Jump to content

Poklanjan novac kroz duži period


Ivan_Diego

Preporučene objave

Poštovani,

 

Za početak bi se htio ispričati ukoliko sam "fulao" kategoriju foruma, no imam dva pitanja.

 

Da odmah prijeđem na stvar. Naime, dok sam još bio maloljetan, otac mi je otvorio stambenu štednju kako bi imao kasnije u životu neku ušteđevinu za sebe. Tamo je on tokom 5 godina vršio određene uplate, da bi nakon isteklog ugovora mi on još na tu štednju uplatio sa svog oročenja određen iznos.

Budući da sam već kao dijete "štedio" sve što su mi bake, djedovi, otac i majka davali, imao sam određenu sumu novaca koju sam također zajedno sa isteklom štednjom uplatio si na oročenje kad sam postao punoljetan.

 

Sad me muči sljedeća stvar:

Budući da sam dugo bio nezaposlen; otac, majka, djedovi i bake su mi uvijek davali nešto novaca u novčanicama da si stavljam sa strane da imam kasnije kad ću se moći osamostaliti. Tako sam zadnjih 6 godina uplačivao svaku kunu koju su mi moji poklonili, pa se ukoliko gledamo prosječno naskupilo oko 1000 kn mjesečno u tom periodu. Što znači da se ne radi o maloj količini novaca ako gledamo apsolutni broj.

Pa me zanima Vaše mišljenje, dali bi trebao strahovati radi toga? To jest, dali bi mogao imati problema s porezne strane? Jer se sustavno ne radi o nekoj velikoj količini jednokratno poklonjenog novca pa nisam niti mogao napraviti neki darovni ugovor i isti prijaviti poreznoj (iskreno, niti sam znao do nedavno da se takvo šta u biti treba). A ne ostaje mi ništa osim usmene potvrde svih mojih ukućana da su mi oni davali taj novac koji sam uplačivao na oročenje.

 

I 2. pitanje:

Otac mi planira pomoći oko jedne investicije, pa će mi sa svojeg računa uplatiti određenu svotu novaca na moj tekući. Ako pravno gledamo, njegov je novac i smije raditi s njime što ga volja budući da je već bio oporeziv, pa dali s time što on meni kao otac sinu poklanja može samo tako uplatiti na račun? Treba li obavijestiti poreznu makar se sve to preko bankovnih računa vidi da je čisto i da mi to otac uplaćuje a ne neka treća osoba koja mi nije u krvnoj vezi? Dali vrijedi samo neki usmeni dogovor između oca i mene da je to poklon ukoliko bi porezna pitala od kuda taj novac meni?

 

Puno Vam hvala na odgovorima.

 

Srdačan pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Sad me muči sljedeća stvar:

Budući da sam dugo bio nezaposlen; otac, majka, djedovi i bake su mi uvijek davali nešto novaca u novčanicama da si stavljam sa strane da imam kasnije kad ću se moći osamostaliti. Tako sam zadnjih 6 godina uplačivao svaku kunu koju su mi moji poklonili, pa se ukoliko gledamo prosječno naskupilo oko 1000 kn mjesečno u tom periodu. Što znači da se ne radi o maloj količini novaca ako gledamo apsolutni broj.

Pa me zanima Vaše mišljenje, dali bi trebao strahovati radi toga? To jest, dali bi mogao imati problema s porezne strane?

Pohvalno je da štediš, ali ako ćeš imati značajan iznos na računu, mogao bi imati problema prilikom ostvarivanja raznih povlastica u području socijale.

 

Jer se sustavno ne radi o nekoj velikoj količini jednokratno poklonjenog novca pa nisam niti mogao napraviti neki darovni ugovor i isti prijaviti poreznoj (iskreno, niti sam znao do nedavno da se takvo šta u biti treba). A ne ostaje mi ništa osim usmene potvrde svih mojih ukućana da su mi oni davali taj novac koji sam uplačivao na oročenje.

 

Pred zakonom ne vidim problem, osim što će svakom izgledati kao da radiš na crno. A vjerojatno bar tu i tamo nešto i zaradiš.

 

 

Otac mi planira pomoći oko jedne investicije, pa će mi sa svojeg računa uplatiti određenu svotu novaca na moj tekući. Ako pravno gledamo, njegov je novac i smije raditi s njime što ga volja budući da je već bio oporeziv, pa dali s time što on meni kao otac sinu poklanja može samo tako uplatiti na račun? Treba li obavijestiti poreznu makar se sve to preko bankovnih računa vidi da je čisto i da mi to otac uplaćuje a ne neka treća osoba koja mi nije u krvnoj vezi?

Sve velike uplate koje idu sa računa na račun ionako se kontroliraju.

Opravdati treba velike uplate u kešu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Da ne otvaram novu temu. Nema potrebe jer sada pod ovo. Imam sličnu situaciju kao gospodin samo meni žele darovati novac osobe s kojima nisam u rodu. Kako sam za vrijeme faksa bio jako angažiran, pomogao sam svojim kolegama i sad su oni u situaciji da mogu pomoći meni i žele mi darovati manji svotu novca (1000-2000). Ali nalaze se u stranim državama i izvan EU. Ugovor nikakav s njima ne mogu sklopiti. Imam tekući žiro i devizni. Nije mi problem platiti porez ali kako ću dokazati da mi prijatelji žele pokloniti novac? Kakva je procedura ako ti netko želi pokloniti novac uplatom na račun a bez protučinidbe i ugovora? I ne treba mu dokaz da bi umanjio svoj porez na kraju. Pitao sam na poreznoj ali njoj nikako nije sjedalo zašto bi mi netko bez razloga i protuusluge poklanjao novac. Pa mi nije mogla odgovoriti. Hvala vam na pomoći. Evo npr prijatelj mi je uplatio 500$ na tekući, ja da mu sad i vratim, uplata je vidljiva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Pozdrav, 

Može mala pomoć. 

Naime, moj prijatelj bio je nezaposlen unazad 6 mjeseci, no nije bio prijavljen na burzu niti primao naknadu od države, te se u tom periodu financirao od vlastite ušteđevine, i nije imao prometa ni na jednom bankovnom računu. 
S obzirom da također ima još ušteđene gotovine u iznosu cca 15 000 kn, htio bi ju uplatiti na račun.  

Također, za nekoliko mjeseci prodaje automobil za cca 17 000 kn, koje će dobiti u gotovini te bi ih također uplatio na račun (kupoprodajnim ugovorom je definiran iznos). 
 

Može li imati problema s takvim uplatama na tekući račun (sam bi sebi uplatio na uplatnom bankomatu) s obzirom da dugo nije imao nikakve prihode?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija