Jump to content

Poništaj darovnog ugovora


Tammy1

Preporučene objave

da li se moze ponistiti darovni ugovor?

svaki se ugovor može poništiti ako ima obilježja pobojnosti,što se dokazuje u sudskom postupku,a koje pravo na poništaj je ogranićeno rokom.

otac dariva kćer te da se to može kasnije poništiti (kćer može, ne onaj koji je darovao).

obe ugovorne strane mogu isticati tužbeni zahtjev za poništaj ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijeti mi se da ce mi se oduzeti nekretnina koju je meni darovnim ugovorom dala mama,a njoj je tu istu nekretninu darovao njen otac i sad mi on govori da ce ici na sud ponistiti darovni ugovor.

 

dali si upisan kao vlasnik (nakon sklapanja darovnog ugovora)?

ko je bio vlasnik?

dali je nekretnina bila bračna stečevina ili osobna imovina?

puno nepoznanica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iznesite činjenično stanje,kako,kad,tko,i što je kome darovano.

 

Ja bih odgovorio i bez ovih detalja, čisto da poštovana vidi koje su djedove mogučnosti. Jesu li provedive, to bi mogli vidjeti iz detalja.

 

Dakle,

opoziv darovanja moguć je zbog osiromašenja darovatelja do te mjere da nema sredstava za redovno uzdržavanje, zbog grube nezahvalnosti obdarenika, postoji još i mogućnost opoziva zbog povrede dužnog uzdržavanja, no to se na ovaj slučaj ne bi moglo primijeniti pošto nije spomenuto. Rok za opoziv darovanja je godinu dana od saznanja razloga opoziva.

 

Ugovor je pobojan ako ga je sklopila strana ograničeno poslovno sposobna, kad je pri njegovom sklapanju bilo mana volje te kada zakon to određuje. Pobojni ugovori proizvode pravne učinke, ali ih zakonom određene osobe mogu pobijati. Rok za pobijanje je jedna godina od dana saznanja za razloga pobojnosti odnosno od prestanka prisile, odnosno najviše tri godine od dana sklapanja ugovora.

 

Ništetni ugovori protivni su Ustavu, prisilnim propisima ili moralu društva, ili imaju druge mane poput poslovne nesposobnosti stranaka, nesporazum prilikom izjave volja, nemogućnost, nedopuštenost i neodređenost predmeta obveze, odnosno nepostojanje propisane forme. Na ništetnost sud pazi po službenoj dužnosti i na nju se može pozivati svaka zainteresirana osoba te pravo na isticanje ništavosti ne zastarijeva. Stoga, u odnosu na ovakve nedostatke, rok za pobijanje ne može proteći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija