Jump to content

Podjela kuce sa polubracom

Preporučene objave

objavljeno:

Situacija je sljedeca:

Moj otac je sa svojom prvom zenom sagradio kucu. On i zena su imali dvojicu sinova. Nakon toga je ona preminula i otac se ponovno ozenio sa mojom majkom sa kojom ima jedno dijete (mene).

Nakon smrti prve zene kuca se nije dijelila.

Trenutno svi zivimo u toj kuci: otac, moja majka, polubraca i ja.

Naime, mene moj dio u toj kuci i ne zanima jer se uskoro udajem ali moja majka ima problema sa jednim polubratom koji prijeti da on ima pravo na polovicu kuce na osnovi svoje preminule majke i da ce moju majku istjerati iz kuce ako otac umre prvi.

Dakle, moje pitanje je kako se kuca dijeli ako otac umre prvi i ne napravi oporuku? Kakva prava ima moja majka koja sa njim zivi vec 25 godina?

odgovoreno:
moje pitanje je kako se kuca dijeli ako otac umre prvi i ne napravi oporuku?

u tom slučaju sva djeca i supruga nasljeđuju na jednake dijelove,s tim što djeca iz prvog braka imaju mogućnost zahtijevati izdvajanje iz ostavine majčinog dijela zajedničke imovine ili bračne stečevine,ovisno o zakonu koji je bio na snazi u vrijeme stjecanja konkretne imovine.

odgovoreno:
sto tocno znaci "izdvajanje iz ostavine majcinog dijela"?

znači da se takva imovina neubraja u ostavinsku masu iza umrle osobe povodom čije smrti se provodi ostavinski postupak.

U pogledu sastava ostavine valja reći da se ostavina sastoji od svega što je bilo ostaviteljevo u trenutku njegove smrti, osim onoga što se ne može naslijediti zbog svoje pravne naravi ili po zakonu. No,nije ostavina ono što je tuđi udio u zajedničkoj imovini ili što netko u trenutku ostaviteljeve smrti stekne na posebnom pravnom temelju.Dakle, da bi neka stvar, pravo, obveza ili drugi pravni entitet bio u sastavu imovine mora:

1. pripadati ostavitelju u trenutku njegove smrti

2. biti nasljediv

3. biti slobodan za nasljeđivanje.

Ako je sastav ostavine između stranaka sporan, javni bilježnik uputit će stranke u parnicu, u skladu sa člankom 223. i 224.Zakona o nasljeđivanju.

Odluka o tome što čini bračnu stečevinu, a time i pripadajući dio bračnog druga(ili njegovih nasljednika) koji je nadživio ostavitelja, ovisi o tome u kojem vremenskom razdoblju je trajala ta zajednica. Naime, valja istaknuti na odredbe bivšeg Zakona o braku i porodičnim odnosima koji se primjenjuje na imovinske odnose bračnih drugova sve do 1. srpnja 1999., kada je počeo važiti Obiteljski zakon(NN 162/98), s obzirom na različito uređenje instituta bračne stečevine.Prema odredbama Zakona o braku i porodičnim odnosima određeno je da je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe od te imovine, njihova zajednička imovina, u kojoj se suvlasnički udio svakog bračnog druga određuje prema njegovom doprinosu u stjecanju te imovine. Tek od 1. srpnja 1999. bračna stečevina određuje se tako da su bračni drugoviu jednakim dijelovima suvlasnici u braku stečene imovine.

odgovoreno:

Nakon smrti prve zene kuca se nije dijelila.

Je li nakon smrti prve žene bila ostavinska rasprava?

Ovo je jako važno.

Trenutno svi zivimo u toj kuci: otac, moja majka, polubraca i ja.

Naime, mene moj dio u toj kuci i ne zanima jer se uskoro udajem ali moja majka ima problema sa jednim polubratom koji prijeti da on ima pravo na polovicu kuce na osnovi svoje preminule majke i da ce moju majku istjerati iz kuce ako otac umre prvi.

Dakle, moje pitanje je kako se kuca dijeli ako otac umre prvi i ne napravi oporuku?

Kakva prava ima moja majka koja sa njim zivi vec 25 godina?

Osim o tome je li iza prve žene bila ostavinska, podjela kuće ovisi i o mnogo drugih faktora.

Vaša majka i otac vrlo vjerojatno su u kuću ulagali, možda i dograđivali... Takva ulaganja su bračna stečevina, i vaša majka ima pravo na povrat uloženog.

U najgoroj opciji (po vašu majku) pretpostavimo da iza prve žene nije bila ostavinska, da se kuća definira kao bračna stečevina pola-pola (iako bi po tadašnjem zakonu moglo i drugačije) i da vaša majka nije ništa uložila u kuću u ovih 25 godina.

U tom slučaju, sinovi bi mogli tražiti izdvajanje majčine polovine (svoje majke) kao bračne stečevine, pa bi oni bili prije ostavine iza oca vlasnici po 1/6, a otac 4/6.

Po smrti oca vas četvero bi naslijedilo svatko po 1/4 očevog djela, ili 1/6 kuće.

Vi i majka bili biste tada zajedno vlasnice ukupno 1/3 kuće.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija