Jump to content

Tuženik pogrešno proglašen mrtvim, presuđeno u korist tužitelja


GluteusMaximus

Preporučene objave

Lijep pozdrav svima i naprijed hvala za pomoć :)

 

Moj ujak kojem sam i zakonski skrbnik, suvlasnik je jedne zemljišne čestice te tuženik u parničnom postupku gdje tužitelj potražuje upis za cijelo temeljem navodnog posjeda i korištenja čestice preko 50 godina.

 

Tijekom postupka tužitelj je predočio dokaz o smrti imenjaka i prezimenjaka mog ujaka te zatim tužbu povukao u njegovo ime i proširio na nasljednicu imenjaka koja je tužitelju zahtjev priznala pa mu je slijedom događaja priznato vlasništvo i dopušten sudski polog za cijelo, dok moj ujak i ja o tužbi uopće nismo primili nikakav tužbeni zahtjev niti ikakvu drugu informaciju nego smo o svemu saznali tek kada nam je član obitelji - također tuženik u navedenom postupku - predočio rješenje o dozvoli sudskog upisa u kartonu zemljišta.

 

Na to rješenje smo uspjeli uložiti prigovor u roku, ali je odbijen kao izjavljen od nedopuštene osobe (povučena je tužba s ujaka na njegovu navodnu nasljednicu pa nije u dostavnoj naredbi rješenja).

Zatim smo se žalili tvrdeći da je rješenje doneseno temeljem presude u postupku u kojem je ujak stranka te da ima pravo na žalbu te je ta žalba trenutno u postupku.

 

U međuvremenu smo tek uspjeli pribaviti spise predmeta i shvatit šta se uopće događa, saznali da nam je i prošao rok za povrat u prijašnje stanje (do 6 mjeseci od presude?), naišli i na članak 53. zakona o upravnom postupku o naknadnom priznavanju položaja stranke pa ne znamo da li i da zahtjev za to pošaljemo ili je prekasno...

kud dalje? Znam da mogu pokrenuti parnični postupak protiv druge strane, ali nkako se nadam da postoji još mogućnost ikakve žalbe ikome u vezi ovog prvog postupka i osporavanja upisa vlasništva, pa ako se čovjek baš želi parničit neka tuži ujaka opet, ali ovaj put kao živu osobu.

 

Sama vrijednost nekretnine trenutno nije pretjerano veća od potencijalnih sudskih troškova novog postupka, a čovjek je teško bolestan i lošeg imovnog stanja pa nam uzimanje odvjetnika i nije neka opcija - no ja sam s druge strane obvezan brinuti se o njegovoj imovini i dužan poduzet sve razumne mjere da ju zaštitim.

 

Hvala još jednom na bilo kakvom savjetu :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija