Jump to content

Povijesni izvadak čestice


Robilad Salel

Preporučene objave

Poštovani,

moj problem je sljedeći.

Kuća mi je napravljena bez potrebnih dozvola 1980. godine na dvije katastarske čestice, jedne sam ja vlasnik, druge Hrvatske Šume koje su se upisale kao vlasnik na drugu česticu. Ja posjedujem kopiju zemljišnoga posjeda iz 1918. godine gdje se vidi da su moj pradjed i još desetak susjeda vlasnici sporne čestice do 1941. godine. Zemlja nije nacionalizirana, nadležni katastar ima podatke od 1950. godine gdje je uknjižena bivša država. Budući da sam podnio zahtjev legalizaciju objekta , zanima me kako da riješim problem sa navedenom česticom.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

moj problem je sljedeći.

Kuća mi je napravljena bez potrebnih dozvola 1980. godine na dvije katastarske čestice, jedne sam ja vlasnik, druge Hrvatske Šume koje su se upisale kao vlasnik na drugu česticu. Ja posjedujem kopiju zemljišnoga posjeda iz 1918. godine gdje se vidi da su moj pradjed i još desetak susjeda vlasnici sporne čestice do 1941. godine. Zemlja nije nacionalizirana, nadležni katastar ima podatke od 1950. godine gdje je uknjižena bivša država.

A jeste li tražili povrat nacionaliziranog zemljišta?

 

Budući da sam podnio zahtjev legalizaciju objekta , zanima me kako da riješim problem sa navedenom česticom.

 

Vidite članke 152. - 155. :

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima - Zakon.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

jeste li zahjev za legalizaciju podnijeli prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama (ako jeste, po kojem, iz 2012 ili 2013)?

Sporna čestica je građevinska, poljoprivedna?

 

Što se tiće oduzetog zemjišta reformom, valjalo bi vam se raspitati u nadležnoj službi Ureda državne uprave zbog mogučeg zahtjeva za povrat ili naknadu oduzete imovine prema Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslovenske komunističke vladavine. Pomoć (savjet ili zastupanje) osobe pravne struke toplo preporučam.

 

Kakova je čestica, pitam i iz razloga što je moguće i ovakovo Rješenje

 

Poljoprivredno zemljište koje je oduzeto temeljem Zakona o provođenju agrarne reforme i kolonizacije na području Narodne Republike Hrvatske i dano na temelju istog zakona u vlasništvo agrarnim subjektima ne može se dati u vlasništvo ranijem vlasniku.

 

Kako je naprijed već rečeno, u predmetnom slučaju oduzete nekretnine tužiteljici kao prijašnjem vlasniku su Odlukom kotarske komisije za agrarnu reformu i kolonizaciju broj 470/1947 od 30. lipnja 1947. godine dodijeljene u vlasništvo agrarnim subjektima, s time da je u postupku utvrđeno da je imovina oduzeta tužiteljici u postupku provođenja agrarne reforme i kolonizacije, u vlasništvu nadjeljenika, odnosno trećih osoba, što proizlazi iz zemljišno knjižnog izvatka koji prileži spisu predmeta. Stoga su uprava tijela zaključila da je ovdje riječ o izuzetku od vraćanju u vlasništvo oduzete imovine, propisanog u članku 53. Zakona o naknadi, zbog već stečenih prava trećih osoba, u kojem slučaju prijašnji vlasnik ostvaruje pravo na naknadu u vrijednosnim obveznicama Republike Hrvatske, s time da se visina naknade utvrđuje prema mjerilima iz članka 59. Zakona o naknadi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

hvala Vam na odgovoru.

Zahtjev za legalizaciju sam podnio prema zakonu iz 2013 godine, čestica je u građevinskoj zoni,kuća je napravljena 1980 na navedenoj čestici i na još jednoj koja je u mom vlasništvu, moji nikad nisu dobili nikakvu obavijest o agrarnoj reformi. Zemljišne knjige su zapaljene 1944. Na navedenoj čestici (13416 m2) 1941 godine nalazi se deset osoba, moji su mislili da su vlasnici (6/64) sve do 1996 kad je bila obnova, pa smo saznali da su vlasnik u cijelosti Hrvatske Šume.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

obzirom da Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ne rješava imovinsko pravne odnose, otvara se mogućnost da se navedeni objekt legalizira. Po sadašnjem Zakonu legalizacija nije moguća samo kada je pokrenut sudski postupak (npr. da su Hrvatske šume ustali tužbom)

Unatoč činjenici da bi se objekt mogao legalizirati to ne znači da ste vi automatski stekli vlasništvo nad dijelom sporne čestice. Štoviše Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, (spomenuo poštovani Felixx u postu 2) kada se gradi na tuđoj čestici mimo znanja i volje vlasnika čestice, vlasništvo dijela zgrade na čestici pripada vlasniku čestice. Naravno Zakon predviđa nekoliko ishoda obzirom i na to kako je do tog građenja došlo, da zahtjevaju vraćanje u prethodno stanje, da im se isplati dio njihovog zemljišta po tržišnoj cijeni i dr.

 

Zbog toga sam vam i spomenuo podnošenje Zahtjeva za povrat ili nadoknadu kao sredstvo za daljnji odnos sa HŠ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija