deedee12 objavljeno: 10. siječanj 2016. Dijeli objavljeno: 10. siječanj 2016. Situacija je sljedeca: Zivjela sam sa bakom i on je bila moja zakonska skrbnica od 15god do 18, nakon cega sam otisla u Italiju. Nedavno sam se vratila u domovinu te nasla posao ovdje. Moje je mjesto prebivalsta vec 18 god isto, tj adresa gdje stanuje moja baka. Stan je njezin. Odkada sam dosla nije prestala sa omalovazavanjem, vrijedanjem, vikanjem. Jednu je vecer hodala po kuci i mlatila rukama, vicuci kujo jedna, kujo... Hoda za mnom te vice da sam lazljivica, da je lazem, da ce zvati sve koje zna i provjeravati informacije itd. Moj brat je zivio s njom za vrijeme dok sam ja bila Italiji, te je ona nedavno prepisala jedan stan na njega, nakon cega su se oni posvadali i od onda ne razgovaraju. Cisti primjer je jutro od 7:00 do 11:30 ona nije stala sa vrijedanjem i omalovazavanjem, ja sam izasla van, nakon sto sam pocistila kucu i vratila se poslije podne pa kao da nista nije bilo. Neko jutro, te pij kavu ovdje te ondje te simo te tamo te zasto si tu te zasto nisi tamo te ...... Ona ima 81 godinu, i uvijek je bila sama. Da nije bilo mog brata i mene koji smo je ispunjavali ljubavi koliko smo mogli i znali bila bi sama. E sada niti je u redu da ona bude sama u dvosobnome stanu (ja pocstim, odem do ducana, sama kuham, njenu penziju ne diram niti bi je ikada to pitala), niti ja imam trenutno gdje otici i od 3000 kn place tesko da mogu u podstanare. A ona je obecala stan dati meni, ali mi govori da ce me istjerati jer "lazem". Ona je zvala policiju jedanput i naravno stali su na moju stranu kada su se i sami uvjerili da s njom nesto nije u redu. Ja ne znam dali imam kakva prava, ne znam koliko cu dugo izdrzati ovakvo zlostavljanje (i sama imam problema sa zdravljem),te sam najverovatnije zbog nje izgubila posao, sada cekam da pocnem raditi na dr mjestu, htjela bih ili pozvati socijalnu srb da provjere dali je sve u redu s njom, ili bih podnijela prijavu policiji i digla tuzbu za vrijedanja, napade i nanosenje dusevne boli. Imam li ja kakva prava kao stanar i kao unuka? Isplati li se poduzimati ovakve mjere? Moze li ona mene samo tako izbaciti na ulicu, a ja nemam stalan posao? unaprijed hvala... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 10. siječanj 2016. Dijeli odgovoreno: 10. siječanj 2016. Zbog vrijeđanja policija će sama postupat po čl.4 http://www.zakon.hr/z/81/Zakon-o-zaštiti-od-nasilja-u-obitelji a što će baka poslije poduzet ne zna nitko. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
deedee12 odgovoreno: 11. siječanj 2016. Autor Dijeli odgovoreno: 11. siječanj 2016. Da spomenem i stavljanje lanca na ulazna vrata u 15:00 popodne, ne smiju se dizati roletne u mojoj sobi jer bi kisa mogla zaprljati prozore (operem ih ja, ali nije bitno), da moram sa sobom imati samo nuzno potrebnu odjecu. Jutros mi je rekla da sam prljava da i cigani nisu tako prljavi (jer sam jaja prije negli cu ih ispeci stavila na tanjur a nisam ih oprala). Ima toga ima, baka je uvelike prevrsila svoje ovlasti, imam osjecaj da me uopce ne poznaje, u nekim situacijama joj ponavljam da sam to ja njena unuka. Jos me jutros pita dali se ljutim na ovo sto ona govori, rekla sam iskreno da, na sto je ona poludila i vice "samo se ti ljuti ja cu uvijek reci istinu" . To je stan koji je ona obecala dati meni, sto je ja nisam trazila i danas nakon svega sam misljenja ako zeli pokloniti stan nekome drugome neka radi sto ju je volja, ipak je to njena volja (zakonski bi ja i moje brat bili nasljednici). Ona gleda tv i to samo serije tipa sudnica i ove ostale sto se vrte po tv-u o obiteljima, te se istjeravaju iz kuce, pa i sama po tome valjda djeluje. Opet, ne mogu pretpostavljati jer nisam strucnjak. I dok sam bila u Ity mi smo konstatno bile u kontaktu. Ovakvih problema nije bilo, ni blizu. Godinu dana je bila sama u stanu prije negoli sam ja dosla. Pricala mi je kako je prate neki ljudi, kako me htjela probuditi jer ju je strah bilo neku vecer, pa si je kupila kajiseve za koljena jer jedva hoda. Sto uciniti sa osobom od 81 godinu koja se ovako ponasa? I dalje je to moja baka i cijelokupna odluka o mom stanovanju ovdje smatram da je dobra i za nju a i za mene jer nemam kamo trenutno. Medutim, za dusevno i phisicko zdravlje ovo nije potrebno jer toliko ne mogu podnijeti, moram misliti i na posao i na svoj zivot, i prvo sto cu poduzeti je prijava policiji po clanku 4. Mozda netko ima slicnih problema ili se susretao sa slicnim problemima? Nepojmljivo mi je da ja kao unuka koja uredno obavlja obaveze oko stana moram trpiti zlostavljanje i ici na ulicu jer je eto to tako po njoj ispravno. ? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
deedee12 odgovoreno: 14. siječanj 2016. Autor Dijeli odgovoreno: 14. siječanj 2016. Bok svima, ishod situacije je sljedeci... Naime vika i dernjava se nastalja sa njene strane oko svega. Jedan lagani primjer je da ako jos jednom ostanem bez posla da cu naglavacke letiti iz stana (a ja najvjerovatnije zbog nje ostala bez posla). I da trebam sebi potraziti psihijatrijsku pomoc, na sto sam zbilja morala reagirati jer je ovo omalovazavanje, vrijedanje i maltletiranje prevrsilo svaku mjeru. Jer imam problem, lazljiva sam i drska i bezobrazna te zbog toga dobijam stalno otkaze itd itd..Mislim da njoj treba psihijatrijska pomoc, tako da cu je potraziti, sto sam joj i rekla te da ce biti obavjestena, a ona ni pet ni sest, nego da ce ona biti prisutna obavezno da nebi ja lagala psihijatra itd itd....Kriste dragi ako postojis, pomozi oko ovoga, jer ovo je uvelike prevrsilo svaku granicu i mjeru. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
felixx odgovoreno: 14. siječanj 2016. Dijeli odgovoreno: 14. siječanj 2016. Bok svima, ishod situacije je sljedeci...Naime vika i dernjava se nastalja sa njene strane oko svega. Jedan lagani primjer je da ako jos jednom ostanem bez posla da cu naglavacke letiti iz stana (a ja najvjerovatnije zbog nje ostala bez posla). Ovakve situacije su izuzetno teške za riješiti. Morate shvatiti da je baka vlasnik nekretnine, i dok je 'poslovno sposobna' može činiti sa svojom nekretninom što ju volja. I uskratiti vam stanovanje u njenom stanu. S druge strane, nikoga se ne može prisiliti na psihijatrijsko liječenje dok ne počne raditi vrlo ozbiljne gluposti ili dok nekoga ne napadne, ozlijedi, ili ozlijedi sebe, ... Mislim da njoj treba psihijatrijska pomoc, tako da cu je potraziti, sto sam joj i rekla te da ce biti obavjestena, a ona ni pet ni sest, nego da ce ona biti prisutna obavezno da nebi ja lagala psihijatra itd itd.... Pokušajte dogovoriti 'obiteljsku terapiju' kod psihijatra, i objasnite o čemu se radi. Neka baka dođe sa uvjerenjem da ona 'nadzire' vaš tretman... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
deedee12 odgovoreno: 14. siječanj 2016. Autor Dijeli odgovoreno: 14. siječanj 2016. Danas sam se javila psihijatrici, te se nalazim s njom sljedeci tjedan. Uz svu moju dobru volju, ovdje nema puno pomoci. Tek sam dobila drugi posao, i vec danas sam otisla na posao sva van sebe, opet..U potraznji sam neke sobice sa wc-om za neku pristojnu cijenu. Odvojiti cu koliko budem mogla ali barem cu imati bozji mir. Ovakvoj osobi nema pomoci jer se nitko ne zeli sa time baviti, ipak je ona sposobna placati racune i davati si inzulin. Hvala Bogu imam dovoljno godina, i pameti, i ovo mi ne treba. Otac mi je umro prije dvije godine a ona jos nije prestala pljuvati po njemu. Mog brata je optuzila da krade na poslu??? Vrlo vjerovatno su se moji roditelji i rastali zbog nje jer se stalno mjesa u sve. Moja dusa i srce su cisti. Pa kad joj bude tesko neka zove susjede. A prije negoli se budem selila iz stana svakako cu pozvati policiju jer ce me opet napasti verbalno ili jos gore lupiti ce me s necim i nece mi dati mira. Odkada sam dosla da ja smijem imati samo najnuznije potrebnu odjecu, pa tko mi je cizme donio i samo to je trajalo par dana za redom. Evo, sad me ceka u dnevnom boravku jer me maloprije pitala nesto a ja nisam odgovorila, pa ce me cekati da "razgovaramo". Ja ne izlazim iz sobe. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.