Jump to content

najam stana


limac

Preporučene objave

Molim za savjet. Stan smo unajmili, vlasnik je rekao da nema potrebe da mijenjamo bravu iako on ima ključ. Mi smo rekli u redu. No ipak smo se predomislili i ne osjećamo se ugodno kad znam da on ima ključ. Smijemo li promijeniti bravu te ga nakon toga samo obavijestiti o tome.Hvala na odgovoru unaprijed.

 

smiješ ali računaj na otkaz najma stana. dali ste potpisali ugovor? na koje vrijeme?

i ja sam sa išao sa povjerenje. nisam mjenjo bravu. bio sam otsutan cijeli dan i noć. nakon nekog vremena utvrdio sam da mi je nestalu novca iz stana. uzela je koliko je trebala. promijenio sam bravi i nakon tjedan dana je bili tražite drugi stan kad nema povjerenja.

 

ako nećeš mjenjati bravu ne drži novac i vrijedne stvari u stanu.

ako je ključ u bravi sa unutarnje strane sa vanjske strane nije/nebi trebalo biti moguće otključati vrata

 

Ažurirano

 

Najmodavac ima pravo kontrolirati kako se stan koristi.

Najmoprimac ne smije raditi preinake bez suglasnosti najmodavca.

 

u nazočnosti najmoprimca.

izmjena brave nije preinaka stana (staru bravu sačuva i vrati kad iseljava)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani limac, i bobo i bovu su u pravu, pa je moje skromno mišljenje da bi trebali upoznati najmodavca sa namjerom (a i ljudski je) pa čuti njegovo mišljenje nego ga dovesti pred svršen čin i izazvati nepotrebne nesuglasice.

 

Nijedan najmoprimac ne cuva stan kao svoj -sad cete vi mene napadati ali vidjela sam sve i jasno mi je da gazda stana mora imati rezervni kljuc u slucaju pozara, poplave i sl nepredvidjenih situacija i stete. U

koliko je doslo do kradje zasto ne zovete policiju i imate ujedno razlog da iselite iz stana tj prekinete ugovor?

-5 g moja mama iznajmljuje stan i najmoprimci prstom nisu mrdnuli-cekaju da se sve raspadne pa da odu na drugo mjesto, kao da su u hotelu-nema ih danima-nitko ih ne uznemirava i nikada ne dolazi bez najave ali sta npr kad nih nema danima i desi se neka poplava ili nesto slicno? Desavalo se isto tako da neki odu bez da vrate kljuc, morali smo ih zvati da donesu kljuc-to bi nonsalantno odradili kad bi im bilo usput-nedaj Boze da dodju ciljano radi toga, ostavljali ga na terasi u vrtu itd itd...Obicnu cijev od klime nisu znali staviti bez nas, frizider kad im ne radi zovu nas...nikad nista da bi ulozili-niti minimum i tako to ide dok se sve ne upropasti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Vidim da je tema stara, ali je također pitanje izmjene cilindra brave. Naime, ja bih to učinila samo dok sam odsutna dulje vrijeme te nakon toga vratila stari cilindar od kojeg vlasnik ima ključ. Jedan primjerak ključa ostavljam osobi od povjerenja koja živi kilometar od stana te koja će mi dolaziti provjeriti poštu i zaliti cvijeće. Ne pada mi napamet da ostavim ovaj cilindar, vlasnik zna da me neće biti i dam ruku u vatru da bi želio ući u stan.

Može, dapače, uložila sam u NJEGOV stan ohoho sukladno dogovoru, obojila zidove, izbacila smrdljive tapisone i stavila novi linoleum, počistila cijeli stan za ciganima (prema načinu života, ne narodnosti) koji su tu prije živjeli i pobjegli te ostavili hrpu duga, i još ima za čistiti. Sav namještaj u stanu osim sanitarija je moj, vlasnik to sve zna i sve je vidio više puta, može doći prema dogovoru (ugovor), ali da bi on dolazio dok mene nema - to je MOJ životni prostor, ja uživam tu nekretninu u NJEGOVOM vlasništvu i ne dolazi u obzir. Niti osoba od povjerenja mi ne dolazi bez najave, a ima ključ i dozvolu ulaska. 

I da, izmjena brave nije i ne može se smatrati preinakama u stanu, nije da rušim zidove i nije da neću vratiti cilindar po dolasku s putovanja ili najkasnije po izlasku iz stana. Ne razumijem zašto bi se to ikoga ticalo ili zašto bi dovodilo do "zle krvi".
Uostalom, ako i dođe do ikakvih problema u stanu, nepogoda i slično, vlasnik ima moj broj, ja ću nazvati gospođu koja može doći za 20 minuta i gotovo. To nije izgovor da se ne mijenja ključ. Uostalom i vlasnik stana može biti, npr. na moru, otkud znam.

A stvari su i meni nestajale, nestala mi je zlatna ogrlica koja je slučajno ostala doma dok su mi "osobe od povjerenja" vršile radove u prošloj kući, a ja bila na moru. Otad je sva vrijednost u banci u sefu ili na meni. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Gledam svoje stare postove, pa evo da se osvrnem na izmjenu brave za našeg odsustva. Dakle, nije nikoga bilo doma, prema najavi tri tjedna, ali smo ipak došli dva dana ranije. U međuvremenu sam, obzirom da sam tada vozila službene automobile, dobila na korištenje drugi auto. Najmoprimac je došao po svoju poštu u sandučić, ušao u stubište i došao do stana. Kucao je, čak je gurnuo ključ unutra- dakle, pokušao je ući, ali je moj ključ bio iznutra pa nije mogao.

Temeljem iskustva s prošlim najmodavcem koji mi je otključao vrata i ušao u kuću dok sam ja sjedila, da oprostite, na wc-u i ovog sada gdje mi najmodavac očito misleći da još nismo došli kući pokušava ući u stan - nema te sile da ne promijenim bravu ako me samo na jedan cijeli dan nema doma (pod time mislim na 24 sata).

I, između ostaloga, da pitam: obzirom da imam pse od kojih za jednog ne mogu garantirati da ne bi ugrizao nepozvanog gosta, ako se to dogodi, tko je odgovoran?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija