Jump to content

Nasljeđivanje nužnog dijela


sanjinv

Preporučene objave

Unaprijed se ispričavam na ponešto "nespretnom" upitu... Zanima me imam li kao jedini nasljednik pravo potraživati nužni dio vrijednosti nekretnine koji je bio uskraćen mojoj pokojnoj majci? Za života nije pokrenula postupak stjecanja prava na nužni dio vrijednosti obiteljske kuće koju je njezina majka prodala te kupoprodajni iznos u cijelosti darovala drugom djetetu. Budući da imam dokaze da osoba koja je stekla navedenu imovinsku korist raspolaže značajnim novčanim sredstvima - imam li izgleda izboriti se za naknadu sudski putem?

 

Unaprijed hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da posložimo situaciju:

-vaša baka je umrla

-za svog života je prodala određenu nekretninu i stečeni novac darovala jednom djetetu.

Pitanje:

Kad je baka umrla,dali je proveden ostavinski postupak iza njene smrti,dali je vaša majka bila stranka u istom ostavinskom postupku(ako je bio uopće)i dali je pri tome naslijedila nekakvu imovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru - da, ostavinski postupak je proveden, naslijedila je obiteljsku grobnicu... Bilo je troje zakonskih nasljednika, dakle nužni dijelovi za majku i ujaka (njih dvoje su ostali "kratkih rukava") bile bi šestine vrijednosti bakine imovine, je li tako?

 

nasljedila je obvezu plaćanja grobne naknade ?

onoga ko je u grobnici ne može tek tako izmjestiti da bi prodala grobnicu.

o kakim se nužnim djelovima radi kad je postojala samo obiteljska grobnica ?

baka nije bila vlasnik kuće (prodala je). šta je sa novcem radila? u trenutku smrti osim grobnice nije posjedovala ništa.

 

dvoje nasljednika se odreklo nasljedstva grobnice. odreklo se obveza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno. Zanima me mogu li kao majčin nasljednik potraživati dio koji joj je trebao pripasti kada je kuća prodana (bez obzira na to što ona sama takvo pitanje nikad nije pravno pokrenula)?

 

nasljedila je svu imovinu koju je ostaviteljica imala u trenutku smrti. šta bio tražio ? (kad bi zakonski imao tu mogućnost)

 

prodane kuće i darovanog novca nema. za novac trebaju dokazi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gotovo je,kraj priče,G-man je dao osnovu za takvu tvrdnju,a uz to valja dodati da učinak pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju veže sudionike ostavinskog postupka po pitanju isticanja daljnjih nasljedno-pravnih zahtjeva,glede čega bi isto rješenje u odnosu na svaki takav zahtjev kroz parnicu imalo pravni značaj presuđene stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija