Jump to content

Doživotni ugovor VS kupoprodajni ugovor


ANA90

Preporučene objave

Poštovanje legalisti.Molim pomoć malo je dugačko ,oprostite.

Očeva sestra sa suprugom imala sa svojom tetkom doživotni ugovor te su bili upoznati sa imovinom.Njihov ugovor je raskinut. Moj otac i majka sklapaju ugovor sa istom osobom odmah poslje njih 82 god. koja par godina kasnije umire.

Moji su tek ovih godina shvatili da nisu sproveli ugovor sad je priznat.

Neke presude smo več dobili gdi su pisali ... a toga je na sve strane .

Čitala sam nešto o objektivnom pravu o pobijanju kupoprodajnog ugovora i da tu prođe vrijeme za pobijanje.

Nešto o subjektivnom pobijanju 1 godina od godine saznanja.

Koje su mi opcije. Recite mi da ima način molim vas. Oni su cijelo vrijeme vedrili i oblačili u mojoj obitelji ... znali su da je njena imovina vezana doživotnim ugovorom i tu su uvaljali nekakav kupoprodajni. Nama tvrdili da su to dobili za naknadu njihovog raskinutog doživotnog cijelo ovo vrijeme. Što je laž.Moji su im vjerovali ,pa što su oni trebali visiti danonoćno u gruntovnici ko ja sada.

Naš dosadašnji odvjetnik mi je ustvrdio da je za ovo prošlo vrijeme. Ja se ne slažem.

Uglavnom ne mislim odustati ...po čemu oni imaju veče pravo od nas???

 

ČINJENICE:

 

Dvije godine nakon našeg doživotnog oni se pozivaju preko odvjetnika zahtjevom prema tetki( tabularni upis u ZK) zbog postojanja kupoprodajnog ugovora i taj je zahtjev tražen u 9.mj 84 godine. Očev šogor ovo sprovodio... , u 11 mj 84 ta je njhova tražbina pravomočna.....

Porez im je doznačen u 3 mj 85 godine. Tko plača porez prodavatelj ili onaj ko kupuje u ono vrijeme?

Ovo pitam zbog toga jer kako se upisao u 2 mj 84 god 400čhv tek poslje dobio za platiti porez u 3 mj 85god a knjižni žig je sproveden tek u 2mj 87 godine????

Kupoprodajni je za 400čhv i izmjera katastra i geodeta 2mj 84god navedena u presudi a katastar brisao 600 čhv sa njenog PL i dan danas se vodi kao1 parcela od 600čhv k tome isti br oznake tabularne je za treču parcelu na njenom posjedovnom listu??Treču nisu brisali ostala naša do danas.

Tetka je umrla krajem 1985 god. Naš ugovor se odnosi na cijelokupnu imovinu u trenutku smrti kako sadašnju i buduču imovinu.

Moji su prvo morali platiti porez na doživotno . Zašto oni ne na kupoprodajni?? tu su moji tad kiksnuli na sprovedbi...ne bih 2 put rekla da su moji njih slušali da je to to i da netreba više nikud iči s tim papirima...nisu imali pojma kak to ide još dan danas ne kapiraju. Sada priznati doživotni sproveden u ZK ima spomenuti Zk uložak ali je unutra ostala samo jedna čestica.

Njihovo pravo na tu imovinu je od datuma tetkine smrti....zar ne? Očeva sestra je živa ona nasljedila po smrti supruga.

Znala je da to nije dobro raspisano jer kad smo ih ulovili za prvu parcelu izlanula se meni i mojoj mami što če biti sa tom sad spornom česticom.

Kad sam tražila Prijavni list u ZK tu je samo pravomočni zahtjev upisa ali ne i kupoprodajni...Dal da ga idem potražiti,dali igra kakvu ulogu ako ga nema?? (imali su oni svoje tamo ruka ruku mije u ono vrijeme to je dobra poznata činjenica kod nas u okolici)

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jel Vi tvrdite da kupoprodajni ugovor nije nikad sklopljen ili pak da isti postoji ali ima obilježja ništavosti.
Moji za taj ugovor nisu znali. 1 OPCIJA: Dotični ugovor u Gruntovnici nisam dobila.Uredno tražila Prijavni list za 2 parcela za prvu priložen kupoprodajni dok za ovu našu parcelu NE.

Mislila sam još jedamput da odem u Gruntovnicu da mi to potraže ak je na kojem drugom mjestu ako ga ne nađu ...što onda? Postoji pravomočna presuda po tražbini tabularne što sa tim??

OPCIJA2:

Dali se ako ipak nađem ugovor mogu pozvati na ništavnost ugovora ili to ne dolazi u obzir?

Koji mi je način da to riješim?

Glupo mi je da s obzirom da moji nisu znali za taj kupoprodajni do sad neko veli da nema opcije za tužbu .. Oni su znali za doživotni i ipak su sklapali kupoprodajni u 84 ,presuda 84 ,porez 85 a postoji žig da su ustvari sve sproveli u 87 .Moji su formalno vlasnici 85 od te parcele nakon smrti tete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opčinski sud ...11.84god.u parnici tuženik očev šogor zastupan po odvjetniku prisutni. Tužena u odsutnost (dohranjivana teta )i trži se pravo vlasništa i valjana isprava za upis,održano pripravno ročište tem.čl332ZPP

PRESUDA : Utvrđu je se da je tuženik vlasnik nekretnine upisanih u u zk ulož....i to br.čet... u naravi od 400 čhv a prema izmjeri opč uprave za katastar i geo poslove od ...2 mj. 84god pa je sljedom toga tužena dužna kao zakonska nasljednic supruga (navedeno njegovo ime) dužna izdati valjanu ispravu za z.k na pravo vlasništva istih nekretnina na ime i pravo vlasništva tuženika a u roku 15 dana a u koju če presudu uprotivnom zamjeniti ova presuda.

OBRAZLOŽENJE: na pripremno ročište tužena i ako uredno pozvana svoj izostanak nije opravdala niti drugačije osporila tužbu pa je sud na prijedlog punomočenika tužitelja usvojio tužbeni zahtjev.Zahtjev presudom zbog izostanka i odlučio kao u presudi.

Zanimljivo je i to da na kraju da ima upisano da se ima pravo žaliti u ZG a ne kod nas na opčinskom.

PRIJAVNI LIST GRUNTOVNICE:

Na osnovu pravomoćnog riješenja o nasljeđivanju (Kupoprodajni se ne spominje) več presude ovog suda broj ove gore tužbe i presude i taj isti datum uknjižuje se pravo vlasništva u zk ul... br kat č...sa imena i vlasništva tetkinog supruga besteretno otpisano na red ..br..prenesene kat .čes.br.. u korist očevog šogora.

 

Posjed (korištenje) nekretnina kreče se ovako..dok je tetka bila živa moji, davali joj kukuruz.Nakon smrt tetke 85 god mojim roditeljima dolazi šogor te tvrdi da je tu parcelu dobio za naknadu raskinjenog dosmrtnog. Moji to poštuju i ne mješaju se u posjed. Ja sad gledam ovo gore nema tražbine za raskinjeni njihov ugovor.2000 šogor umire očeva sestra ju obrađuje neke 2-3 god .Poslje moj otac. Onda jedan susjed(Moram napomenuti da se sva tetina imovina koristila u dogovoru jedni s drugima kako je koja parcela komu odgovarala za usjev koji se sijao u određeno vrijeme) Samo što su se nesporazumno oni raspisivali :):(

Od kad smo ih ulovili i dobili presudu za parcelu koju su pisali fiktivno ..nitko toj parceli nije primirisal niti ona niti susjed a niti moji..svi u mjestu su zgroženi njihovim postupcima da su znali za doživotni naš i što su se raspisivali di im nije mjesto

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam baš uzela svoje papire iz ureda..spomenula ja poništenje ugovora? Što ako nema kupoprodajnog? ..Oni tvrde tu je pravomočna presuda (MISLIM JA KO JE LuD DI JE DOKAZ ZA TRAŽENU PRESUDU)..Reko pa što su moji trebali visiti u gruntovnici kao i ja sad. Pitam opet što je sa tim da su ovi znali za doživotni te da su sklopili kupoprodajni sa vezano imovinom (umanjivanje vrijednosti našeg doživotnog)? Odgovor da je primatelj uzdržavanja vlasnik do smrti mogao sve prodat i biti nepošten prema nama te da su moji bili dužni provjeriti stanje knjiga u ono vrijeme a ne vjerovati riječima šogora.Nešto o nekom zakonu o povjerenju u zemljišne knjige ..da su javne te da se time odmah smatra da si i upoznat sa zakonom?? BAŠ!! Tek smo sad sproveli doživotni ono što smo mogli pa zato i tužimo za ostalo...Slušam i nevjerujem.Da je bila zabilježba doživotnog u zk da bi sad bilo drugačije.

Nakraju spomene ništavnost ugovora .. spomene objektivno 5. god Što je sa subjektivnim ??Vele oni 1mj od saznanja. Reko čitala da je 1godina ili je to za pobijanje ugovora.Ništavnost nema ograničenja i ti si mi opet to potvrdio. Njihova tvrdnja da to mi ne možemo dobiti da čim bi neko stavio pritužbu sud odbija zahtjev za tužbu . Da bi nam to bili samo troškovi

Reko opet što ako nema ugovora onda tetka nije bila nepoštena i oni nemaju pravo upisa i što je sa time da je rađena izmjera a čestica se vodi i danas ko 600ćhv umjesto400čhv a da nije promjenjeno....reko 200čhv to je trebalo ostat na naše posjedovnom listu..tajac.. Ko je to krivo sproveo zk odjel zar ne?Dolazi odvjetnik uzimam papire .plačam i odem...Koliko je bitan opoziv punomoć ??

Sigurna sam da postoji nači da ovo riješim samo sa nekim drugim.

Kolko god zamršeno i nejasno izgleda soryy ali pun si mi pomogao za prvu parnicu sa usmjeravanjem kud če što i kako a prčkanje po forumu :) ugodan ostatak večeri.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

BITI POŠTEN I BITI BUDALA ...kak veli jedna stara.

U ovoj gore presudi se niti ne spominje kupoprodajni več da je šogor upisan u katastar od 12.2 .84 a to nije istina jer je tek sa ovim riješenjem on brisao parcelu valjda u 11.mj84 a knjžio u zk u 3 mj 85god

Njegov odvj.podnaša zahtjev tužbe sa činjenicama 2.9.84 Piše ovako. Tužitelj ima kupoprodajni od 2.9.84 (isti datum kao i kod tužbe) za čestice(množina ) te da mu je katastar izdao riješenje u 2 mj te da je on upisan prema izmjeri...da je tužena prisutna kod sastavljanje tužbe (mislim ...pa oda je mogla to odmah i osporiti..da je bila tamo??) Odvjetnik navodi kakvu presudu traži i sudac to samo prepisuje????

Di im je dokaz za podržavanje tužbe kako je to sudac samo prepisao i donio presudu....katastarskog upisa nema koji oni navod ..Riješenje ču potražiti možda opet nađem nešto fiktivno... ZAR NISU BITNI DOKAZI ZA PODNESAK TUŽBE na što je to onda presuda pravovaljana?

Da pitam dali oni brojevi iza godina( Primjer 84/1 ,84/4) označuju koliko puta je nešto vođeno po istoj tužbi,,,možda se ona i žalila a ja te papire nemam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dal se može pokenut kakav upravno pravni postupak...ili i tu rokovi igraju ulogu?

neznam dali me razumijete,presuda koja se nemože više pobijati redovnim ni izvanrednim pravnim lijekovima ostaje takva kakva jest ,niti se ista može pobijati tužbom a kamoli u upravnom postupku.

Meni je žao što vam moram dati takav odgovor jer vidim da ste borac,no realno je situacija takva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Borim se borim ali izgleda za badava...ne mogu da vjerujem :(

Kako ovi koji traže povrat imovine nakon 50-70 godina mogu onda uopče podnjeti kakve tužbe u to vrijeme je bila i 20,30 presuda pravomočnih i dobivaju takve tužbe ?

Jednostavno ne vjerujem da nema pravni lijek za pobijanje !!

Ne obraniti svoje pravo na hrpu očiglednih dokaza ,kad god ih zateko. po čemu su oni opče pošteni posjdnici kad su varali i lagali nas pa moji niti nisu sumljali da muljaj (na stranu ovo da nisu kapirali zk upise i ostale procedure. Po čemu je ova presuda osnovana? ...dok su drugi samo došli pred suca sa odvjetnikom rekli ja sam došel "te tuj je moje" tražim da mi se prizna jer se ja vodim u katastru bez i kakvih provjera papira (kao sud nije dužan paziti po službenoj dužnosti ) Presude pa ti sad piši kuči propalo po takvom se svaki svakom mogo pisat i ko ga šiša "poslje stavi mi soli na rep" ako nisi visio u gruntovnici... Plačaj tužbe pa možda dobiš možžda ne nije bitno na "prosjački štap" (ispada da bi svi svako malo trbali provjeravat da ti netko nije prodo i kuču u kojoj živiš ako nisi brisal prethodnike itd...obilazit posjed da tjeraš ljude ako ga kose bez tvog znanja (danas došlo vrijeme barem netko nemoram ja pa je parcela čista) jer če sjetit idem ja to je po dosljednosti moje...pa se opet tuži

Čemu onda sud kad isto ne vrijedi za sve i za sva vremena ...PRVO DONESI DOKAZ ILI UPIS POSJEDA IZ KATASTRA PA TEK ONDA TUŽI I PRIKUPI DOKAZE DA BI SE UPISALI U GRUNTOVNICU.Dok sam ja za prvu dobivenu parnicu sudu u tančine morala donjeti hrpu papira točno po ovom gore navedenom sistemu.... Sad imam i sljedeči slučaj Očev PL dođem u gruntovnicu upisani svi brača i polubrača koji su se sto puta kroz godine i godine sudili hrpa presuda i kontra presuda ..oni po djelomičnoj raspodjeli na kraju svoje djelove rasprodali ali su se bez obzira na raspodjelu i presude opet pisali na naše kako ostali mi paf a i u gruntovnici???? JA SAD SVE MORAM OPET TUŽITI DA BI U OPČE NEŠTO BILO MOJE

 

Ovaj post je pisan samo zbog toga jer sam ljuta ,ljuta ko....uf,uf i razočarana

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

konstituvni zahtjev ( od 1 god saznanja) nemože proči? Objasni mi

Deklaratovana presuda? ako sam shvatila ...ako nečeg nema u ovom slučaju kupoprodajnog i ako ga ja ne uspijem nači u katastru ovi ga nemaju kod sebe (tuženi)ko da ga i nije niti bilo.

To sam gledala na stranici : novi.informator.net/nesporazum-kao razlog-ništavosti ugovora

Nebitno oko čega se one sude več primjena zakona ... Ovi gorE zahtjevi i traženje presuda te što spominj kršenje umanjivanje matrijalnih prava.

Zar zakon o parničkom postupku .ZPP čl 187 ..ne može proči Tužba za utvrđivanje...kako se to primjenjuje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo je utvrđujućom presudom odlučeno o pravu vlasništva na konkretnim nekretninama,a kao valjana osnova stjecanja vlasništva je bio pomenuti ugovor,no sad više nije bitno dali se može ili nemože pronaći isti ugovor,budući da je upis izvršen temeljem presude u koju je više nedopušteno zadirat,obzirom da su davno protekli svi rokovi kad se presuda mogla napadati.

U suprotnom kada bi se presuda mogla napadati tužbom,to bi unijelo pravnu nesigurnost u smislu da nijedna pravomoćna odluka suda nebi bila sigurna,a što je nedopustivo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija