Jump to content

kd prijevare

antun1

Preporučene objave

objavljeno:

Pozdrav, molio bih savjet, u 11 mjesecu sam dobio 5000 kn i trebao sam jednom kolegi naruciti kompjuter. Dosao mi je jedan naruceni dio u vrijednosti 1500 kn a za ostale novce sam prevaren(nepromišljeno dao novce unaprijed, osoba isključila mob. broj, nemam nikakvih dokaza davanja novaca). U međuvremenu je podnesena prijava u policiji za prijevaru za mene kao okrivljenika. Prije podnesene prijave sam vratio 800 kn. Na razgovoru u policiji priznao sam da sam uzeo novac, oštečenik je izjavio da sam vratio dio novca. Trebao sam pristupiti kao svjedok na davanju izjave u državnom odvjetništvu. Nisam tada pristupio i u međuvremenu sam vratio ukupan iznos. Oštečenik je došao u postaju dati izjavu da su novci vračeni o čemu posjedujemo obojica potpisanu potvrdu. Imam dati slijedeci tjedan izjavu u drž. odvjetništvu. Molim za savjet da li mi je potreban advokat i po Vašem mišljenju koje su posljedice.

Unaprijed hvala na odgovoru.

odgovoreno:

Nemam tu dovoljno podataka da bih mogao suditi o prijevarnoj namjeri, pa ne znam kako će na to DO gledati, ali s obzirom da si okrivljenik, bilo bi dobro imati odvjetnika. Njemu ćeš moći reći sve pojedinosti, tako da će ti moći reći stvarnu procjenu stanja, a može i ići s tobom na ispitivanje. Jest da ćeš ga platiti, ali ako tu uđe u postupak, ionako ćeš ga trebati i platiti još i neusporedivo više.

odgovoreno:

Hvala na brzom odgovoru, je li mi pomaže potpisana potvrda da je dug u cijelosti vraćen i oštečenikovo povlačenje tužbe u pol. postaji. Napomenuo bih samo da sam i ponudio 500kn kamata jer mu nisam mogao odmah vratiti novce.

odgovoreno:

Pomaže ti sve, a s obzirom da nisi evidentiran, da si i sam izvisio (o tome ćeš se morati detaljno izjasniti) i da si vratio novac, mislim da možeš biti optimističan. Smatram da ti neće moći dokazati prijevarnu namjeru, ali kako s ove pozicije ne mogu znati sve okolnosti i ne bih te htio zeznuti, preporučam da uzmeš odvjetnika koji će se i pobrinuti da bude tako. Ako ćeš ići sam, vjerojatno je da nećeš razumjeti što te pitaju, tj. namjeru iza pitanja, pa bi mogao pogriješiti.

odgovoreno:

To je bila grafička kartica koju sam mu pokazao i tada je ostala kod mene jer sam mu trebao sastaviti kompjuter kad dođu ostali dijelovi. Kad se uspostavilo da drugi dijelovi neće doći dogovorili smo se da ju prodam i sa time sam vratio dio duga.

odgovoreno:

Škoditi ne može, ali problem je ovdje što je prvo podnesena kaznena prijava, a onda su se počeli vraćati novci, pa se može percipirati kao pokušaj umanjenja kaznene odgovornosti. Zato sam i pitao za ovu stvar koja je kupljena, jer da je ona odmah dana oštećeniku, ne bi bilo govora o prijevarnoj namjeri. Ovako ...

A i nepisano je pravilo da DORH ne radi prvo ispitivanje okrivljenika osim ako nije siguran da ide u optuženje, jer ćemu gubiti vrijeme na slučaj kojeg će se ionako odbaciti? No, možda ovdje pomogne iskaz oštećenog. Možda.

odgovoreno:

G. karticu kad je stigla sam ponesao njemu da je vidi i uzme kod sebe, predložio je da ostane kod mene i kad dodju ostali dijelovi da sastavim kompjuter. Poslije smo se dogovorili da ju prodam i od toga sam vratio dio duga. 800 kn sam vratio prije prijave i to je zapisano u njegovoj izjavi.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija