Jump to content

Kršenje zakona o autorski pravima


Ivan350

Preporučene objave

Na stranicama tvrtke registrirane u Francuskoj neovlašteno sam objavio 1500 zaštićenih fotografija hrvatskog autora. Tvrtka koja je vlasnik fotografija mi prijeti kaznenokm prijavom. Da li se to djelo goni po privatnoj tužbi i da li je nadležan sud u Zagrebu ili u Parizu (pošto je tvrtka registrirana tamo). Kakvu kaznu mogu očekivati jer nemoguće je izbrisati tolike fotografije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazneni zakon RH:

 

Nedozvoljena uporaba autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača

Članak 285. (NN 144/12)

(1) Tko protivno propisima kojima se uređuju autorsko i srodna prava reproducira, preradi, distribuira, skladišti ili poduzima druge radnje radi distribucije ili priopći javnosti na bilo koji način tuđe autorsko djelo ili dopusti da se to učini i na taj način pribavi znatnu imovinsku korist ili prouzroči znatnu štetu,

kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko protivno propisima kojima se uređuje autorsko i srodna prava fiksira tuđu nefiksiranu izvedbu umjetnika izvođača, reproducira, preradi, distribuira, skladišti ili poduzima druge radnje radi distribucije tuđe fiksirane izvedbe umjetnika izvođača ili priopći javnosti na bilo koji način tuđu fiksiranu ili nefiksiranu izvedbu umjetnika izvođača ili dopusti da se to učini i na taj način pribavi znatnu imovinsku korist ili prouzroči znatnu štetu.

(3) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko protivno propisima kojima se uređuju autorsko i srodna prava osujećuje tehničke mjere za zaštitu prava autora i umjetnika izvođača ili ukloni ili preinači podatke o upravljanju tim pravima i na taj način pribavi znatnu imovinsku korist ili prouzroči znatnu štetu.

(4) Za pokušaj kaznenog djela iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka počinitelj će se kazniti.

(5) Predmeti koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje kaznenog djela iz stavka 1., 2., 3. i 4. ovoga članka će se oduzeti, a predmeti koji su nastali počinjenjem tih kaznenih djela će se uništiti osim ako onaj čije je pravo povrijeđeno zatraži njihovu predaju uz naknadu koja ne može biti viša od troškova njihove proizvodnje. Naknada je prihod državnog proračuna i koristit će se za suzbijanje kaznenih djela protiv intelektualnog vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li se to djelo goni po privatnoj tužbi i da li je nadležan sud u Zagrebu ili u Parizu (pošto je tvrtka registrirana tamo).

 

Navedeno kazneno djelo progoni se po službenoj dužnosti, dakle u igri je DORH. Ovdje se radi o cyber kriminalu, a pošto ste vi iz RH-a (pretpostavljam), djelo se smatra počinjenim u mjestu u kojem ste uploadali (ili štogod već) slike.

 

Konačno, čak i da to padne u vodu, sukladno odredbama ZKP-a postoji mogućnost da se mjesna nadležnost odredi prema mjestu vaša prebivališta (a što je opet RH, pretpostavljam).

 

Kakvu kaznu mogu očekivati jer nemoguće je izbrisati tolike fotografije.

 

Ako se radi o prvom kaznenom djelu, išla bi uvjetna. No, daleko veći problem vam je tužba za naknadu štete, koja bi uslijedila i stoga je najbolje postupiti po traženju vlasnika i to maknuti (ili zamoliti administratora stranice da makne).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija