danijel014 objavljeno: 5. prosinac 2015. Dijeli objavljeno: 5. prosinac 2015. postovani, molim vas za odgovor. Naime, rastala sam se od supruga još prije 10 godina. U braku smo bili 5 godina i imamo zajedničko (punoljetno dijete). Bivši suprug radi u policiji i za vrijeme braka je dobio od policije stan jer je to područje koje je bilo od posebne državne skrbi. ,zahvačeno ratom. Da li mogu tražiti dio tog stana ako je stečen u braku i po toj osnovi što ga je dobio od policije ? puno hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bovu odgovoreno: 5. prosinac 2015. Dijeli odgovoreno: 5. prosinac 2015. postovani, molim vas za odgovor. Naime, rastala sam se od supruga još prije 10 godina. U braku smo bili 5 godina i imamo zajedničko (punoljetno dijete). Bivši suprug radi u policiji i za vrijeme braka je dobio od policije stan jer je to područje koje je bilo od posebne državne skrbi. ,zahvačeno ratom. Da li mogu tražiti dio tog stana ako je stečen u braku i po toj osnovi što ga je dobio od policije ? puno hvala ko jevlasnik stana ? država ili bivši ? ako je stan stečen darovanjem (darovnicom) stanje je osobna imovina. ako je stan otkupljen novcem zarađeni za vrijeme trajanja zajedničkog života tada je stan bračna stečevina (u suvlasništvu 1/2 i 1/2 oba bračna partnera) Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
danijel014 odgovoreno: 5. prosinac 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 5. prosinac 2015. hvala vam Bovu prije svega.. To j bilo odmah iza Oluje kad je policija davala stanove u vlasništvo na tim područjima. Nažalost ne znam Ugovor niti naslov kako što je pisalo u vrijeme kad ga je dobio. Da li to mogu provjeriti i kako? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Matrix odgovoreno: 5. prosinac 2015. Dijeli odgovoreno: 5. prosinac 2015. ako je stan otkupljen novcem zarađeni za vrijeme trajanja zajedničkog života tada je stan bračna stečevina (u suvlasništvu 1/2 i 1/2 oba bračna partnera) Za ocjenu prava vlasništva bračnih drugova na bračnoj stečevini, mjerodavni su propisi koji su vrijedili u vrijeme njezina stjecanja,što će reći Obiteljski zakon koji se primjenjivao od 1. srpnja 1999. do 21. srpnja 2003. te prije njega Zakon o braku i porodičnim odnosima kojim je bilo propisano da imovina bračnih drugova predstavlja zajedničko vlasništvo, te da se kod utvrđivanja suvlasničkih dijelova udio bračnog druga u zajedničkoj imovini određuje prema njegovom doprinosu u stjecanju te imovine (članak 281. st. 1. i 2.),slijedom čega u konkretnom slučaju nije mjerodavan važeći Obiteljski zakon po kojem su bračni drugovi u jednakim dijelovima suvlasnici na bračnoj stečevini. Nažalost ne znam Ugovor niti naslov kako što je pisalo u vrijeme kad ga je dobio. Da li to mogu provjeriti i kako? u z.k.uredu Općinskog suda imate mogućnost provjeriti pravni temelj upisa prava vlasništva na konkretnom stanu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 5. prosinac 2015. Dijeli odgovoreno: 5. prosinac 2015. ...te da se kod utvrđivanja suvlasničkih dijelova udio bračnog druga u zajedničkoj imovini određuje prema njegovom doprinosu u stjecanju te imovine (članak 281. st. 1. i 2.)... Iako treba naglasiti i stavak drugi citiranog Zakona, koji veli - "U slučaju spora sud određuje koliki je bio doprinos bračnih drugova u stjecanju zajedničke imovine, pri čemu vodi računa ne samo o osobnom dohotku i zaradi svakog od bračnih drugova, nego i o pomoći jednog bračnog druga drugome, o radu u domaćinstvu i porodici, brizi oko odgoja i podizanja djece, kao i o svakom drugom obliku rada i suradnje u upravljanju, održavanju i povećanju zajedničke imovine." Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
danijel014 odgovoreno: 5. prosinac 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 5. prosinac 2015. hvala vam najljepša na odgovorima. Obzirom da mi je općinski sud dosta daleko od mjesta u kojem sada živim, može li se pisanim putem zatražiti pravni temelj upisa od nadležnog suda i što sve treba priložiti? još jednom najljepša hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bovu odgovoreno: 5. prosinac 2015. Dijeli odgovoreno: 5. prosinac 2015. hvala vam najljepša na odgovorima. Obzirom da mi je općinski sud dosta daleko od mjesta u kojem sada živim, može li se pisanim putem zatražiti pravni temelj upisa od nadležnog suda i što sve treba priložiti? još jednom najljepša hvala sudu poslati pismenu zamolbu za dostavom kopija ugovora (što košta pa vjerujem da morate osobno doći u sud). napišite da je stan stečen u braku. možete podnijeti i tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine. podnošenje tužbe upisat u vlasnički list. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
danijel014 odgovoreno: 6. prosinac 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 6. prosinac 2015. hvala vam najljepša svima na odgovorima i savjetima. srdačan pozdrav Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Matrix odgovoreno: 6. prosinac 2015. Dijeli odgovoreno: 6. prosinac 2015. Obzirom da mi je općinski sud dosta daleko od mjesta u kojem sada živim, u vašem je interesu da se aktivirate po tom pitanju. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.