Jump to content

Molim pomoć - kupnja nekretnine


Mayki

Preporučene objave

Dakle, kupujem prvu nekretninu u općini koja je okarakterizirana kao jedna od slabo razvijenih (na temelju toga ostvarujem i pravo na povrat poreza) - možda nevažno.

 

Ovako, koliko sam čitao, stoji oslobođenje od plaćanja poreza na prvu nekretninu (ako za jednoga ne prelazi 50 kvadrata) moja će biti 56 kvadrata, kako da znam koliko će me to koštati bar otprilike, znači razlika je 6 kvadrata.

 

Druga stvar je ta što sam uz česticu na kojoj je kuća u "paketu" dobio i dvije manje čestice koje su oranica, dakle poljoprivredno zemljište.

Plaćam li na to kakav porez ili se gleda kao kupoprodajna cjelina?

 

Hvala svima na odgovorima unaprijed! (Guglao sam ali nisam našao što me zanima, pa, hvala vam još jednom)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

(1) Porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji na temelju sklopljenog ugovora o kupoprodaji stječu prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje ako su kumulativno ispunjeni sljedeći uvjeti:

 

1. da imaju hrvatsko državljanstvo

 

2. da građanin i članovi njegove uže obitelji prijave prebivalište i borave u mjestu i na adresi gdje se nekretnina (koju stječe) nalazi,

 

3. da površina nekretnine, ovisno o broju članova uže obitelji građanina, ne prelazi površinu kako slijedi:

 

– za 1 osobu do 50 m2 građevine

 

– za 2 osobe do 65 m2 građevine

 

– za 3 osobe do 80 m2 građevine

 

– za 4 osobe do 90 m2 građevine

 

– za 5 osoba do 100 m2 građevine

 

– za 6 osoba do 110 m2 građevine

 

– za 7 i više osoba do 120 m2 građevine.

 

4. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju, u tuzemstvu ili inozemstvu, u vlasništvu, suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu:

 

4.1. građevine (stan i/ili kuću) čija je ukupna (zbrojena) površina svih građevina jednaka, veća ili do najviše 10 m2 manja od površine građevine iz točke 3. ovoga članka ili

 

4.2. nekretnine (osim poljoprivrednog zemljišta i poslovnog prostora u kojem građanin ili član njegove uže obitelji obavlja registriranu djelatnost) čija je ukupna (zbrojena) vrijednost svih nekretnina u trenutku nastanka porezne obveze jednaka ili veća od tržišne vrijednosti nekretnine koju građanin stječe pri čemu se u izračun uzimaju i vrijednosti građevina iz točke 4.1. ovoga članka.

 

(2) Iznimno od točke 4.2. stavka 1. ovoga članka, ako je porezni obveznik od 1. siječnja 2003., a do trenutka nastanka porezne obveze imao, u tuzemstvu ili inozemstvu, u vlasništvu, suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu nekretnine koje je otuđio, neovisno o načinu otuđenja, u izračun vrijednosti nekretnina iz točke 4. stavka 1. ovoga članka uzimaju se i te otuđene nekretnine.

 

(3) Ako površina nekretnine prelazi zadane površine iz točke 3. stavka 1. ovoga članka, porez na promet nekretnina plaća se na razliku površine građevine.

 

(4) Iznimno, od stavka 3. ovoga članka, ako površina izgrađenog zemljišta na kojemu se nalazi građevina iz točke 3. stavka 1. ovoga članka prelazi površinu od 400 m2, porez na promet nekretnina plaća se na razliku površine zemljišta.

 

(5) Članovima uže obitelji, u smislu ovoga Zakona, smatraju se bračni drug i djeca.

 

(6) Porez na promet nekretnina iz stavka 1. ovoga članka, kojeg je građanin bio oslobođen, plaća se naknadno ako u roku od 3 godine od dana stjecanja:

 

1. građanin otuđi ili iznajmi nekretninu u cijelosti ili djelomično,

 

2. građanin ili njegov bračni drug odjave prebivalište, ne borave ili prijave promjenu adrese stanovanja,

 

3. Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje.

 

(7) Otuđenjem nekretnine u smislu točke 1. stavka 6. ovoga članka ne smatra se ako nekretninu za koju je građanin na temelju stavka 1. ovoga članka ostvario pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina stječe bračni drug ili dijete građanina nasljeđivanjem ili darovanjem. U tom slučaju novi stjecatelj stupa u položaj pravnog sljednika glede zabrane otuđenja nekretnine, s time da se rok zabrane otuđenja računa od kada je prednik stekao nekretninu.

 

Ažurirano

 

http://www.porezna-uprava.hr/hr_propisi/_layouts/in2.vuk.sp.propisi.intranet/propisi.aspx#id=pro135

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala! To mi je google izbacio :-)

 

Zanimala me matematika i metodologija...

 

Raspitivao sam se, pa su mi rekli da cu biti oslobođen 5% poreza na 50 kvadrata kuce, na preostalih 6 kvadrata kao i na druge dvije nekretnine (cestice) s ugovora, placam 5%.

-I to prema nekakvoj procjeni vrijednosti pitaj boga kakvoj...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 9.

"(4) Porezna uprava utvrđuje osnovicu poreza na promet nekretnina kao tržišnu vrijednost nekretnine, u pravilu, iz isprave o stjecanju ako je ukupan iznos naknade koju daje ili isplaćuje stjecatelj približno jednak cijenama koje se postižu ili se mogu postići na tržištu."

Dakle, Porezna može utvrditi da cijena koju ste naveli ne odgovara tržišnoj vrijednost, te prema svojim tabelama utvrditi vrijednost i na taj iznos plaćate porez. Naravno, samo na preostalih 6 kvadrata i zemljište.

Matematika :) Vrijednost x5%

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Zanimala me matematika i metodologija...

 

Raspitivao sam se, pa su mi rekli da cu biti oslobođen 5% poreza na 50 kvadrata kuce, na preostalih 6 kvadrata kao i na druge dvije nekretnine (cestice) s ugovora, placam 5%.

 

Kad je u pitanju kvadratura kuće koja je oslobođena plaćanja poreza, to bi trebala biti neto stambena površina. Dakle ne čak niti NKP , a pogotovo ne BRP.

 

 

-I to prema nekakvoj procjeni vrijednosti pitaj boga kakvoj...

Dakle, mogao bi imati problem. S obzirom da je kupoprodajni iznos cca 35000€, ali kuca vrijedi toliko, a ova zemlja je na istom ugovoru i prakticki je bezvrijedna.

 

Znaci oni mogu oporezovati po iznosu s ugovora te dvije oranice?

 

Ne mogu oporezivati oranice po iznosu iz ugovora, nego mogu ocjeniti koliko od ukupne cijene 'nose' oranice, i usporediti sa referentnim cijenama.

 

Jesu li to u prostornim planovima oranice ili građevinsko zemljište?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Poštovani,

 

Imam pitanje vezano za plaćanje poreza na zemljište, tj. za izgradnju nekretnine.

Situacija je slijedeća:

Muž je prije braka kupio stan od 47m2 i bio osobođen plaćanja poreza na prvu nekretninu.

 

Sada razmišljamo o kupovini zemljišta nešto većeg od 600m2.

 

Da li tu plaća porez na cijelo zemljište? Ili je jeftinije da se razvedemo i ja kupim zemljište jer ne posjedujem niti jednu nekretninu :P

 

Ovo drugo je naravno šala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija