Jump to content

Podjela imovine nakon razvoda/ unesen dio imovine u zajednicu

Preporučene objave

objavljeno:

Pozdrav,

Imam jedno pitanje. Naime, Ugovorom o poklonu otac mi je poklonio odredjenu imovinu (posjedujem Ugovor o poklonu). Tu imovinu sam prodao (posjedujem ugovor o prodaji) dok sam u braku i novac koji sam dobio sa suprugom (koja je posjedovala manji stan u kojem smo zivjeli i koji je prodala), kupili smo veci stan (odnos je bio 50%-50% ulozenih sredstava). Ja osim toga ne posjedujem nista vise, roditelji mi zive u svom stanu. Imamo jedno maloljetno dijete.

Posto mi je brak vec duze vremena u krizi, i ukoliko dodje do razvoda, da li ja u ovom slucaju mogu da izgubim i dio prava na zajednicki stan tj. sve sto sam ulozio, znajuci da sudovi presudjuju najcesce u korist majke i djeteta (da ne obrazlazem nase probleme sada).

Hvala

odgovoreno:

Razvod i odluka s kojim roditeljem ce dijete zivjeti je jedno a imovina drugo. Ne gubite pravo na vasu polovicu stana.....U slucaju da vi odete iz stana a ona i dijete ( ako sud presudi da zivi s njom ) ostanu u stanu imate pravo traziti da vam placa najam za vasu polovicu stana....

odgovoreno:

Posto mi je brak vec duze vremena u krizi, i ukoliko dodje do razvoda, da li ja u ovom slucaju mogu da izgubim i dio prava na zajednicki stan tj. sve sto sam ulozio, znajuci da sudovi presudjuju najcesce u korist majke i djeteta (da ne obrazlazem nase probleme sada).

Ne možete izgubiti vlasništvo ako imate dokaz o ulagaju, ali možete izgubiti pravo na korištenje stana na neodređeno vrijeme.

pročitajte PP

odgovoreno:

Dokaze posjedujem, kao prvo Ugovor o poklonu pa nakon toga Ugovor o prodaji nekretnine. Supruga je naslijedila stan od oca dok smo bili u braku, pa isti prodala.

Hvala na odgovorima

odgovoreno:
Pozdrav,

Imam jedno pitanje. Naime, Ugovorom o poklonu otac mi je poklonio odredjenu imovinu (posjedujem Ugovor o poklonu).

Hvala

imovina stečen darovanjem je osobna imovina kao i novac dobiven prodajom te imovine.

novcem koji je osobna imovina kupili ste dio stana(50%) koji je takođe vaša osobna imovina.

supruga posjeduje 50% stana koji je njena osobna imovina.

osobna imovina se ne djeli kao bračna stečevina (ono što je kupljeno novcem zarađenim u braku za vrijeme zajedničkog života).

ali možete tražiti razvrgnuće suvlasništva ako neide dogovorna prodaja i podjela novca.

svoj dio stana možeš darovati djetetu (što bi trebalo uticati na visinu alimentacije.

možeš tražiti da ti se plaća najam za tvoj dio stana.

odgovoreno:

svoj dio stana možeš darovati djetetu (što bi trebalo uticati na visinu alimentacije.

Možda nekad i utiče. Ali ima slučajeva da su očevi tako darovali nekretninu djetetu, nakon par godina oboljeli, dobili otkaz, nisu mogli plaćati alimentaciju i na kraju završili na par mjeseci u pritvoru.

U stvari, prisjećam se da je jedan takav otac pred nekoliko godina ovdje tražio savjet, čak je bio i u nekoj tv reportaži, i svejedno je odslužio nekoliko mjeseci.

možeš tražiti da ti se plaća najam za tvoj dio stana.

Mnogo korisnija opcija koja će prije (mnogo vjerojatnije, ali ne i sigurno) polučiti korektan odnos i poštovanje druge strane .

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija