Jump to content

Pravo na nuži dio


ladyBimba

Preporučene objave

Prije 2godine preminula mi je supruga s kojom sam bio u braku 20god.Imamo dvoje djece a brak je sklopljen po državnim i crkvenim tijelom.Nedavno je umrao otac moje preminule supruge koji je nakratko iza smrti svoje kćerke tj.moje supruge svu pokretnu i nepokretnu imovinu prebacio na sina.Zanima me dali moja djeca imaju pravo na majčin dio i dali to važi danom smrti preminule u onom momentu što je bilo vlasništvu njenog oca a bilo je sve ili na dan smrti njenog oca.Ostavinska rasprava još nije provedena i što biste mi mogli savjetovati po tom pitanju.Unaprjed Hvala ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate definirati ovo "prebacio na sina" - jel se tu radi o darovanju ili možda doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju? Ostatak odgovora vrijedi u slučaju darovanja, jer doživotno/dosmrtno uzdržavanje isključuje nasljedno pravo u cijelosti, uključujući i pravo na nužni dio.

 

Po načelu reprezentacije, vaša djeca stupaju na mjesto vaše supruge i sukladno čl. 69. st. 1. Zakona o nasljeđivanju, moći će potraživati nužni dio, koji iznosi 1/2 zakonskog dijela. Obzirom je djed imao kćerku (vašu suprugu) i sina (suprugina brata), a pretpostavljam da baka više nije živa niti ima druge djece, vaša djeca imala bi pravo na 1/4 ostavine.

 

No, ovdje valja istaknuti kako pravo na nužni dio postoji samo i isključivo ako nužni nasljednik nije za života ostavitelja odnosno ostatka imovine ostavine namiren u visini svoga nužnog dijela. Stoga, ako je vaša supruga darovanjem od svog oca bila namirena u visini 1/4 cijele ostavine, ili ako bi vaša djeca iz ostatka imovine ostavine (ako je uopće ima) dobila istu takvu vrijednost - tada nužni dio nije povrijeđen. U suprotnom jeste i treba tražiti uračunavanje učinjena darovanja sinu radi izračuna visine nužnog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija