Jump to content

Naplaćivanje taksi od strane sportskog saveza, legalno ili ne ?


Bojan Horvat

Preporučene objave

Pozdrav svima

Imam pitanje i ne znam kako postupiti i koje pravne korake poduzeti.

Nedavno je Hrvatski biciklistički savez donio Pravilnik o rekreativnim sportskim događanjima ( http://www.hbs.hr/wp-content/uploads/2015/09/Pravilnik-za-rekreativna-biciklisticka-dogadjanja-12.10.2015.pdf )

Sporna točka je plaćanje taksi ovisno o broju natjecatelja koji naravno pada na organizatora.

E sada, kako sam u klubu koji organizira takva natjecanja, radi se o rekreativnim utrkama od čega niti ja osobno, niti itko iz kluba kao niti klub sam nema nikakve koristi osim promocije i naravno ove takse vidim kao najobičniji harač, da bi netko pio i žderao na naš račun.

Kako naš klub nije član HBS-a nama ne mogu ništa, ali mogu kazniti licencirane vozače (suspenzija, novača kazna, i sl.) koji dođu na utrku koju nismo prijavili. Takvih je možda oko 30 % koji dođu na utrke jer je sve zamišljeno kao druženje i zabava, a rezultat je u drugom planu.

Mene zanima koji su mogući pravni koraci radi rušenja ovog pravilnika (naravno ako je to uopće moguće) osim klasičnog bojkota čime bi se HBS natjerao na povlačenje istoga ? Da li je uopće legalno da HBS naplaćuje takse za tako nešto jer koliko sam uspio pronaći niti jedan drugi savez ne radi takve stvari ?

Zahvaljujem se na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Mene zanima koji su mogući pravni koraci radi rušenja ovog pravilnika (naravno ako je to uopće moguće)

 

Moguće je ako se kosi sa načelima i elementima sustava prema kojima se Pravilnik poziva sukladno Zakonu o sportu. Dakle, za početak zatražite očitovanje HOO.

 

 

jer je sve zamišljeno kao druženje i zabava, a rezultat je u drugom planu.

 

A do tada, organizirajte (ionako po ovome što ste napisali ima sve odlike biciklijade), biciklijadu. Tu nemate nikakovih ograničenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

> mogu kazniti licencirane vozače ... oko 30 %

Natjecatelj s licencom HBS-a koji nastupi na rekreativnom natjecanju koje nije prijavljeno HBS-u kaznit će se po pravilima UCI-ja (članci 1.2.019 - 1.2.021 UCI Pravilnika): predviđena kazna je jednomjesečna suspenzija i novčana kazna u iznosu od 50 do 100 CHF.

Koja je to šema UCI-ja! Ima toga i u drugim zemljama, BiH...

 

 

Jedno mišljenje (=radi se o pohlepi):

"... if a rider raced a non-UCI event, then they might have their license revoked. This clearly does not promote racing as a whole, and is greedy on the part of UCI."

 

Još jedno (trkači trebaju odlučiti):

"Racers will need to decide which direction to take their racing career, either sticking with sanctioned races or forgoing the UCI entirely and racing in the numerous unsanctioned alternatives"

 

Osim bojkota i peticija (pr.), možda možete tražiti objašnjenje za iznimke iz 1.2.019 (2)

McQuaid's letter also offered possible exemptions, which he said generally concern events that are occasional and are most often organized by people or entities that "do not belong to the world of organized sport." (link)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mene zanima koji su mogući pravni koraci radi rušenja ovog pravilnika (naravno ako je to uopće moguće) osim klasičnog bojkota čime bi se HBS natjerao na povlačenje istoga ? Da li je uopće legalno da HBS naplaćuje takse za tako nešto jer koliko sam uspio pronaći niti jedan drugi savez ne radi takve stvari ?

 

 

Zašto da se upuštate u isprazno pravno natezanje oko toga je li to 'po zakonu'? Pa da vam gomilica državnih činovnika i uhljeba koje za to uopće nije briga odgovara da 'oni nisu nadležni'?

Udarite upravo na ono što ih motivira - dobivanje novca.

 

Svrha postojanja raznih sportskih saveza nije žderanje profesionalnih kadrova na raznim 'eventima' i profesionalizacija sporta, nego upravo promocija amaterskog i rekreativnog sporta.

Umjesto da klubovi moraju savezu plaćati taksu za biciklijade, trebao bi savez sufinancirati takve događaje.

 

Umjesto da pravnim putem poništavate besmisleni pravilnik, okrenite pilu.

Kontaktirajte druge klubove i pokrenite svojevrsno otvoreno pismo, koje ćete poslati svim gradovima, općinama, županijskim odborima za sport, ministarstvu sporta, ...

Ukažite upravo na ovo što sam gore napisao - da svrha saveza nije ubiranje parafiskalnog nameta od klubova na rekreativnim biciklijadama. Pozovite gradove i općine da uskrate financijsku potporu HBS-u , i da izravno financiraju klubove i same rekreativne biciklijade.

 

Zajedničkim pismom obratite se i medijima, naročito onima koji prate sport. Pa neka se njihovi čelnici onda pravdaju ili ispričavaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kotizaciju ne naplaćujete?Suca isto tako ne plaćate?

Suce nemamo, donese se pravilnik prije samog natjecanja što se smije a što ne i riješeno.

Kotizaciju naplaćujemo, ali čisto simbolično (30 kn), da se pokrije trošak mjerenja vremena, hrane i pića za svih nakon trke. Cilj da se završi oko nule.

Hvala svima na odgovorima, poslati ću mail na ostale adrese, dignuti ću buku kod drugih klubova i po novinama (nije mi prvi put), pa ćemo vidjeti šta će od svega biti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija