Jump to content

Nepoštivanje oporučne volje


mario33

Preporučene objave

Poštovani!

Ujak mog oca nije imao potomaka. Oporukom je svoj stan ostavio trećinu mom ocu, trećinu udovici pok. mu brata i trećinu djeci drugog mu pok. brata (njih četvero imaju po dvanaestinu).

 

U oporuci je navedeno kako je moj otac dužan stan održavati, prodati ga u roku od 1 godine i novac podijeliti po naznačenim udjelima. Ostavinska je rasprava provedeno i rješenje je postalo pravomočno.

Agencija za nekretnine je pronašla kupca. Moj otac i udovica od pok. ujakova brata žele ispoštivati oporuku i prodati stan. Potomci drugog mu pok. brata (njih četvero koji imaju po dvanaestinu) odbijaju svaki kontakt.

 

Na koji način se može izvršiti oporuka? Postoji li kakva sankcija za nepoštivanje oporuke?

Čitao sam vaše odgovore po forumu i vidim da je jedna od opcija civilna dioba i dražba. No, u dražbi ćemo sigurno postići puno manju cijenu za stan nego što nam kupac sada nudi. Time će moj otac zbog nečijeg nepoštivanja oporuke biti oštećen. Može li tada tražiti naknadu za razliku iznosa kojeg dobije na dražbi do onog kojeg bi dobio u trenutnoj ponudi od kupca?

Hvala puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U oporuci je navedeno kako je moj otac dužan stan održavati, prodati ga u roku od 1 godine i novac podijeliti po naznačenim udjelima.

mišljenja sam da uglavak u oporuci kojim oporučitelj nakon svoje smrti nalaže jednom od su-nasljednika da proda nasljeđenu imovinu,nema pravnog učinka,na što upućuju odredbe članka 42.stavka 3.Zakona o nasljeđivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija