Jump to content

Ne plaćanje alimentacije


Paula29

Preporučene objave

Poštovani, molim pomoc!

Dakle suprug koji ima kcer iz prvog braka nije redovito plaćao alimentaciju vec bi djetetu kupovao sta bi mogao i majci na ruke davao iznose od 500kn i prijavila ga je i bili su na sudu i donesena mu je presuda da plati zaostatke ili 3g zatvora ali on nema odakle platiti trosak te nazalost ce morati u zatvor, nigdje ne radi i nema primanja. Moj vapaj za pomoc je taj da i mi imamo bebu koja nazalost nece imati oca,kao i njegova kcer iz prvog braka uz sebe vec u zatvoru. Molim savjet kako da djeca ipak imaju oca na slobodi?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle suprug koji ima kcer iz prvog braka nije redovito plaćao alimentaciju vec bi djetetu kupovao sta bi mogao i majci na ruke davao iznose od 500kn i prijavila ga je i bili su na sudu i donesena mu je presuda da plati zaostatke ili 3g zatvora ali on nema odakle platiti trosak te nazalost ce morati u zatvor, nigdje ne radi i nema primanja.

 

 

Ovo su nažalost dva problema (uz mnoge druge) na koje će Vlada morati naći odgovor ako želi imati imalo smislenu demografsku politiku.

 

Prvi problem su očevi koji zbog nezaposlenosti (da budem jasan - NE oni koji izbjegavaju posao) ne mogu izvršavati obavezu alimentacije. Gomilati takvim očevima dug i trpati ih u zatvor da nakon svega imaju samo još veći dug - kakvog to ima smisla?

 

To je samo signal mnogim mladim muškarcima da ne planiraju ni brak ni djecu.

 

Drugi problem je da se kao izvršavanje alimentacije priznaje isključivo jasno ispisana ili označena uplata 'za alimentaciju', a sve drugo je 'dar'.

Prvo što se mora zamjeriti svima u sustavu da nitko nikad ocu (namjerno?) to jasno ne kaže. Nego se majke potiče da u sudskim postupcima utužuju čak i za iznose koje su očevi dali, ali za to nemaju dokaza.

 

Za ovo vam nema pravnog odgovora, ali možete uputiti dopis novoj ministrici socijalne politike i mladih sa apelom da se tu nešto promijeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa jel dobio presudu da plati ili ide u zatvor? Neka se zaposli cim prije, pocne redovito placati dosudjenu alimentaciju + lagano otplacivati zaostali dug i moze osobno ici traziti od suda odgodu ili stavljanje presude van snage a moze to navesti i u zalbi ako presuda vec nije pravomocna. Ne znam samo sta je cekao dosad ako je radno sposoban, da je bar nesto uplacivao od pocetka krivicnog gonjenja do ovog ne bi ni doslo....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Presuda je takva da ima rok godinu dana da plati zaostatke, a slijedeću alimentaciju obavezno mora platiti u iznosu od 1500 kn a nigdje ne radi. Ako ne bude uplaćivao alimentaciju redovito odlazi u zatvor. Znate li možda ako bi uplaćivao koliko moze cca 700 kn dali bi bio problem? I koliko iznosi alimentacija za dijete od 7g za nezaposlenu osobu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi stalno ponavljate da nigdje ne radi, pa neka se zaposli onda, posla uvijek ima za onog tko hoce raditi. Od cega ce prehranjivati i vase dijete ako nigdje ne radi i ne misli se zaposliti? Ova alimentacija od 1500 kn mu je sudski odredjena prilikom razvoda i ako zeli smanjenje tog iznosa mora podnijeti tuzbu sa zahtjevom za smanjenje. Ne znam da li ce ako uplati 700 kn izbjeci zatvor, to bi u ponedjeljak trebao osobno ici pitati suca koji je donio ovu presudu.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, molim pomoc!

Dakle suprug koji ima kcer iz prvog braka nije redovito plaćao alimentaciju vec bi djetetu kupovao sta bi mogao i majci na ruke davao iznose od 500kn

 

sve što je kupio djetetu je dar a ne alimentacija koju je dužan plaćati po sudskoj odluci.

davanje novca bivšoj je dar za nju ili djete ako nije traži potpisivanje potvrde da je dao alimentaciju (ili dio). nije plaćao alimentaciju (nema dokaza) i zato je prijavljen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prilikom razvoda braka prije cca 3 g, tako mi je suprug rekao. I na ruke bi sad trebao i dati dugovanje u iznosu 20 i nesto tisuća kn.

 

Ažurirano

 

Puno toga mi je nejasno ali ok nadam se da mi suprug govori istinu. Jer čitajući po i internetu svagdje pise da se alimentacija uplaćuje na racun ali ok... I ne kuzim zar je stvarno moguće da prije bilo kakvog upozorenja ne plaćanja alimentacije je moguće da se odmah na prvu ide na državni sud?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Molim vas za savjet hitno.. Supruga su mi jucer otpeljali u istrazni zatvor i ne zna se koliko ce biti.. Kad sam zvala sutkinju rekla mi je da je zbog izbjegavanja javljanja drzavnog odvjetništva u istraznog zatvoru Al nitko nije slao nikakve pozive niti nisu zvali.. Ima bivsu zenu i dvoje djece oko alimentacije se nisu nista dogovorili niti je dobivao pozive za sud.. Samnom sad ima 3djece svi su jos mali a najmanji ima tek 3mj..i to je pretesko za nas.. Dal se moze ic u istrazni zatvor mozda ako dobije kaznu sta je vozio u alkholnom stanju i dobio je obavezni prekršajni nalog koju kaznu mora platiti od 1400kn u roku od 8 dana Al nije bio financijski omogucen tu kaznu platiti... Dal moze neki savjet hitnoo.. Hwalaa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet, državno odvjetništvo ne postupa po obaveznim prekršajnim nalozima u prometu, tako da to možeš prekrižiti.

Postupaju po kaznenim djelima, a moguće je da je vezano za promet, iako malo vjerojatno.

Istražni zatvor je ograničen onim za što ga tuže, ali ako ne znamo za što ga tuže, ne možemo znati niti koji su rokovi. Može biti par dana, ali i više mjeseci...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima bivsu izvanbracnu curu i dvoje djece Al se oko alimentacije jos nisu dogovorili niti je dobivao ikakve pozive.. Mi sad imamo troje djece s tim da i ja imam dvoje izvanbracno i ovaj isto mi nista ne placa za djecu a isto sam tuzila i nista od toga.. Suprug je prihvatio djecu ko da su njegovi.. 3 dijete je njegovo ima samo 3mj a sad moraju odrastati bez ocaa.. 😥😢😢 Dal ima kakve mogućnosti da ga puste na uvjetu.. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Ivica.sambolec@gmail.com je napisao:

.. Kad sam zvala sutkinju rekla mi je da je zbog izbjegavanja javljanja drzavnog odvjetništva u istraznog zatvoru Al nitko nije slao nikakve pozive niti nisu zvali.. 

Mislim da su ga ipak zvali ako mu je određen istražni zatvor zbog izbjegavanja javljanja ODO-u

, Ivica.sambolec@gmail.com je napisao:

...Ima bivsu izvanbracnu curu i dvoje djece Al se oko alimentacije jos nisu dogovorili niti je dobivao ikakve pozive.. 

I u ovo čisto sumnjam, jer postoji mogućnost da ga bivša izvanbračna partnerica prijavila za KD nepoštivanje sudske odluke, tj. izbjegavanje plaćanja uzdržavanja...

No, postoji i solucija da se radi o počinjenju nekog drugog (težeg) KD-a za kojeg Vi neznate...

Uglavnom, radi se o KD ne o prekršaju, kako je to naveo i poštovani drot13, jer ODO ne postupa po prekršaju, već po KD-u...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija