Jump to content

Ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju


mikina33

Preporučene objave

Pozdrav svima.Imam ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju sa mamom. Sestra prijeti vrhovnim sudom ako joj mama ne ostavi pola kuce...za ne povjerovati ali govori joj da ce ju voziti po doktorima samo ako joj prepise pola kuce. U toj kuci sa mamom zivim ja sa svojom obitelji. Sestra ima svoj stan i nije udana. Mama je sva u strahu..Dali nam nekako moze pobiti taj ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sestra prijeti vrhovnim sudom ako joj mama ne ostavi pola kuce...

recite sestri da je do Vrhovnog suda nužno početi sa Općinskog,pa onda preko Županijskog suda.

ali govori joj da ce ju voziti po doktorima samo ako joj prepise pola kuce.

ako je to prijetnja,prijavite policiji,nek bar postoji pisani trag.

Dali nam nekako moze pobiti taj ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju?

dok je majka živa nemože ni pokušat,a vi što ugovorite sa majkom,to i izvršite,a o svemu po mogućnosti ostavljajte dokaze,kako bi u budućnosti se mogli suprostaviti sestrinom tužbenom zahtjevu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Kakva su prava supruge ako ja imam ugovor o dosmrtnom uzdržavanju sa roditeljima.Moj odvjetnik kaže nikakva ni sad niti nakon njihove smrti(kao da se drugačije tretira ugovor sa roditeljima kod utvrđivanja bračne stečevine) .Ja se jedini brinem oko njih i nisu zahtjevni.Sad čitam po internetu da ima svega kod razvoda i utvrđivanja bračne stečevine,malte ne dijeli se na pola dok z druge strane ona pomaže svoje i dobit če oporučno naslijedstvo na koje ja nemam pravo,ispada da je moje naše a njezino samo njezino???Kako se zaštititi ako je tako ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Predmet bračne stečevine može biti i vlasništvo na pokretninama i nekretninama koje su stečene na temelju ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. Naime, imovina koju dobije jedan bračni drug na temelju ugovora o doživotnom odnosno dosmrtnom uzdržavanju ulazi u bračnu stečevinu jer je stečena davanjem uzdržavanja primatelju uzdržavanja, dakle radom ili prihodima od rada bračnih drugova, bez obzira što je samo jedan od njih ugovorna strana takvog ugovora. No, kada bi se uzdržavanje sastojalo u isplati određenog novčanog iznosa primatelju uzdržavanja kojeg bi bračni drug – davatelj uzdržavanja plaćao iz vlastite imovine, imovina stečena na temelju takvog ugovora ne bi ulazila u bračnu stečevinu. „Imovina koju je jedan bračni drug stekao na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju ne predstavlja posebnu imovinu tog bračnog druga ako je ta imovina stečena za vrijeme trajanja bračne zajednice i ako su oba bračna druga prihvatila i izvršavala obveze iz ugovora o doživotnom uzdržavanju kojeg je sklopio jedan bračni drug.“ – Odluka Županijskog suda u Varaždinu, br. Gž-910/12-2, od 4. veljače 2013."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...
Citiraj

Moj odvjetnik kaže nikakva ni sad niti nakon njihove smrti(kao da se drugačije tretira ugovor sa roditeljima kod utvrđivanja bračne stečevine)

Pozdrav, molim Vas ako imate neka saznanja o ovom citiranom. Konkretno je li istina da se drugačije tretira ako su roditelji u pitanju? Isto tako je li tu jače nasljedno pravo ili pravo po ugovoru, ako se to može tako laički pitati, jer i po oporuci bih nasljedila isto kao i po ugovoru, u mom slučaju.

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja mama je odlučila mene malo zaštiti jer brat dosta nasilnički postupa i prema meni i prema njoj nakon očeve smrti, podjele imovine...pa smo sastavile ugovor o doživotnom uzdržavanju, gdje ja dohranjujem mamu, iako bih ja sve odradila i bez tog ugovora. Moja mama je za sad dobro i ne treba joj nikakva posebna njega ni skrb osim što se malo podružimo. Međutim s mojim suprugom su krenuli problemi i vjerojatno će završiti razlazom. Ja još nisam ništa od mame nasljedila ali ako se mojoj mami nešto desi prije rastave ima li moj suprug pravo išta tražiti po tom pitanju iako ni na koji način barem direktno ne učestvuje u nikakvoj skrbi za moju mamu. Mama je isto tako sastavila oporuku meni u korist tako da bih i po njoj isto naslijedila kao i po ugovoru. Nadam se da je ovo sad nešto jasnije napisano, hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija