Jump to content

Kupnja stana na kojem je hipoteka nositelj prava Grada Zagreba


Leeloo1986

Preporučene objave

Postovani clanovi,

 

jos se nisam susrela sa ovim slucajem pa molim za pomoc. Dakle razmatramo kupnju stana u ZG i vlasnik stana nam je na uvid dao vlasnicki list u kojem je navedeno da postoji na stanu hipoteka, a kao nositelj prava je Grad Zagreb te hipoteka podlijeze revalorizaciji.

 

Iznos hipoteke je 20.000 kn ali prodavatelj tvrdi da je sada trenutno dugo jos nekih 600 eur i da ce nam prilikom potpisivanja ugovora donjeti stvarno stanje hipoteke i ispis uplata.

 

Nama nije problem otplatiti hipoteku ako je ona zaista 600 eur i stan bismo uzeli ali da li postoji mozda jos nesto na sto moramo obratiti pozornost? I da li on uopce moze prodati nama taj stan dok god je na njemu hipoteka?

 

Hvala unaprijed na pomoci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Nama nije problem otplatiti hipoteku ako je ona zaista 600 eur i stan bismo uzeli ali da li postoji mozda jos nesto na sto moramo obratiti pozornost? I da li on uopce moze prodati nama taj stan dok god je na njemu hipoteka?

 

Hvala unaprijed na pomoci

 

stan na kom je upisana hipoteka se može prodati ali u slučaju da dužnik ne plaća dug hipotekar može od vlasnika tražit isplatu duga pa i ovrhom na stanu.

 

za sklapanje kupoprodajnog ugovora trebate tražit suglasnost hipotekara (grada koji je stan prodao ).

potrebno je provjeriti visinu duga za otkup stana i druga dugovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na odgovorima. Danas sam dobila na email prijedlog ugovora i ono sto mi je upalo u oci je to sto u ugovoru pise :

 

uvećanu za iznos hipoteke temeljem ugovora o kupoprodaji od 31. svibnja 1995. br. SU-044654/95 upisane na stan u AII (dva) za iznos od 20,295.00 kn sa kamatama u iznosu od 2,793.00 kn spp, a kao nositelj tog prava upisan je:

 

1.GRAD ZAGREB

 

To znači da će kupac nekretnina preuzeti i plačanje hipoteke u mjesečnim ratama.

 

 

Zar ne bi trebalo u ugovoru jos navesti da je preostali dio hipoteke 600 eur. Isto tako prodavatelj tvrdi kako su mjesecne rate 71 kn sto ne bi bilo dobro i da to navede?

 

Inace jucer sam pisala Gradu Zagrebu i za navedeni stan trazila stvarno stanje hipoteke nadam se da ce mi htjeti dati uvid u stanje s obzirom da nisam vlasnik nego potencijalni kupac stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na odgovorima. Danas sam dobila na email prijedlog ugovora i ono sto mi je upalo u oci

.

 

to nije ništa čudno. od tržišna vrijednost stana odbije se dugovanje. kupac isplati dogovorenu cijenu (umanjenu za dug) i nastavi otplaćivati dug.

ali morate grad obavjestiti o namjeri. grad nove uplat i dug prebacuje na kupca.

ako vam stan odgovara sklopite predugovor. platite kaparu. zabilježbom u gruntovnici napravite zabilježbu sklapanje predugovora (u vlasnički list). tražite novi vlasnički list (radi provjere upisanog stanja). od grada tražite izračun duga(imate pravni interes i moraju dati izračun duga).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jos jedno pitanje buduci da kupujemo prvi puta stan stvarno me strah i sad mi mama javlja da joj je agent nekretnina rekao da se danas nadju u kaficu???? On ce donjeti predugovor. Mislim kakvo je to potpisivanje predugovora u kaficu? Zlo mi je od te traljavosti agenata. Kaze da je predugovor pravovaljanj jer je ovjeren pecatom od strane agencije nekrentina i na njemu je potpis prodavatelja. Da li je to zaista tako?

 

Sto se tice rezija i hipoteke dobila sam svu potrebnu dokumentaciju od nadleznih institucija i sve je cisto. Racuni su podmireni i u predugovoru stoji da je prodavatelj duzan platiti sve troskove nastale do dana stjecanja posjeda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predugovor je ugovor kojim se obvezujete da ćete s drugom stranom sklopiti glavni ugovor, a koji se odnosi na kupoprodaju nekretnine.

 

Što se modusa operandi konkretnog agenta tiče, pravilo jeste da se to radi u službenim prostorijama Agencije, a zašto on to čini u nekom lokalnom bircu - to morate njega pitati.

 

Samo bih skrenuo pozornost na jednu stvar - obzirom predugovor mora ispunjavati karakteristike glavnog ugovora, u ovom slučaju nije bitan pečat Agencije, već da potpis prodavatelja mora biti ovjeren kod JB-a, jer u protivnom će vam Gruntovnica odbiti prijedlog za predbilježbu prava vlasništva. Dakle, predugovor kao takav sam po sebi nije pravno nevaljan (ništetan), ali mu fale posebne pretpostavke za predbilježbu prava vlasništva, koju biste temeljem njega mogli tražiti.

 

U tom kontekstu govori i presdua ŽS Varaždin, broj Gž-1021/2010-2 -

 

„Materijalnopravno stajalište žalbe da za takve slučajeve propisima koji su na snazi nije predviđen upis zabilježbe, odnosno da bi u konkretnom slučaju bilo osnovano podnijeti prijedlog za predbilježbu prava vlasništva na predmetnim nekretninama, umjesto upisa zabilježbe postojanja Predugovora o kupoprodaji nekretnina, kao pravilno prihvaća i ovaj drugostupanjski Sud. (…) Kada se ima u vidu sadržaj odredbe čl. 39. Zakona o zemljišnim knjigama kojom je propisana svrha takvog upisa, to i ovaj Sud smatra da u toj zakonskoj odredbi nema osnove za zabilježbu zaključenog Predugovora o kupoprodaji nekretnina.

Prema ocjeni i ovoga Suda, za pravni posao koji su sklopile stranke, kao što to protustranka ispravno iznosi u žalbi, nije predviđeno zasnivanje takve vrste upisa, kojim se ili čine vidljivim određeni osobni odnosi, a to su osobito ograničenja glede upravljanja imovinom iz različitih okolnosti odnosno da se osnuju učinci koje zabilježba ima po odredbama ovog ili drugih zakona (Ovršni zakon, Obiteljski zakon, Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Stečajni zakon), a što sve nije konkretan slučaj. U predmetnom slučaju sklapanja pravnog posla između stranaka, Predugovora o kupoprodaji nekretnina od 12. srpnja 2010., pri čemu iz sadržaja predmeta proizlazi da su stranke već sastavile i Ugovor o kupoprodaji nekretnina, s time da su u Predugovoru odredile rok za sklapanje glavnog ugovora (do 31. prosinca 2010.), kao i sadržaj odlučnih odredaba kupoprodajnog ugovora te i uvjete za buduću uknjižbu prava vlasništva, to i ovaj Sud smatra da bi se na konkretni pravni odnos trebala primijeniti vrsta upisa, a to je predbilježba."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija