Jump to content

Zalba na presudu suda o nasljedjivanju


krcanka

Preporučene objave

Molila bi da mi netko odgovori i pomogne kako da napisem zalbu na rjesenje suda o nasljedjivanju. Prvo cu vam ukratko koliko mogu opisati situaciju.

Moja pok. majka ( 1998) nasljedila je veliko imanje od svog pok. oca (1975). Pok. dida je veci dio imanja nasljedio od pok. strica (1944) i njegove pok. supruge (1950). Stric je imao dva sina koji su zivjeli u Americi i umrli 1955 i 1957 god. Nakon striceve smrti 1944 god. cijelo imanje je preslo na njegovu sprugu. 1948 god. znaci dvije godine prije njene smrti a u suglasnost njezinih sinova, njezino imanje je I revizijom preslo na moga dida. Nakon smrti moga dida na moju majku (1982) i jos jednom II revizijom 1986, a od 1998 sada na nas djecu. Ovo sam saznala na temelju dokumenta Povijest posjedovanja.

Nakon smrti moje majke, jedan od rodjaka pokrenuo je ostavinu pok. strica i strine, smatrajuci da ima pravo on i 12 ostalih rodjaka na nasljedstvo jer nasljednika prvog reda nemaju. Znajuci da su ces. zem. predmet naseg nasljedstva, nas kao nasljednike nije ni naveo. Sud je donio rjesenje da oni svi imaju pravo na nasljedstvo, ali igrom slucaja jedan od tkz. nasljednika mi je pravovremeno pokazao to rjesenje na Koje sam ulozila zalbu i koju je sud prihvatio.

U medjuvremenu sam zatrazila od nadlezne ustanove Povijest posjedovanja. Kako mi je objasnio covjek koji radi na tome, nakon smrti striceve zene nije ostalo nikakvo nasljedstvo jer je ona sve dala mome didu 2 god. prije smrti I revizijom. Neznam kakav je postupak sada, dali cu biti pozvana od suda ili trebam da dostavim neku zalbu ili molbu i pokazem sudu Povijest posjedovanja te da zatrazim ponistenje te presude. To imanje je vec i dosjeloscu pripalo nama (1948 - 2010) a da sve te godine nitko nije osporavao ni trazio bilo koji komad zemlje od pok. strica. Pomozite mi kako da napisem ili savjet sto mi je dalje radit. Odvjetnika ne zelim angazirati jer financijski nisam u mogucnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajde da malo posložimo situaciju pa nam prvo recite kakva je to prva i druga revizija,što pod tim mislite.

Nadalje,imovina o kojoj je riječ,na koga trenutno glasi,odnosno tko je vlasnik.

Na koji način je imovina strica i njegove supruge prelazila na vašeg dida,jer vi navodite da je riječ o nasljeđivanju,u što sumnjam obzirom na izneseno činjenično stanje,pa bi se prije moglo reći da se radi o darovanju ili nekom drugom pravnom poslu.

Navodite da je sud donio rješenje,pa nam recite jel se radi o rješenju o nasljeđivanju,ako jeste a imajući u vidu da ste na isto uložili žalbu koja je usvojena,recite nam što je odlučeno po žalbi.

Koncentrirajte se na postavljene upite i pokušajte dati činjenice bez ponavljanja navoda iz početne objave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ovako da pokusam odgovoriti na vasa pitanja.

Kako mi je receno na katastru radi se o agrarnoj reformi 1948 kada je zena pok. strica darovala imanje mome didu. Ona je umrla 1950 god. Nakon smrti dida nasljedila je moja pok. Mama a nakon nje mi djeca. To imanje se jos dana danas stoji u Zemljisnjim knjigama na pok. strica a u Katastru na mene i moju bracu. Rjesenjem o nasljedivanju sva se ta zemlja dijeli na nas troje djece. Paralelno sa nasim sudom vodio je sud i rodjak za stricevo imanje nakon sto je ta zemlja u posjedu nase obitelji preko 50 god., za koji smo mi saznali tek kada je sud donio rjesenje o nasljedjivanju na koje sam pravovremeno reagirao. Od tada se nije vise nista desavalo ( 2010), sud se opravdava da jednoj osobi koja zivi u Australiji ne mogu dostaviti moju zalbu. Upravo danas imam termin kod Predsjednika suda jer ne moze biti da skoro 6 god. urucuju nekome zalbu i radi Toga nista se ne rijesava.

Puno hvala na Vasem trudu i unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Navodite da možete dokazati neprekinuti niz stjecanja,glede čega bi vrijedilo pokušati sa izravnim prijedlogom prema z.k.uredu za upis prava vlasništva na vas.

čl.41.Zakona o zemljišnim knjigama

""Ako su zemljište ili neko knjižno pravo preneseni izvanknjižno na više osoba uzastopno,

može posljednji stjecatelj zahtijevati da se knjižni prijenos provede neposredno na njega,

ako dokaže neprekinuti niz izvanknjižnih stjecanja od knjižnoga prednika do sebe""

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stvar sada na Zupanijskom sudu i ceka se odgovor na tuzbu?

malo je ovo nejasno,predmet na Županijskom sudu i čeka se odgovor na tužbu.

Naime,već navedeno da ste žalbom pobili rješenje o nasljeđivanju,što znaći da je Žup.sud donio svoju odluku,pa me interesuje kakav sad odgovor na tužbu spominjete,tko je koga tužio.

kako sastaviti taj prijedlog, valja pokusati.

OPĆINSKOM SUDU U_________

ZEMLJIŠNO KNJIŽNOM ODJELU

_____________________________

_____________________________

.

.

Predlagatelj: ___________ iz __________ _________

.

Protustranka: ___________iz __________

.

RADI :upisa prava vlasništva

Na temelju isprava kako slijedi;

____________________________________

________________________________________

_________________________________________

(popiši isprave koje se prilažu )

predlagatelj predlaže da naslovljeni sud temeljem odredbi čl.41.ZZK odredi i provede uknjižbu prava

vlasništva na nekretnini zk.č._____površine _____m2 k.o.__________ ZKUL:

____na ime i u korist predlagatelja.

 

Predlagatelj:

.

Privitak:

Izvornici Isprava kao u tekstu popisani.

Potvrda o uplati pristojbe

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opcinski sud je prihvatio moju zalbu, za koju sam morala pristojbu platiti, i salje dalje na Zupanijski sud da on odluci o mojoj zalbi.

Tuzio je rodjak koji je naveo jos 12 ostalih od rodbine bez da mi o tome uopce znamo. To se radi o 15 cestica koje sveukupno iznose preko 12.000m². To se nije usudio napraviti dok su moji roditelji bili zivi, vec nakon njihove smrti jer zna da mi djeca zivimo u inozemstvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opcinski sud je prihvatio moju zalbu, za koju sam morala pristojbu platiti, i salje dalje na Zupanijski sud da on odluci o mojoj zalbi.

Ok,u biti to nije presuda već rješenje,no nebitno sad toliko,no na vama je da odlučite dali čekat ishod po žalbi ili pak da pokušate sa prijedlogom za upis kao što je ranije rečeno.

Mišljenja sad da ukoliko Županijski sud usvoji žalbu,vama opet slijedi borba,budući da se imovina i dalje vodi na umrlom iza koga se i provodi ostavinski postupak,pa ako vi u istom postupku istaknete činjenice da ste imovinu koja čini ostavinsku masu stekli po drugom pravnom temelju,sud će isti postupak prekinuti i stranke uputiti u parnicu.

Ja ostajem pri tome da vrijedi pokušati ići sa prijedlogom za upis neovisno o činjenici da je pokrenut ostavinski postupak,budući da takvim potezom nečinite ništa protuzakonito.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite, ocete mi reci u prijedlogu za upis, pod predlagatelj da stavim samo moje ime ili da navedem svih troje nasljednika (bracu). Tko je ovdje protustranka ( stric ili njegova zena).U zemljisnjim knjigama jos stoji na strica imanje, premda je nakon njegove smrti pripalo sve njegovoj zeni a koja je poklonila za svoga Zivota imanje mome didu.Gdje da zatrazim rjesenje nasljedstva od 1944-45 u Zadru. To ce mi sigurno trebati da dokazem da je imanje strica preslo na njegovu zenu a ne na djecu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pod predlagatelj da stavim samo moje ime ili da navedem svih troje nasljednika (bracu).

na konkretnu stvar su vaša braća u istom pravnom odnosu kao i Vi,što će reći da predlažete upis na vas troje.

Tko je ovdje protustranka ( stric ili njegova zena).

osoba protiv koje se provodi upis,odnosno trenutni upisani vlasnik

Gdje da zatrazim rjesenje nasljedstva od 1944-45 u Zadru. To ce mi sigurno trebati da dokazem da je imanje strica preslo na njegovu zenu a ne na djecu.

itekako da vam je potrebno pomenuto rješenje,u protivnom bi vam nedostajala karika u nizu stjecanja.

U startu sam vas pitao jel možete dokazati pravni slijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija