Jump to content

Volontiranje u zdravstvu i rad na puno radno vrijeme privatno


msheevas

Preporučene objave

Evo da se nadovežem, budući da još nema odgovora, a bila bih zahvalna ukoliko bi mi netko mogao detaljnije pojasniti.

 

Završila sam srednju medicinsku prije 13 godina, stručni staž nisam odradila jer sam odmah nakon srednje upisala višu zdravstvenu (sanitarno inženjerstvo), a nakon toga i visoku. Stekla sam licencu za VŠS i za VSS na osnovu radnog iskustva:

 

Pravilnik o dopunama Pravilnika o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika (NN 14/2013)

Članak 6.

Zdravstveni radnici u djelatnosti sanitarnog inženjerstva koji na dan stupanja na snagu ovoga Pravilnika imaju više od godinu dana radnoga iskustva na poslovima sanitarnog inženjerstva oslobađaju se obavljanja pripravničkog staža i polaganja stručnog ispita.

 

U međuvremenu sam završila na burzi i posao u struci mi je nemoguće pronaći. Budući da imam završenu srednju medicinsku, odlučila sam se za stažiranje u svrhu što lakšeg zaposlenja (za rad takav rad mi treba licenca i općepoznato je da u Hrvarskoj vlada deficit sestara i da je to zanimanje jako traženo, što ovdje što vani). No burza mi staž ne želi odobriti jer oni stručno osposobljavanju samo u najvišem stupnju obrazovanja, u tom slučaju meni sestrinstvo nije najviši već niži stupanj obrazovanja. S tim da mi burza nije niti financirala osposobljavanje u najvišem stupnju jer sam ga stekla na osnovu radnog iskustva.

Obilazila sam i bolnice i došla do informacije da kod njih više ne mogu volontirati ali da mogu odraditi stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa ukoliko nađem poslodavca privatne zdravstvene struke koji bi mi plaćao doprinose i poslao me na obavljanje pripravničkog staža u državnu bolnicu.

 

Pravilnik o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika

 

Članak5.

Pripravnički staž zdravstveni radnici mogu obaviti i kod zdravstvenog radnika sa završenim stručnim ili sveučilišnim studijem koji obavlja privatnu praksu, koji ima važeće odobrenje za samostalan rad te koji ima najmanje pet godina radnog iskustva u struci te u pravnoj osobi u kojoj se zdravstvena djelatnost obavljau skladu s posebnim zakonom, a koja ispunjava uvjete iz članka 4. ovoga Pravilnika.

 

Kolektivni ugovor za djelatnost privatnog zdravstva Hrvatske:

 

Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa

 

Članak 45.

 

Iz razloga što je stručni ispit propisan Zakonom kao uvjet za samostalno obavljanje poslova zdravstvenog zanimanja, poslodavac može osobu koja je završila školovanje za takvo zanimanje primiti na stručno osposobljavanje i bez zasnivanja radnog odnosa, sukladno ZOR-u (volonterski rad).Razdoblje volonterskog rada iz prethodnog stavka ovog članka ubraja se u pripravnički staž, ali s tim, da se stečeno radno iskustvo priznaje kao uvjet za rad uodređenom zanimanju radi polaganja stručnog ispita. Na volontera se primjenjuju odredbe o radnim odnosima iz ZOR-a i ovog Kolektivnog ugovora, osim odredbi o sklapanju ugovora o radu, plaći i naknadi plaće, te prestanku ugovora o radu.

Ono što mene zanima je, ukoliko nađem poslodavca privatnika zdr.struke, koji bi sa mnom sklopio ugovor za stručno osposobljavanje i time me na osposobljavanje poslao u državnu bolnicu, moram li kod tog istog poslodavca raditi puno radno vrijeme, a uz to i stažirati u bolnici puno radno vrijeme? Mislim da je to nemoguće.

Koji zakon određuje vrijeme rada ukoliko radnik radi na dva radna mjesta?

 

U čitavoj toj priči, najbitnije je da mi netko plaća doprinose, radila ja privatno pa mi privatnik plaćao doprinose, ili radila "na papiru" pa si sama plaćala doprinose i da ne radim dva puna radna vremena na dva mjesta, samo da čitavu tu priču završim jednom.

 

O prekvalifikaciji sam također razmišljala no savjetnik s burze mi je rekao kako to u mom slučaju ne dolazi u obzir jer imam i sss, i všs i vss. Imam da, ali unatoč tome čamim na burzi bez pomaka.

 

Hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija