zgwizz objavljeno: 2. veljača 2016. Dijeli objavljeno: 2. veljača 2016. Poštovani, U obiteljskoj kući namjeravamo pokrenuti djelatnost turističkog iznajmljivanja apartmana budući da se objekt nalazi na prikladnoj lokaciji te je idealan za ovu vrstu poslovanja. Problem je što jednu stambenu jedinicu zauzima tzv. zaštićeni najmoprimac, te na ime najma dobivamo vrtoglavih 90 kn mjesečno. Boravak, odnosno život 'zaštićenog najmoprimca' u objektu u potpunosti narušava koncept turističkog objekta, a zakonska rješenja još nisu ni na vidiku. U proceduri je naša tužba protiv RH sukladno pravomoćnoj presudi suda za ljudska prava u Strasbourgu (Statileo protiv RH), no očekivana financijska naknada (nakon 5-10 godina) odnosit će se na iznos od možda 25 kn po m2 što za predmetni stan iznosi nešto više od 100 eura na mjesec. Najmom apartmana ostavrili bi minimalno 10 puta veći prihod. Osim već ranije utvrđene povrede našeg ustavnog prava o slobodnom raspolaganju privatnom imovinom u ovom slučaju prekršen je i Članak 49. stavak 2. ustava koji glasi: Država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu. Dakle, moj susjed u svojoj kući može bez problema pokrenuti isti posao a mi ne možemo jer nam država ne omogućava slobodno raspolaganje našom imovinom. Zanima me da li imamo pravo i na tužbu po osnovi nejednakog položaja na tržištu, te naknadi materijalne i nematerijalne štete prouzročene ovom situacijom? Zahvaljujem na odgovoru. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.