ništa, s obzirom da ti nisu dali nikakve papire, ali ne možeš sa sigurnošću znati (postupak se može pokrenuti i bez da ti išta odmah daju).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmm, stvarno je 200 kn u zadnjoj verziji Zakona:

Članak 29.

Novčanom kaznom od 200,00 kuna kaznit će se za prekršaj osoba:

1. koja kod sebe nema osobnu iskaznicu ili je odbije dati na uvid ovlaštenim osobama

 

 

Donedavno (NN) je bilo:

Članak 26.

Novčanom kaznom od 100,00 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja uz sebe nema osobnu iskaznicu...

 

Članak 24.

Novčanom kaznom od 3.000,00 do 4.500,00 kuna kaznit će se za prekršaj osoba:

3. koja zakonom ovlaštenoj osobi odbije dati na uvid osobnu iskaznicu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija