Jump to content

Licenciranje računalnog programa


Veky2

Preporučene objave

Za poslodavca X sam izrađivao računalni program, kao dio obaveza iz ugovora o radu. Usmeni dogovor je bio da će taj program biti javno dostupan pod nekom open source licencom. Smatrao sam da to ne treba nigdje napisati jer sam mislio da X kao moj poslodavac samo može koristiti program (što mi je sasvim ok), ne i upravljati njegovom daljom distribucijom.

 

U međuvremenu više nisam zaposlen kod X (našao sam drugi posao), ali program još uvijek nije završen i povremeno radim volonterski na njegovoj daljoj izradi. No saznao sam da X razmišlja o zatvaranju koda i odustajanju od open source distribucije. Koliko sam shvatio, X to može napraviti, jer su računalni programi specijalno izdvojeni u zakonu o autorskim pravima i pripadaju Xu da s njima radi što želi.

 

Međutim, ja imam još jednu kartu u rukavu, a to je da mogu odbiti dalju suradnju na razvoju programa. [To mi se ne sviđa jer doista želim da program jednog dana bude gotov a ne mogu ga napraviti sam, ali kao blef može upaliti.] Ono što želim pitati je, kako sastaviti (i može li se) dokument kojim se X obvezuje da će program na kojem radim biti dostupan pod nekom open source licencom? Također, mogu li bar za dio programa koji je nastao otkad više nisam zaposlen kod X zabraniti njegovo licenciranje pod zatvorenom licencom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor sa X je trebao biti u pisanom obliku. Usmeni dogovor uz prisustvo svjedoka ne znači puno - ako npr. svjedok treba posao, moguće je da će biti na strani poslodavca...

 

 

Ako poslodavac ima namjeru promijeniti licencu, a to vam ne odgovara, prestanite raditi na programu. Počnite sličan novi projekt, stavite neku modernu open-source licencu, nađite suradnike-entuzijaste, postavite na github ili neki drugi version-control.

Rewrite može donijeti bolju organizaciju, a vjerojatno ćete moći koristite i dijelove starog programa...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, stvari nisu tako jednostavne. Suradnici-entuzijasti nisu te sreće kao ja, njima Xova plaća ipak znači više od idealizma open sourcea. Sumnjam da bih ih uspio odvući.

 

Ono što bih ja htio je, pod prijetnjom prestanka rada na programu, natjerati X da stavi na papir ono što je dosad bilo samo usmeno dogovoreno. Samo je pitanje mogu li to - ako zakon doista smatra Xa isključivim vlasnikom programa, X vjerojatno može argumentirati da po pitanju svojeg vlasništva može raditi što hoće, pa i promijeniti mišljenje - dakle da ugovor nema pravnu snagu.

 

Ali zadnja Vaša rečenica daje neku nadu... na osnovu čega bih mogao koristiti dijelove starog programa? Očito zakon ipak u nekoj mjeri priznaje da sam ja autor većine tog koda, iako je nastao u radnom odnosu u kojem više nisam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija